Jak pasírovat rajčata? Je to jednoduché, pokud znáte osvědčený postup. Poradíme, jak na to
Máme-li bohatou úrodu rajčat z vlastní zahrady, přemýšlíme, jak ji co nejlépe zužitkovat. Jednou z možností je pečlivě připravený rajský protlak, který uchováme ve sklenicích pomocí jednoduché sterilace.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pasírovat rajčata
Postup pasírování rajčat máme přesně popsaný v jednom z receptů našeho receptáře:
- Rajčata nejprve omyjeme a po překrojení napůl z nich odstraníme semínka a přebytečnou tekutinu.
- V hrnci rajčata podlijeme vodou a při občasném míchání rozvaříme.
- Po rozvaření rajčata ještě rozmixujeme a protlačíme přes síto nebo cedník za pomoci naběračky či vařečky - tzn. cedník jednoduše položíme přes další hrnec, rozvařená rajčata do něj naběračkou postupně přidáváme a krouživým pohybem vařečky je přes cedník protlačujeme. Případné zbylé rajčatové slupky odstraníme.
- Poté propasírovaná rajčata na sporáku mírným varem zahustíme na požadovanou hustotu.
- Protlak rozlijeme do malých vypařených (vysterilizovaných) skleniček, na jejichž dno jsme pro vůni dali několik lístků bazalky.
- Skleničky s protlakem sterilujeme a uložíme v chladnu a temnu.
Rajčatový protlak v kuchyni oceníme při vaření různých omáček a dalších jídel. Můžeme z něho připravit tu nejlepší rajskou omáčku, kterou jistě uděláme radost rodině a hlavně dětem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Komentáře