Rajský protlak (passata di pomodorro)

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 5 názorů

Suroviny

pevná zralá červená rajčata
bazalka
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme "vodu" a semínka.

  2. Všechna vložíme do hrnce, podlijeme max. 50 ml vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme.

  3. Pak je vystřeme na sítu - koupila jsem si pasírovač, ale poprvé jsem rozvařená rajčata rozmixovala a vystřela na sítu - v protlaku mi nezůstaly téměř žádné zbytky rajčatových slupek.

  4. Vrátíme zpět na vařič a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.

  5. Pak protlak nalijeme do malých vysterilizovaných skleniček. Na dno dáme pár lístků bazalky, zalijeme protlakem až téměř pod vrch, můžeme přidat znovu bazalku.

  6. Sklenice s protlakem dobře uzavřeme, uložíme na utěrku do většího hrnce a zalité vodou do 3/4 sterilujeme 30 minut od doby počátku varu. Ukládáme v chladnu a temnu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajský protlak (passata di pomodorro)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    mika59: zkus a uvidíš. :-)Jsem moc vděčná za radu, že mám odstranit z rajčat "vodu" se semínkama, protlak není tak kyselý, jako jsem mívala jindy.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Vyzkouším pak písnu :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Samozrejme, že treba sterilizovať, inak by to skyslo...ak náhodou mám veľa paradajok, robím tiež. Je to skvelé v zime.:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: spagi, tenhle protlak bych si netroufla nechat nezavařený - vždyť v něm není nic, co konzervuje, žádný cukr, sůl ani ocet....

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dělám stejně, kořením různě, přidám třeba česnek, citr.mátu, cibulku, pažitku - pochopitelně vždycky jeden druh, aby se to netlouklo, ale samozřejmě si to pořádně popíšu. Jo letos chci přidat i libeček, uvidíme :-p:yes:
    Ale upřímně, bazalka, je bazalka ;-);-) Jo a ještě, já je už nesterilizuju, protože projdou varem, ale to je na každém dle své jistoty.

    Odpovědět

Tématické fráze: rajský protlak recepty rajsky protlak recept domácí rajský protlak recepty rajský protlak recept na domácí rajský protlak domáci rajský protlak recept na rajsky protlak rajský protlak domácí co je rajcatova passata passata recept co je passata passata rajský protlak z rajčat recept rajský protlak jak udělat rajský protlak rajčatová passata jak se dela rajsky protlak nejlepší recept na domácí rajský protlak jak uvařit rajský protlak domaci rajsky protlak recept

Zapomněl/a jsem heslo