Velikonoční občerstvení pro dospělé koledníky: Čím je pohostit, aby doplnili vydanou energii
Pomlázka, koleda nebo-li mrskačka se provádí o Velikonočním pondělí, kdy jsou ženy šlehány vrbovými proutky, aby byla zajištěna jejich plodnost. Neobejde se to bez náležitého veselí, dobrého jídla a pití.
Tam, kde očekávají velký nápor koledníků, musí proběhnout důkladná příprava. Kromě dárků pro malé koledníky musíme předpokládat, že se o svá práva budou hlasit i větší chlapci a muži. Odměnou za mrskačku je čeká bohaté občerstvení.
Mohlo by vás zajímat
Co připravit dospělým koledníkům k občerstvení
Po čilém nahánění a mrskání žen mají koledníci pořádný hlad a žízeň:
- Obložené chlebíčky mají své místo na každém svátečním stole.
- Pečené maso je spolu s domácím chlebem, křenem a hořčicí velmi oblíbené.
- Malé řízečky s bramborovým salátem na talíři nikdy nevydrží dlouho.
- Nádivka s uzeným, pečená ve formičkách, padne koledníkům akorát do ruky.
- Trhací chleba bude roztrhaný do minuty, pokud ho ochutíte česnekem.
- Pizza šneky z listového těsta, plněné rajčaty a sýrem, jsou křehké a výborné.
- Malé mazance s mašlí můžeme darovat všem koledníkům bez rozdílu věku.
- Boží milosti jsou tradičním sladkým pečivem na Velikonoční pondělí.
Pamatujeme i na pití - nealkoholické nápoje pro mladistvé a kořalku pro dospělé muže. Pro řidiče připravíme nealko pivo. Koledníky nesmíme nikdy do jídla a hlavně pití nutit. Je na nich, aby se cítili v pohodě a došli ve zdraví domů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pivní trendy roku 2023: V Česku roste obliba nealkoholických zlatavých moků a bodují i ovocné varianty a speciály
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
Komentáře