Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I pivní kultura se časem mění.
Zdroj: freepik

Pivo se dá bez nadsázky označit za český národní nápoj. Dopomáhá tomu i fakt, že našinci jsou v konzumaci, přepočtené na jednoho občana, lídrem celosvětového žebříčku. Kdo by si ovšem myslel, že pivovarnictví stojí na místě, asi by se divil. Vnímá totiž trendy, které se postupem času mění a přizpůsobuje se jim.

Více alkoholu

Například od roku 2022 se do popředí zájmu pivařů dostávají „silná“ piva, tedy ta, která mají objem alkoholu mezi 7-9 procenty. Proto se i letos podle serveru Backbar budou dobře prodávat například piva typu IPA. „India Pale Ale“ jsou světlá, vyrobená za použití svrchního kvašení.

Jejich ovocná chuť může kdekoho zmást, ale právě IPA jsou piva, která disponují větším množstvím alkoholu, než klasické druhy. Záleží na tom, na jaký konkrétní druh narazíte.

Pokud budete hledat mezi českými výrobci, uspějete především u menších pivovarů. Například ten z Kamenice nad Lipou nabízí 15° IPA s obsahem alkoholu 6,5 %, minipivovar Obora je se svou 15° India Pale Ale na stejných číslech, pivovar Falkon vyrábí 17° Tyjátr IPA se 7,6 % a Permon 17° Zaříkávač chmele má dokonce 8 procent obsahu alkoholu.

Bez alkoholu

Překvapivě se stejným, možná i větším ohlasem, setkávají se poslední léta i piva nealkoholická. Poznat je to například i v nabídce českých restaurací, v nichž se dnes již zcela běžně objevuje točené nealko pivo nebo alespoň jeho plechovková varianta, často ochucená. Tento druh nápojů dokázal zaujmout i dívky a ženy, pro něž se vlastně nejedná o pivo, ale o společensky přijatelnou limonádu.

Je sice třeba si uvědomit, že pojem nealkoholické není u piva přesný, neboť i tyto výrobky obsahují kolem 0,5 % objemu alkoholu, přesto jsou ve srovnání s klasickým pivem „neškodná“ a rozhodně vám nehrozí, že po nich budete mít druhý den kocovinu. Pochopitelně za předpokladu, že jich vypijete rozumné množství.

Ovocná piva nejen pro dámy

Do kategorie nealko piv můžeme započítat i ta „ovocná“ s jejichž nabídkou se nyní pivovary přehánějí. Jejich obliba se stupňuje poslední tři roky a zatím se zdá, že nejinak tomu bude i v následujících letech.

Jak vysvětluje server Brewandhub, může za to nejen to, že se objevují i nízkokalorické verze, oslovující dámskou část zákazníků, ale také nakyslá chuť, která zanechává „návykový pocit, který konzumenta láká k tomu, aby chtěl další pivo“.

Limitované série a netradiční příchutě

Speciální kategorií jsou limitované edice a sezónní piva. Ty vyrábí jak malé pivovary, tak i ty věhlasnější, které pochopili, že své zákazníky musí stále něčím překvapovat. Například letošní Oktoberfest, který proběhne od 16. září do 3. října nabídne takových speciálů spoustu.

Obdobnou, i když menší, nabídku najdete i na některých dočesných v České republice. Standardně můžete ochutnat například piva s višňovou příchutí, poslední dobou se do obliby dostaly i maliny, dýně či hroznové víno.

Zdražení Plzně

Svou roli v letošních pivních trendech ovšem může sehrát i zdražení, které od 1. října plánují Plzeňský prazdroj a Bernard. Zatímco oblíbená dvanáctka bude v restauracích a hospodách stát zhruba o dvě koruny víc, druhý jmenovaný pivovar hodlá zdražit o korunu. Ne však pouze točenou, ale i lahvové a plechovkové verze.

Ostatní výrobci piva zatím vyčkávají, zda nebude pivo zařazeno do jiné sazby DPH. Například Budvar však už ohlásil, že pokud půjde s cenou nahoru, bude to až v příštím roce.

Zdroje informací:

getbackbar.com - What's Happening in 2023: Beer Trends

brewandhub.es - 2023 Trends in the Craft Beer Industry

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více