Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti jsou druh sladkého pečiva, které se tradičně připravuje v období masopustu a na velikonoční pondělí jako poslední sváteční sladkost. Jde o křehké smaženky z hladké mouky, žloutků, másla, smetany a bílého vína.

Boží milosti mají být na povrchu křehké a uvnitř mírně vláčné - jen tak, aby se nerozpadaly. Smetana nebo bílé víno jim dodá jemnou nakyslost, která se obalením v cukru téměř vytratí. Poradíme vám, jak boží milosti připravit.

Příprava těsta na boží milosti

Je důležité, aby všechny suroviny měly stejnou teplotu:

  • 300 g hladké mouky  a 150 g másla se špetkou soli zpracujeme ručně nebo v robotu do jemné drobenky. 
  • Do drobenky zapracujeme 120 g kysané smetany, 10 g cukru, citrónovou šťávu, 2 žloutky a pár lžic bílého vína (víno není nutné).
  • Vypracované těsto necháme na lince 30 minut odpočinout. Pak ho rozválíme na plát, který přeložíme na třetiny a znovu rozválíme - to několikrát opakujeme.
  • Těsto zabalíme do fólie a vložíme do lednice, kde bude několik hodin odpočívat.

Tvarování a smažení božích milostí

Kousky másla v těstě při smažení způsobí, že jemně lístkuje:

Jestli máte chuť na křehké a sladké boží milosti, zkuste si je připravit podle našeho videa. Nezáleží na tom, jaký tvar zvolíte:

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky