Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
Zdroj: Pixabay

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Jsou spojeny s řadou lidových tradic a zvyků. K velikonočním svátkům se také váže velké množství receptů.

Mazanec – tradiční symbol Velikonoc

Jen málokdo si dovede představit Velikonoce bez mazance. Těsto na něj by se mělo zadělávat na Bílou sobotu. Upečený mazanec se pak tradičně o Velikonoční neděli odnášel do kostela ke svatému pomazání, čímž pravděpodobně vznikl název mazanec.

Mezi recepty je z čeho vybírat. Pokud vás zajímá historie, můžete se podívat, kde se vlastně mazanec vzal.

Nejoblíbenější recepty

Na přípravu tradičního mazance se můžete podívat v následujícím videoreceptu: 

 
Za vyzkoušení rozhodně také stojí hrníčkový mazanec naší babči:
 
 
Další možností je Krakonošův mazanec:
 
 
Pokud si chcete obzvlášť pochutnat zkuste recept na vláčný velikonoční mazanec:

Milovníci trilogie Slunce, seno by rozhodně měli zkusit mazanec od Helenky Růžičkové:

 
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec je skutečně luxusně nadýchaný. Jako peříčko:
 

Chuťově výborný je velikonoční mazanec bez kynutí:

Osvědčenou klasikou je tvarohový mazanec. Je vláčný a sladký právě tak akorát:

Další klasikou je velikonoční mazanec od babičky. Co je od babičky, nemůže být nikdy špatné:

Nadýchaný a vláčný mazanec nebude ozdobou velikonočního stolu dlouho. Rychle se po něm zapráší:

 

Velikonoční beránek

Vedle mazance patří k symbolům Velikonoc neodmyslitelně také beránek, který se peče na Boží hod velikonoční. Jde o symbol čistoty a nevinnosti. Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let.

Nejoblíbenější recepty

Velikonoční beránek může být sladký, ale také slaný. Záleží, jakému dáváte přednost. Připravit klasického velikonočního beránka můžete podle následujícího receptu:

Také u beránka je z čeho vybírat. Způsobů jeho přípravy existuje nepřeberné množství. Ale to nejdůležitější na závěr: mandle použijte jako oči, lískový oříšek jako nos.

Krásně voňavý a nadýchaný je také šlehačkový beránek. Aby se velikonoční beránek na svátečním stole krásně vyjímal, nezapomeňte jej ozdobit mašlí.

Další možností je piškotový velikonoční beránek:

Výborný a rychlý na přípravu je biskupský beránek:

A nic rozhodně nezkazíte, když beránka vylepšíte vaječným likérem:

Vajíčka, kam se podíváš

Velikonoce jsou také sezónou vaječných receptů. Jenomže připravit pokrm z vajec není jen tak. Vejce je nejprve třeba správně vybrat, skladovat i uvařit...

Ani uvařením to však nekončí. K tomu, co se nachází pod skořápkou, je také třeba se umět správně dostat. Naskýtá se otázka, jak takové vejce co nejsnáze a nejlépe oloupat:

Nejoblíbenější recepty z vajec

Stává se, že se vám doma po Velikonocích sejde větší množství vajec, než jste schopni naráz zkonzumovat. Naštěstí je tu poměrně dost receptů, jak s nimi naložit. Jednou z možností je vaječná tlačenka:

Pro vejce najdete uplatnění také ve velikonoční nádivce:

Na přípravu velikonoční nádivky se můžete podívat také ve videoreceptu:

 
Receptů na její přípravu je opět více:

Další oblíbené velikonoční recepty

Mazanec a beránek není zdaleka všechno. Na velikonoční sváteční tabuli patří více dobrot. Například dozlatova propečené velikonoční jidáše:

 
Nabízí se také zpestření pizzou:

Pokud jste milovníci masa, máme pro vás recept, který vás zcela jistě dokonale zasytí. Jedná se o velikonoční hlavičku:

A na závěr východniarska paska neboli velikonoční koláč k šunce a klobáse:

Velikonoční dekorace

Když máte napečeno a navařeno, zbývá slavnostně vyzdobit stůl, na kterém se budou dobroty servírovat. Ale ono to není jen tak.

Témata: mazanec, Velikonoce, velikonoční beránek, sladké pečení, slané pečení, vajíčka, beránek, jaro, historie, tradice

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah