Balkánská kuchyně: Jak na oblíbené ražniči na grilu? Masu prospěje odležení, otáčení i alobal
24. 6. 2022 Vaření
Máte rádi maso? Pak vsaďte na tuhle balkánskou specialitu. Je šťavnatá, na talíři krásně vypadá a zvládnete ji snadno. Připomeňte si s námi dovolenkovou dobrotu.
Kde se vzalo balkánské ražniči na grilu
Grilování na špejli je báječnou záležitostí. Zase si můžete připravit něco trochu jiného, než jen samostatně naložené maso. A kromě toho špíz krásně vypadá. V Řecku mají souvlaki, na Balkáně zase ražniči. Kořeněné kousky masa na jehle spolu se zeleninou jsou oblíbené v Chorvatsku (ražanj neboli špíz), nebo v Srbsku. Právě ze Srbska by měl tento pokrm pocházet a odtud se pak dostat dále do světa. Jak je to obvyklé v balkánské kuchyni, obsahuje jídlo i zeleninu. Někdy se kousky prokládají i špekem nebo slaninou. Většinou místní grilují na dřevěném uhlí. Ražniči se sice dá připravovat na plechu, ale na grilu je to mnohem větší zábava. Jídlo je nejen skvělé, ale i rychlé. Podávat k němu můžete i ajvar.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso se hodí na ražniči
V souvislosti s ražniči se většinou objevuje vepřové (ideálně krkovička, plec), výjimkou ale není kuřecí maso (prsa), nebo mix obou. Ražniči můžete také připravit ze skopového nebo jehněčího. Pokud vám zbylo čevapčiči, můžete využít i toto maso. V Chorvatsku se špízu z mletého masa říká pljeskavica. Nejčastěji se ale ražniči vyrábí z čerstvého masa vcelku, které nakrájíte na středně velké kousky.
Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé…
Jak se připravuje ražniči na grilu
Maso krásně vsákne marinádu a lehce změkne. Pak je báječně aromatické. Součástí marinády většinou bývá sůl, pepř, česnek, trocha červené papriky a olej. Maso namočte do marinády, dobře ho v ní obalte a nechte pár hodin (zhruba 2) odležet v lednici. Ražniči můžete připravovat na dřevěných nebo kovových špejlích. Když zvolíte dřevěné, je třeba špejle nechat zhruba 30 minut ponořené ve vodě, aby se při pečení masa nepřipálily. Jehlu s ražniči můžete doplnit o zeleninu.
Většinou se využívá cibule, rajčata, červená a zelená paprika. Napíchejte na špejle nebo kovové jehly střídavě maso a různé kousky zeleniny, znovu ještě vše přetřete marinádou a dejte na rozpálený gril. V průběhu grilování špejle/jehly otáčejte, aby se maso rovnoměrně propeklo (na jedné straně zhruba 6 minut). Pokud se obáváte o šťávu z masa a zeleniny, můžete zabalit špízy do alobalu a dát je na gril v této podobě. Vyzkoušejte také třeba ražniči z vepřové plece s bylinkovo-pivní marinádou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chorvatsko na talíři: Zapomeňte na paštiku a ochutnejte vynikající černé rizoto nebo pikantní guláš s klobáskou
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
Banánové lívance: Atraktivní snídaňovou pochoutku zvládnete za několik minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánové palačinky, lívance, dorty a další moučníky pro slavností příležitosti. Pochoutky z oblíbeného ovoce
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica