Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
28. 11. 2022 Vaření
Máte rádi staré kuchařky a dávno zašlé recepty? Tak tenhle mezi ně patří. A funguje dodnes, jak se můžete přesvědčit v následujícím článku. Poměry surovin jsem sice malinko upravila a těsto trochu vylepšila o koření, ale základ zůstal stejný.
Hvězda první repubiky
Máte v oblibě některé současná kulinářská esa? Je to Josef Maršálek, Jan Punčochář nebo Iveta Fabešová? Úplně stejně lidé kdysi vzhlíželi ke kuchařům, kuchařkám a cukrářkám v období první republiky. Jenom je tehdy nevídali v televizi a nečetli si o nich v mnoha barevných časopisech, natož na webu. Nicméně, sláva se šířila jinak a tak třeba Marii-Janků Sandtnerovou znala asi každá hospodyňka a její kuchařku, familiárně nazývanou Sandtnerka měli doma skoro všichni. Oficiální název kuchařky zněl: Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů.
Dnes se tato publiakce považuje za klenot a v antikvariátech se prodává za více než tisíc korun. Svým čtenářkám přitom Sandtnerová poskytovala nejen recepty, jichž v knize najdete úctyhodných 1349, ale i spoustu cenných rad. Velkým plusem byla přehlednost receptů a řazení pro autorku typické – za postupem se vždy nacházel rozpočet ingrediencí pro určitý počet osob. Kuchařku, která se dočkala několika vydání, používají mnohé pamětnice dodnes. Marie-Janků Sandtnerová zemřela v roce 1946, ale její odkaz stále žije.
Mohlo by vás zajímat
Recepty Marie-Janků Sandtnerové
Otázkou je, zda lze vzít jednoduše recept ze sto let staré kuchařky a připravit podle něj dnes skvělé jídlo nebo moučník. Zeména u moučníků to může být svízel. Například mouka před sto lety měla jiné vlastnosti a moučníky bývaly méně sladké. Přesto starou kuchařkou ráda listuji a občas nějaký recept vyzkouším. Baví mě nádech těch starých časů a baví mě přistupovat pokorně k tehdejší kulinářské hvězdě. Mezi mé "pokusy" tak patří i následující cukroví z vepřových škvarečků, jak je sama nazvala Marie-Janků Sandtnerová.
V galerii najdete i originální recept, ale níže uvádím svoji úpravu. Těsto, dělané přesně podle kuchařské knihy, totiž nedrželo tvar a pořád se drolilo. Jelikož cukroví peču léta, zaimprovizovala jsem a přidala 1 žloutek a lžíci smetany. A to bylo ono! Je možné, že Marie-Janků Sandtnerová tehdy použila větší žloutky nebo se suroviny celkově tehdy "chovaly" jinak. Každopádně, se třemi žloutky už těsto krásně fungovalo (opět vidíte v galerii) a po upečení bylo nádherně křehké a při ochutnání příjemně křupalo.
Tady je tedy mnou upravený recept na Cukroví z vepřových škvarečků s domácí rybízovou marmeládou. Suroviny: 150 g hladké mouky, 40 g cukru, 150 g mletých škvarků, 3 žloutky, 1 lžíce smetany, citronová kůra, 1 lžička skořice, špetka mletého badyánu a hřebíčku
Postup: Ze všech surovin připravíme těsto, které necháme odležet v chladu. Poté je odebíráme po částech, vyválíme na plát, vykrajujeme různé tvary a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 10 minut. Ještě vlažné cukroví obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném se skořicí a špetkou badyánu. Necháme zcela vychladnout a pokud chceme, můžeme jednotlivé tvary slepovat zavařeninou (já jsem použila domácí rybízovou).Cukroví je velice křehké, v ústech křupe a na chuti nejde poznat, že je škvarkové. Připomíná staré dobré časy poctivého domácího pečení.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná kuchařka Marie-Janků Sandtnerová učila hospodyňky vařit skromně i nápaditě
Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře
29. 11. 2022 00:38
Jen samotné těsto vyjde minimálně na cca 85 Kč (mouka 3 Kč + cukr 1,40 Kč + škvarky 60 Kč + žloutky minimálně 12 Kč + smetana a koření).
A že se nepozná, že v cukroví jsou škvarky, to je velká škoda.