Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Zdroj: Toprecepty, Jana Zatloukalová

Neděle byla odjakživa považována za sváteční den a na tom se nic nezměnilo. A sváteční den si také zaslouží sváteční oběd na svátečně prostřeném stole. Pokud nevíte, co uvařit, přinášíme vám inspiraci. Tentokrát to bude klasické pečené kuře, ale vylepšené o rady věhlasné prvorepublikové kuchařky.

Dobře pečené kuře

Dát kuře na pekáč, osolit a upéct, to nezní moc složitě a taky to moc složité není, ale pokud si chcete nedělní oběd opravdu vychutnat, dejte si záležet na každém detailu. Marie-Janků Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 radí kuře před pečením omýt, utřít dosucha, zvenku i uvnitř osolit a vyplnit máslem. To můžete udělat tak, že ztuhlé máslo nakrájíte na širší plátky a vložíte je dovnitř kuřete i pod kůži. Máslo se během pečení rozpustí a učiní sušší prsa šťavnatější a kuřeti dá také lepší chuť. Podobně funguje i nádivka.

Šťavnatá nádivka

Jak udělat základní dobrou nádivku, o tom jsme už psali. Dnes se můžete inspirovat receptem od Marie-Janků Sandtnerové. Budete potřebovat na kuře: 80 g másla a sůl. Na nádivku: 50 g másla, nasekanou petrželku, játra a žaludky (lze vynechat, nebo použít jen kuřecí játra), sůl, muškátový květ nebo oříšek, 2 žloutky, 80 g na kostičky nakrájené starší housky, 2 lžíce smetany, sníh ze dvou bílků a 20 g strouhanky. Jak na to? Na troše másla orestujte očištěná a na kousky nakrájená játra a žaludky. Přidejte petrželku a odstavte. Pak v míse utřete zbytek másla se solí a žloutky, přidejte trochu muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte vychladlá játra, smetanou navlhčené housky a sníh z bílků. Podle potřeby nádivku zahustěte strouhankou.

Kuře osolte a potřete zvenku i zevnitř máslem. Nádivkou naplňte kuře jak uvnitř, tak pod kůží na prsou. Vložte do pekáče, přidejte zbylé máslo, podlijte trochou vody a pečte zakryté ve středně vyhřáté troubě. Před koncem pečení kuře odkryjte a nechte dopéct kůži dokřupava. Kuře rozdělte na díly a podávejte s nádivkou. Ideální přílohou je sametově hladká bramborová kaše. Za první republiky se místo dezertu často podával k jídlu sladký kompot. K pečenému kuřeti se skvěle hodí jablečný.  A máte-li jablek dost, klidně je přihoďte k kuřeti rovnou při pečení. Zajímavě ochutí šťávu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více