Slaninový velikonoční pletenec z kynutého těsta: Slaná varianta mazance s křupavými škvarečky a sypaná semínky chutná božsky
22. 3. 2024 Vaření
Tradičním velikonočním moučníkem je sice mazanec, pokud si ale na sladké moc nepotrpíte, můžete si upéct takovou jeho slanou variantu – slaninový pletenec. Stejně jako mazanec je z kynutého těsta, místo rozinek v něm ale najdete kostičky slaniny.
Velikonoční kynuté pečivo
O velikonočních svátcích se pekly různé druhy pečiva, většina se připravovala z klasického kynutého těsta a jejich původ často sahal až do předkřesťanských dob. To byl třeba případ sladkého dozlatova upečeného bochánku mazance. Z podobného těsta se pekly na Zelený čtvrtek i jidáše, oblíbené byly i klasické koláče pro koledníky nebo pečivo ve tvarů ptáčků, kuřat, ještěrek a hadů, s jehož pomocí se přivolávalo jaro.
Častou ozdobou svátečního stolu byly také věnce nebo vrkoče rovněž z kynutého těsta, které se splétaly podobně jako vánočka, a do jejich středu se pokládala barevná velikonoční vajíčka. Všem těmto druhů pečiva bylo společné jedno, a to že bylo sladké.
Mohlo by vás zajímat
Mazanec naslano
Ani milovníci slaného však nebyli na Velikonoce ochuzeni. Kromě vajíček a nádivky si mohli přece pochutnat třeba na pečivu zvaném velikonoční bába, jež se peklo stejně jako mazanec v sobotu, aby bylo připraveno na sváteční stůl na Boží hod velikonoční. Baba je specifická tím, že se do ní dává na kostičky nakrájené uzené maso a vajíčka, což ji trochu připodobňuje k dalšímu staročeskému pečivu – slaninovému pletenci.
Tato slaná buchta je ideálním pohoštěním pro koledníky a alternativou k velikonoční nádivce. Pokud patříte k milovníkům kynutého pečiva, určitě vás nadchne. Je takovým dokonalým spojením vánočky, věnce, jidášků i již zmiňované baby. Předností pletence je, že se dá udělat i v mnoha různých variantách.
Místo slaniny do něj můžete dát i uzené, nastrouhaný sýr nebo třeba čertsvé jarní bylinky, které k velikonočnímu pečení patří. Kromě klasických kopřiv to mohou být i další rostlinky, jako třeba jsou pampelišky, kontryhel, medvědí česnek či pažitka. Navíc je díky sádlu těsto krásně nadýchané a vláčné, nepotřebujete do něj vajíčka a ještě je snadné na přípravu. A jak tedy pletenec připravíte?
Budete potřebovat: 1-2 lžíce sádla, 20 dkg libové anglické slaniny, 45 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí, 1 lžičku soli, špetku cukru a ¼ l mléka.
- Na sádle vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky a nechte zchladnout. Z droždí cukru, trochy hladké mouky a trochy vlažného mléka dělejte kvásek.
- Do mísy dejte zbylou mouku, kvásek a sůl a promíchejte. Přilijte zbylé mléko a slaninu i s vyškvařeným tukem. Pak rukou nebo v robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Na pomoučeném vále těsto rozdělte na tři stejně velké díly a z každého vyválejte váleček dlouhý asi 35-40 cm. Spleťte z nich cop, který případně ještě stočte, aby z něj vznikl věnec, ten pak položte na pečicím papírem vyložený nebo vymazaný plech, potřete jej bílkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut. Před pečením můžete pletenec ještě posypat třeba sezamovými, slunečnicovými či dýňovými semínky.
Náš tip: Pokud byste přece jen rádi vyzkoušeli sladký věnec, můžete si jej upéct podle našeho videoreceptu.
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Slaný koláč plněný houbovou směsí: Ochutnejte podzimní dobrotu
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup