Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc
24. 4. 2024 Vaření
Víte, že ředkvičky jsou vynikající i v teplém provedení? Třeba s mletým masem chutnají báječně, jak dokládá recept, který v dětství milovala redaktorka Hanka. Tento pokrm má trochu asijský nádech a ředkvičky v něm nejsou tak pikantní, takže zachutná i dětem.
Typická jarní zelenina
I když ředkvičky seženete v supermarketech po celý rok, jsou takovou typickou jarní zeleninou. Ty jarní jsou ostatně nejkřehčí, nejkřupavější a mají výraznou chuť. Jsou pak dokonalým doplňkem jarních salátů, pomazánek, vaječných pokrmů a podobně.
Jedinou nevýhodou ředkviček (tedy aspoň pro někoho) je jejich pálivost. Pikantnost můžete snížit tím, že je posolíte, namočíte na nějakou dobu do vody a nebo je tepelně upravíte. Po tepelné úpravě pak ředkvičky krásně změknou a jejich chuť je jemnější a o trochu sladší.
Mohlo by vás zajímat
Ředkvičky tepelně upravené
Ředkvičky se dají vařit v polévce, péct s masem, dusit i smažit. Smažení je pro ředkvičky úplně nejlepší tepelnou úpravou, neboť jde o rychlý způsob a smažené ředkvičky si nejvíc uchovávají svou křupavost. Takové ředkvičky jsou pak vynikajícím zpestřením míchaných vajíček, vynikající jsou ovšem i smažené jen samotné na másle s bylinkami a česnekem.
Ředkvičky se hodí k mletému
Pokud jste ale tzv. „masoví“ a upřednostňujete právě masové pokrmy, i ty je možné ředkvičkami zpestřit. Můžete s nimi třeba podusit kuřecí nudličky nebo upéct celé kuře, výborně se ovšem ředkvičky hodí i k mletému masu.
Právě ředkvičky s mletým masem je pokrm, který v dětství zbožňovala naše redaktorka Hanka: „Ředkvičky s mletým je jídlo, které si tak trochu spojuji s dětstvím. Na jaře jej moje maminka vařila poměrně často. Ředkvičky jsem totiž měla ráda, ale vadilo mi, jak pálily. A v tomto jídle právě ta pálivá chuť zmizela, navíc v něm byly okurky, což byla tehdy moje úplně nejoblíbenější zelenina. Na receptu, který kdysi maminka dostala od své kamarádky a kolegyně Líviny, bylo zajímavé, že měl díky sójové omáčce trochu asijský nádech, což mi rovněž chutnalo. Asi to byla předzvěst mé současné slabosti pro asijskou kuchyni.“
Jak na ředkvičky s mletým masem?
Pokrm, který byl v Hančině rodině oblíbený, vlastně i odrážel trend doby – čínskou kuchyni tehdy u nás proslavila legendární čínská restaurace ve Vodičkově ulici v Praze. Ta ale nebyla pro každého dostupná, a tak lidé „čínu“ napodobovali doma. Mleté maso s ředkvičkami je toho vynikajícím důkazem. Pokud byste tuto rodinnou specialitu chtěli ochutnat, můžete si ji uvařit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 250 g mletého masa (vepřového a hovězího), asi 200 g větších ředkviček, ½ salátové okurky, 2-3 stroužky česneku, 1-2 lžičky krupicového cukru, 1 lžičku vegety, 1-2 lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžičku Solamylu, 2 lžíce sójové omáčky, špetku soli, asi 1 lžíci octa a asi 6 lžic oleje na smažení.
- Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny. Větší ředkvičky ještě překrojte. Pak je dejte smažit na pánev s asi třemi lžícemi oleje. Hned zpočátku je posolte, aby pustily vodu, a smažte je za stálého míchání na prudkém ohni asi 8 minut.
- Na jiné pánvi na zbylém oleji rychle osmažte mleté maso. Ve chvíli, kdy zesvětlá, smíchejte obsah obou pánví, přidejte oloupanou a na malé kostičky nakrájenou okurku, sójovou omáčku a koření. Okurku spolu s ředkvičkami a masem smažte jen krátce, asi minutu.
- Na závěr směs ochuťte lisovaným česnekem a zahustěte Solamylem rozmíchaným v troše studené vody. Pro zvýraznění chuti zakápněte trochou octa. Z mletého masa a škrobu se vytvoří hustá hnědá omáčka s červenými kousky ředkviček. Jako příloha se hodí rýže nebo chléb.
Náš tip: Pokud vám syrové ředkvičky nevadí, můžete si z nich udělat i tento salát podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Restované ředkvičky jsou báječnou přílohou. Při přípravě je třeba dodržovat správný postup, aby si zachovaly svou typickou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů