Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oktoberfest je pivní festival, na nějž každoročně míří přes šest milionů milovníků zlatavého moku a místní kuchyně. Letos se oslavy v Mnichově odehrají od 16. září do 3. října a opět nabídnou široký výběr piv, dobrého jídla i typickou bavorskou zábavu. Pokud se ovšem na Oktoberfest chystáte, měli byste vědět pár důležitých věcí.

Pivo podražilo

Nejdůležitější je pro mnohé návštěvníky Oktoberfestu cena piva. Podle pořadatelů se bude pohybovat mezi 12,60 a 14,90 eur za litr, což je v průměru o 6,12 procenta více než loni. Ceny nejsou stanoveny městem, pořadatel Oktoberfestu je ovšem přezkoumává, aby zajistil jejich přiměřenost. Co je však přiměřené pro místní, může se pro turisty z Česka zdát přestřelené. Tuplák za 360 korun je totiž pro našince skutečně drahý.

Vstupenky na Oktoberfest neexistují, přestože je někteří internetoví prodejci nabízí. K dispozici jsou oficiálně pouze poukazy na jídlo a nápoje za zhruba 350 eur za stůl (cca 8500 korun). Cena je pro 8-10 osob, na jednoho tedy do tisícovky. Je ovšem nutné si udělat rezervaci.

Jak si zajistit místo

Pivo si můžete na Oktoberfestu vychutnat nejen ve stanech si hospodách, ale také na místních zahrádkách. Zde si můžete k pivu dát třeba pečené kuře, navíc máte jistotu, pokud si uděláte rezervaci, že vždy najdete místo k sezení. K tomu si na zahrádky můžete přinést vlastní jídlo, buď koupené v některém ze stánků, nebo i svou svačinu. Nápoje si ovšem musíte koupit na zahrádce.

Gastronomické hody

Byla by ovšem škoda si jídlo nekoupit přímo na festivalu. V nabídce jsou totiž třeba klobásy, sekaná, selátko, vepřová pečeně, ryba na špejli, sýrové špecle, sleďové závitky, kukuřice, bratwurst, pečené vepřové koleno, gulášová polévka, palačinky, bramborový salát, hranolky, kedlubnové zelí a samozřejmě i klasické preclíky. Nechybí ani pochutiny, jako jsou pražené madle, cukrová vata, banány v čokoládě, perníková srdce nebo turecký med.

Vegetariáni si přijdou na své

Kromě piva a klasických bavorských pochutin najdete na Oktoberfestu i širokou nabídku jídel pro vegetariány či vegany. K dispozici bude například sýrová pomazánka obatzda s originálním Oktoberfest preclíkem, vegani ocení bio dýňovou pomazánku s bio chlebem z dřevěné pece. Ve stanech najdete také bio houskové knedlíky, knedlíky s houbami ve smetanové omáčce, tradiční bramborové noky schupfnudeln nebo zeleninovo-bramborové placičky s rajčaty a meruňkovým čatní.

U stánků s občerstvením najdou návštěvníci také bezmasé alternativy, jako jsou hamburgery s veganskou sekanou, hrachový řízek, zeleninové závitky, vegetariánské bagety či gratinované brambory.

Historie festivalu

Král Ludvík I. a princezna Tereza ze Saska-Hildburghausenu spolu strávili neuvěřitelných 44 let. Jejich dlouhé manželství odstartovala pompézní svatba, která vešla do historie Mnichova. Od roku 1810 jsou každoročně na přelomu září a října na počest výročí sňatku královské dvojice pořádány slavnosti pod názvem Oktoberfest. Dříve k festivalovému veselí patřily dostihové závody, kterých se účastnila celá královská rodina. První roky festivalu nebyly tak honosné, jako je tomu dnes. Lidé se mohli svést na kolotoči nebo pobavit se na houpačce teprve od roku 1818.

O 78 let později došlo k pivní revoluci. Místní sládci se ze svých malých stánků přesunuli do velkých pivních stanů a hal, kam ročně míří neuvěřitelných 6 milionů návštěvníků z celého světa. Oktoberfest je označován za jeden z největších festivalů na světě.

Zdroj informací:

www.oktoberfest.de - Eat and drink at the Oktoberfest: Beer, chicken, sweets and vegetarian dishes

Jak to na Oktoberfestu vypadá se můžete podívat do naší fotogalerie:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více