Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavný italský salám mortadela se hodí do salátu i těstovin. Připravíte z něj ale také jemnou pomazánku neboli pěnu!
Zdroj: Pixabay, gate74

Mortadela je jednou z oblíbených italských uzenin. Její obří kolečka s typickou tukovou mozaikou jsou vynikající do sendvičů. Často se podávají i samotná v rámci antipasti – výběru předkrmů. Některé druhy jsou navíc vylepšeny olivami nebo zelenými pistáciemi, díky nimž vypadá salám efektněji.

Salám až z italské Bologni

Kolečka mortadely určitě znáte z českých obchodů a i když jde o italskou specialitu, není ani tak drahá, stojí kolem 40 Kč za 100 g. Tento měkký a chuťově výrazný salám se vyznačuje tím, že se dělá v poměrně velkých válcích a jeho kolečka jsou velká skoro jako kola od vozu. Často spolu dokonce i různí výrobci soutěží, kdo vyrobí tu největší mortadelu.

Mortadela pochází z italského města Bologna, v jehož okolí se i nejvíc vyrábí. Někdy se proto zaměňuje s boloňským salámem. Hlavní rozdíl mez nimi je v tom, že mortadela se vyznačuje kostičkami tuku, zatímco v boloňském salámu se tuk rozemele společně s masem.

Co dává mortadele vůni?

Salám podobný mortadele se prý v Itálii vyrábí již od 14. století. Její původ není úplně známý, ale vzhledem k jejímu názvu se usuzuje, že se možná dřív ochucovala myrtou. Tato středomořská aromatická rostlina se totiž často používala jako koření předtím, než se do Evropy dostal pepř. Říká se však také, že její název je možná odvozen od latinského slova mortarium, které znamená hmoždíř, v němž se tlouklo původně maso na přípravu salámů. Ať je to jak chce, jisté je, že mortadela je dnes spojována s Bolognou a dokonce je i v sovislosti s tímto krajem nositelem ochranné známky.

Různé druhy mortadely

Mortadela je měkký salám s jemnou texturou, který se vyrábí z vepřového masa, po němž má poměrně intenzívní chuť. Tu navíc zvýrazňují celé kousky tuku a rovněž různé druhy koření, hlavně pepř, kmín a dále se přidává česnek. Mortadela se ale vyskytuje v různých verzích, které se liší nejen použitým kořením, ale třeba i poměrem masa a tuku.

Třeba na severu apeninského poloostrova se vyrábí lehce zauzená, mortadela z města Prato v Toskánsku se zase dochucuje speciálním červeným likérem alchermes. Populární je i ve Španělsku a v Portugalsku, kde se salámová mozaika zkrášluje olivami. Zajímavostí je, že v minulosti neměla mortadela úplně nejlepší pověst, neboť si někteří Italové mysleli, že se do ní přidává oslí maso. Nyní ale můžete být v klidu, mortadela je dnes pouze z vepřového.

Mortadela do těstovin, na pizzu nebo formou pěny?

Salám má široké možnosti využití. Nejoblíbenější je asi do sendvičů, často se přidává i na pizzu nebo do těstovin a dobře se hodí i do salátů. Vzhledem k její měkké konzistenci se z ní dá připravit vynikající pěna, která vám zachutná na čerstvém pečivu nebo různých krekrech. Tento recept je v Itálii hodně populární, hlavně v kraji Emilia-Romagna, jehož hlavním městem je právě Bologna.

Říká se jí Spuma di mortadela a můžete si ji připravit podle našeho receptu. Jak na to? Připravte si tyto ingredience: 300 g mortadely, 100 g čerstvé ricotty, 1 lžíci strouhaného parmezánu, 1 lžíci čerstvé smetany, 8 plátků celozrnného chleba a 40 g nesolených pistácií.

Postup: Dřív se pěna připravovala v hmoždíři, dnes se dává obvykle přednost mixéru. Mortadelu, ricottu, parmezán a smetanu dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pěna. Tu pak natřete na chleba a posypejte pistáciemi. Pěnu také můžete pomocí cukrářského sáčku nanést na krekry a vytvořit tak výborný italský předkrm. 

Zdroje informací:
Hazan, M.: The Essentials of Classic Italian Cooking. 
Davidson, A.: The Oxford Companion to Food
Fletcherová, N.: Klobásy, párky a salámy

 

Recepty k tomuto článku