Míchaný kompot
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 8 368 kJ / 2 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 500,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 7. 2012 08:19
Majdula:Ahoj, já už 40 let zavařuji v normálně umytých sklenicích jen čistou vodou nebo teď asi 3 roky v myčce. Ovoce musí být umyté nejlépe v několika vodách přendáváním z mísy do mísy. A pak dělám většinou a jsou nejlepší míchané kompoty. Letos jsem koupila v supermarketech nejlevnější broskve nebo nektarinky (už teď stojí 19,90 Kč). Do sklenice nakrájím na dno nejprve několik měsíčků broskví, na to nasypu angrešty, černý i červený rybíz, třešně, višně. Později v létě dávám na dno na kousky nakrájené hrušky, protože jsou tvrdší než další ovoce, pak zase broskve, půlky zelených rynglí, půlky švestek, žluté špendlíky, ostružiny nebo pár kuliček černé aronie (kvůli zabarvení). Do každé sklenice (0,7 litrů) nasypu 4 - 5 polévkových lžic cukru a zaliji vodou asi 2 cm pod okraj, aby bylo ovoce skoro zalité. Zavíčkuji - poslední dobou jsou nejlepší šroubovací víčka, protože jsou ze silnějšího plechu než ta zamačkávací a lépe drží. Sklenice narovnám do normálního vysokého hrnce, na dno dám starou utěrku nebo nějaký hadr, zaleji vodou nejméně do poloviny sklenic (nesmí být potopené) a na vařiči zavařuji tak, že od bodu varu ztlumím vařič a stopnu si asi 10 minut. Může to být hotové dřív, proto zkusím povytáhnout sklenici a kontroluji ovoce podle barvy. Zelené zežloutne, tmavě červené zrůžoví a tak trochu popraská, třeba okurky krásně postupně od spodu světlají z tmavě zelené až po světle zelenou. Pak to hned vytáhnu - nejlépe na dřevěné prkénko nebo na nějaký hadr a nechám zchladnout. Pokud zůstane na dně nerozpuštěný cukr, můžeš je na pár hodin obracet, až se rozpustí, ale není to potřeba - cukr totiž ten kompot nesteriluje, dělám některé kompoty úplně bez cukru jen zalité vodou a také se nekazí. Bez cukru mám vyzkoušené zelené ryngle, švestky, ostružiny, meruňky - ty jsou strašně kyselé. Takto zavařuji už asi 40 let a zkazí se mi tak 1 zavařenina z 50, a zavařuji asi 200 zavařenin "sedmiček" a asi 50 menších skleniček džemů. Zkus to také, kdybys potřebovala jakoukoliv radu, klidně se ozvi. Přeji ti hodně úspěchů - Maruškam.suhajova.m@gmail.com
27. 5. 2012 21:54
snad mi porádíte holky-zavařovala jsem, nebo jsem se o to pokoušela už 2x a pokaždé jsem mohla dělat pálenku Sklenice jsem vydrhla ručně, pak ještě do myčky, pak osušit a vysterilovat do trouby,pak omyté ovoce,nálev nebo cukr zavíčkovat-víčka stejný postup jako flašky-nesahám na gumičky a sterilovala jsem jednou klasicky v hrnci a jednou v troubě. A POKAŽDÉ EXPLOZE po pár dnech... tak nevím co by mohlo být špatně? Jestli to ovoce? něvím jak zprávně vybrat...a jak na přesnidávky? Děkuji moooc za každý příspěvek
19. 5. 2010 12:46
Já už se těším, jak budu zavařovat, pokud tedy něco bude po těch deštích
16. 6. 2008 21:24
Já kompoty nedělám ve vlastní šťávě, přidávám vodu. Ve vlastní šťávě dělám jen ovoce, které pak používám na moučníky.
6. 5. 2008 10:01
Drobné ovocie nakladám vždy vo vlastnej šťave, presypujem ovocie cukrom a sterilizujem. Pretože drobné ovocie má veľa vody, je zbytočný nálev.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 3 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 4 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 16 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Právě bylo uvařeno:
Cuketový fofr perník s ovocem
Mistrova uvařil před 58 minutami
Kuře à la kachna na zelí
zutro uvařila před 2 hodinami
Hovězí plátek s hořčicovou omáčkou
BANIK9 uvařila před 3 hodinami
Rajská omáčka
romanadasa uvařila před 3 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Elivet uvařil před 4 hodinami
BeBe řez s kávovým krémem
Misinka91 uvařila před 4 hodinami
Špekáčky na kyselém zelí a pivu (bez kečupu)
Jitka J. uvařila před 5 hodinami
Moravský vrabec
Arasidka uvařila před 5 hodinami
Bezinkový sirup
Arasidka uvařila před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
machyrk uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vyhlášená bůčková pomazánka podle Kláry: Voní paprikou, česnekem a cibulí a z food festivalů mizí jako první
Další recepty
Tématické fráze: kompot ze špendlíků kompot z nektarinek nektarinky kompot špendlíky kompot špendlíkový kompot kompot z ostružin ostružiny kompot nálev na ovocné kompoty kompot z ryngli ryngle kompot kompot z míchaného ovoce nálev na nektarinky zavařujeme špendlíky kompot spendliky aronie kompot nálev na kompot nálev na ryngle kompot ryngle nálev na špendlíky michany džem
Míchaný kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wJg
5 názorů