Rychlý kompot z jakéhokoliv ovoce

tejaja Kuchařka: tejaja

Zavařeniny 8 názorů

Suroviny

jablka, hrušky, švestky...(jakékoliv ovoce)
cukr
hřebíčky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ovocie odkôstkujeme, vyčistíme, vyrežeme jaderníky - podľa druhu ovocia. Očistené ovocie naskladáme do fliaš. Do každej fľaše nasypeme 3 lyžice kryštálového cukru (podľa sladkosti ovocia a vlastnej chuti) a pridáme 3 - 4 klinčeky. Zalejeme vodou (z vodovodu) a uzavrieme.

  2. Sterilizujeme podľa druhu ovocia. Mäkké ovocie (slivky, marhule) 12 minút, tvrdšie ovocie (jablká, hrušky) 15-20 minút.

Poznámka

Cukor, ktorý sa nerozpustí počas sterilizácie, sa rozpustí behom niekoľkých dní.

Takto ma naučila zavárať kompóty ešte babička. Nálev sa počas sterilizácie uvarí sám a nezvýši sa žiadny nálev.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlý kompot z jakéhokoliv ovoce

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    Zdenka Kocianova:

    Odpovědět

  • Zdenka Kocianova Zdenka Kocianova(neregistrovaná)

    Taky tak zavařuji veškere ovoce nálev již 15 let a ani jadnou se mi nezkazily:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Romca: Keď máte zavarené a idete odkladať fľaše, chyťte fľašu do jednej ruky, druhou rukou pridržte viečko a otočte fľašu. Ak netečie, je fľaša dobre zavretá a môžete ju odložiť. Nemusíte obracať hore dnom, stačí do vodorovnej polohy. Ak začne tiecť, hoci aj malinko premokať, viečko nedrží a fľaša je uzavretá zle. Dajte do chladničky a spotrebujte. ;-);-)

    Odpovědět

  • Romca Romca(neregistrovaná)

    Dobry den jak poznam ze mi nechytlo vicko u kompotu z hrusek. Dekuji

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    I já takhle zavařuji odjakživa. Když mi bylo 15 let (a to je hodně dávno:-)))jsem poprvé sama zavařovala. A to tatínkovi třešně se sacharínem. Když na záhradě třešně dozrávaly, tak maminka s tatínkem byli právě v lázních. No a já se rozhodla zavařovat. Sestra třešně natrhala a já zavařila. (studená voda z kohoutku a několik kuliček sacharínu). A takhle zavařuji i s cukrem. Hřebíčky do kompotu nedávám (je moc aromatický). Dávám ho jenom do hrušek a jablek.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já tak zavařuji odjakživa. Vím, že někdo cukr převařuje, ale já jsem to ještě nikdy nedělala. Tak mne to naučila kamarádka, když jsem se jako 20-letá přistěhovala do Orlové;-) Zrovna dnes jdu zavařovat švestky, syn mne obdařil 3 pytli ze zahrady. Jak my tady říkáme "ahoooooj":-(;-):-D:-))

    Odpovědět

  • mariaj mariaj

    aj ja takto zaváram aj ked vodu dávam prevarenú z kanvice..a občas pridám celú škoricu hlavne na meruňky sú potom moc dobré:-p...

    Odpovědět

  • Jiřička Jiřička(neregistrovaná)

    Tak přesně takto jsem letos dělala meruňky. Byla jsem líná svářet cukr s vodou. Jen mám strach zda jsem tam toho cukru dala dost. Ještě si udělám několik skleniček hrušek. Dík za ujištění, že jsem to udělala dobře. J.

    Odpovědět

Tématické fráze: rychly hruškový kompot rychly kompot hruškový kompot recept rychlý švestkový kompot nálev na kompot rychlý kompot z jablek hrušky kompot rychlý kompot z hrušek kompot z hrušek hruškový kompot rychlý kompot z jablek jak udělat kompot kompot hrušky domácí hruškový kompot kompot ze švestek a jablek svestkovy kompot hruškový kompot nalev na ovoce rychlý hruškový kompot recept kompot z hrušek a jablek

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít