Šlehačkový mazanec
Mazanec je u nás nejstarším doloženým velikonočním pečivem a těsto na něj se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno. Tato pochoutka by neměla chybět na žádném velikonočním stole. Upečte si i vy jednu z jeho variant.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 15 073 kJ / 3 603 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,14 g |
Tuky | 120,02 g |
Vláknina | 29,61 g |
Cholesterol | 981 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,84 g |
Sacharidy | 518,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zatím nejlepší mazance, jaké jsem dělala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 4. 2023 14:09
Bochánek výborný. Těsto v pekárně a vyzkoušela upéct ve formě. Na radu v komentářích jsem nedala celou kostku droždí, ale takovou větší půlku. Děkuji a ukládám.
18. 4. 2019 20:14
jirholu: Díky za vyzkoušení a foto!
18. 4. 2019 19:00
Výborný bochánek Dala jsem půl kostky droždí, pekla horkovzduchem na 150°C. Bochánek nepraskl. Na pomazání jsem do žloutku dala jenom rum. Děkuji za bezvadný recept, přidávám fotku
31. 3. 2019 10:54
BILKOVAI: To mne moc těší Ivet!! Ale jak zde holky píšou, asi by fakt stačila půlka droždí. Já se nad tím nějak nepozastavovala a pravda je, že je lépe, když těsto kyne pomalu, jak píše mata3636. Letos jsem ho ještě nedělala
30. 3. 2019 10:33
mata3636: ďakujem, bežne pečiem kysnuté cesto bez problémov - každý týždeň pečiem niečo kysnuté...ale práve tento recept ma zaujal - v ceste nie je tuk (okrem tuku v šľahačke) a relatívne veľa droždia.
30. 3. 2019 10:21
magdalenka: Na pol kila múky stačí polovica droždia. Cesto na mazanec ( vianočku ) je lepšie, keď kysne pomaly. Ja ho nechávam cez noc v chladničke a je perfektné. A určite by som dala viac ako dve tri štipky soli. Kysnuté cesto, keď je neslané, je také plané. Nekritizujem recept, mazanec je krásny, na reze vyzerá, že je ako obláčik
30. 3. 2019 07:31
BILKOVAI: Ivet, prosím, dala si celu kocku drozdia? Alebo menej? Chcem vyskusat.
Jani, ty si to skusala s tou povicou potom? Dik.
Jani, ty si to skusala s tou povicou potom? Dik.
29. 3. 2019 20:46
Jani, tak to je fakt nejlepší mazanec, co jsem kdy pekla. Včera jsem dělala a dnes opět
7. 4. 2018 20:58
rihana: Myslím, že spíš množstvím rozinek a ořechů, nebo od všeho něco. Já používám úplně normální mouku a mám ho bílý. Myslím, že je to na řezu vidět. A na chuti je dobrý?? Pokud ano, není co řešit. Jen příště dám polovinu droždí, určitě by stačilo..
7. 4. 2018 19:17
Krásný, jen bych se chtěla zeptat. Používám tu Babiččinu mouku na kynuté těsto, takže taky dobrou, ale vždycky mám to těsto takové tmavé. Není takový bělostný jako kupovaný. Jestli to ale nebude rumem, který do těsta dávám s rozinkama. Nebo vlašskýma ořechama, těmi taky nešetřím.
2. 4. 2018 20:24
yanull: děkuji
2. 4. 2018 11:09
Také už jsem vyzkoušela mnoho receptů na mazance, ale tyto jsou opravdu výborné. Tudíž potvrzuji názor kuchařky. Mouku jsem dala napůl se Zlatkou, 2 celá vejce, do žloutku pouze rum, hezky na tom držely plátky mandlí. Určitě je zopakuji a chválím
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 19 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 9 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 10 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 10 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít zbytky velikonočního mazance? Žemlovka s banánem, kávou vonící tiramisu nebo španělské „koblihy“ vás dostanou
Velikonoce podle horoskopu: Nejlepší mazanec upečou Raci, beránka Váhy a Blížence do kuchyně raději nepouštějte
7 receptů na mazanec: Můžete si vybrat tvarohový, šlehačkový, hrníčkový, pletený nebo třeba kváskový
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční mazanec šlehačkovy velikonoční mazané se slehackou velikonoční mazanec recept mazanec recept velikonocní mazanec se slehackou recept mazanec z práškového z droždí vyborny slehackovy mazanec mazanec z praskoveho drozdi velikonoční mazanec ze šlehačky velikonoční mazanec se šlehačkou vánočka ze šlehačky velikonoční mazanec s rumem šlehačkivý mazanec mazanec s rumem slehackovy velikonoční mazanec šlehačkovýmazanec velikonoční mazanec recept se šlehačkou velikonoční mazanec se šlehačky recept na mazanec mauanec šlehačkou
Suroviny: mouka hladká, šlehačka, droždí čerstvé, cukr moučkový, sůl, cukr vanilkový, vejce, bílek, rozinky, rum, žloutek, rum
Šlehačkový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gjkr
12 názorů