Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrářská vánočka (mazanec)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 160 min

160 min (160 min příprava)

4. 3. 2008 13:41

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie15 195 kJ / 3 632 kcal
Bílkoviny72,88 g
Tuky132,15 g
Vláknina26,90 g
Cholesterol 706 mg
Sodík 50 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy524,27 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Z tohoto množství uděláme 1 větší vánočku nebo 2 mazance.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Alzbetina Prk.

7. 4. 2021 11:57

Romario: Mám tu samou zkušenost, taky jsem zkusila tenhle recept, ale mazanec popraskal a byl docela suchý. Ale snědl se :-)

Romario

6. 4. 2021 22:21

Mazanec byl trochu suchý, a hodně mi popraskal. Asi to bylo rukama, ale snědl se. :yes::-)

panda120

31. 1. 2016 23:09

Babička Květuška:
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc

hosta

31. 1. 2016 21:04

casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím:-D

casino

31. 1. 2016 20:50

hosta:
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte:-D https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logicky:yes: ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?;-):-)

magdalenka

31. 1. 2016 20:46

cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...:-))

hosta

31. 1. 2016 20:24

cathleen: máš pravdu, předsedo:-D. Já to dělám u všech kynutých těst;-)

cathleen

31. 1. 2016 18:53

Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit ;-) mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy :-8

magdalenka

31. 1. 2016 15:47

Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.

Lucka

31. 1. 2016 15:14

hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
Předem děkuji za odpověď.

Arnicka

12. 2. 2015 21:20

Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
P.S nebo i sem na stránky děkuji:-*

Bulinka

12. 2. 2015 20:34

Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba

Babička Květuška

7. 1. 2015 16:01

Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.:-K

MajaV

5. 1. 2015 18:31

Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar;-)

zizala

5. 1. 2015 18:25

Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede ;-) Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle :-) Jen nevím, zda takovou možnost máte.

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky

Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle

TopRecepty.cz

Cukrářská vánočka (mazanec)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5XK