

Cukrářská vánočka (mazanec)
Moučníky , Kynuté, Ostatní 63 názorů
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla
- 110 g cukru
- vanilka (příp. vanilkový cukr)
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 1/4 l mléka
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- špetka citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
- špetka anýzu
- špetka soli
- vejce na potření
- pár mandlí na posypání
Postup přípravy receptu
Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.
Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se nám vánočka v troube nerozjela a pečeme.
Poznámka
Z tohoto množství uděláme 1 větší vánočku nebo 2 mazance.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 1 527 kuchařů a kuchařek
Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit další alternativyOhodnoťte recept: Cukrářská vánočka (mazanec)
-
Babička Květuška:
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc -
casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím
-
hosta:
Já vím Bohumile, já vím, že to tak dělátehttps://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logickyale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?
-
cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...
-
cathleen: máš pravdu, předsedo
. Já to dělám u všech kynutých těst
-
Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit
mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy
-
Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.
-
hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
Předem děkuji za odpověď.
LŠ -
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
P.S nebo i sem na stránky děkuji -
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
-
Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
Přeji hodně úspěchu a hezký den. -
Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar
-
Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede
Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle
Jen nevím, zda takovou možnost máte.
-
Stefinka.S:myslím, že je moc mléka, já mám na kg mouky asi 4 dcl mléka a ani toto těsto není z nejtužších
- zkus dát mléka jen 200 ml
-
Potřebuju radu. Dělala jsem tuto vánočku teď asi čtyřikrát od vánoc, je chuťově výborná, krásně vláčná, vydrží měkká i dýl jak týden, jsem fakt nadšená. Ale prostě rozjíždí se mi, mám z ní skoro placku, na chuti jí to neubere, vždycky se stejně sní, ale chci se zeptat, čím to je, co dělám špatně. Předevčírem jsem jí dělala naposledy, tak jsem místo jedné velké udělala dvě menší a stejně teda nakynuly do větších, ale stejně prostě spadly, i když dávám doprostřed špejle... může za to kynutí, špatné postavení pletenců na sebe, pečení nebo čím to je? Budu péct pro ségru ve středu nebo ve čtvrtek další, tak abych to případně zkusila lépe... děkuji.