Cukrářská vánočka (mazanec)
Stejně jako mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům, tak vánočka nesmí chybět na Vánoce. Obě těsta jsou velmi podobná, a proto můžete jeden recept využít na obě dobroty. Základem je poctivá dávka másla, díky které je konzistence krásně vláčná.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
množství na 1 větší vánočku nebo 2 mazance.
Nutriční hodnoty
Energie | 16 125 kJ / 3 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 90,06 g |
Tuky | 143,46 g |
Vláknina | 26,90 g |
Cholesterol | 980 mg |
Sodík | 649 mg |
Sůl | 1,53 g |
Sacharidy | 537,22 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2021 10:57
Romario: Mám tu samou zkušenost, taky jsem zkusila tenhle recept, ale mazanec popraskal a byl docela suchý. Ale snědl se

6. 4. 2021 21:21
Mazanec byl trochu suchý, a hodně mi popraskal. Asi to bylo rukama, ale snědl se. 


31. 1. 2016 22:09
Babička Květuška:
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
Děkuji moc
31. 1. 2016 20:04
casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím

31. 1. 2016 19:50
hosta:
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte
https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zní to logicky
ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?
Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte

Zní to logicky



31. 1. 2016 19:46
cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...

31. 1. 2016 19:24
cathleen: máš pravdu, předsedo
. Já to dělám u všech kynutých těst


31. 1. 2016 17:53
Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit
mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy


31. 1. 2016 14:47
Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.
31. 1. 2016 14:14
hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
Předem děkuji za odpověď.
LŠ
12. 2. 2015 20:20
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
P.S nebo i sem na stránky děkuji
P.S nebo i sem na stránky děkuji

12. 2. 2015 19:34
Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
7. 1. 2015 15:01
Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.
Přeji hodně úspěchu a hezký den.

5. 1. 2015 17:31
Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar

5. 1. 2015 17:25
Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede
Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle
Jen nevím, zda takovou možnost máte.


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno před 6 hodinami
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Čokoládové preclíky
Přidáno před 20 hodinami
Bůček s pekingským zelím
Přidáno před 21 hodinami
Kunovjanská kuřecí játra
Přidáno 29. 11. 2023 13:18
Ananas ve vlastní šťávě
Přidáno 29. 11. 2023 12:53
Právě bylo uvařeno:
Chutné vafle
LucijeCzermy uvařila před 6 minutami
Bílkový chlebíček I.
Panova uvařila před 50 minutami
Kuřecí rarášky
rybarka007 uvařil před 3 hodinami
Donuts
michalnemy uvařila před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
petrahruskovska uvařila před 4 hodinami
Americké kotlety
Lucie1001 uvařila před 5 hodinami
Rebarborová marmeláda se zázvorem a mátou
Brumaire uvařila před 6 hodinami
Marocké kuře
bartonik uvařila před 6 hodinami
Chilli con carne
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Řízek Ondráš (poněkud jinak)
Fitulka uvařil před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky
Suroviny: mouka polohrubá, máslo, cukr, vanilka, žloutek, droždí, mléko, rozinky, mandle, kůra citronová, ořech muškátový, anýz, sůl, vejce, mandle
Cukrářská vánočka (mazanec)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5XK
65 názorů