Cukrářská vánočka (mazanec)

Suroviny

500 g polohrubé mouky
110 g másla
110 g cukru
vanilka (příp. vanilkový cukr)
2 žloutky
30 g droždí
1/4 l mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
špetka citronové kůry
špetka muškátového oříšku
špetka anýzu
špetka soli
vejce na potření
pár mandlí na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl.

  2. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.

  3. Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se vánočka v troubě nerozjela a pečeme.

Poznámka od kuchařky

Z tohoto množství uděláme 1 větší vánočku nebo 2 mazance.

Komentáře k receptu Cukrářská vánočka (mazanec)

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Romario: Mám tu samou zkušenost, taky jsem zkusila tenhle recept, ale mazanec popraskal a byl docela suchý. Ale snědl se :-)

    Odpovědět

  • Romario Romario

    Mazanec byl trochu suchý, a hodně mi popraskal. Asi to bylo rukama, ale snědl se. :yes::-)

    Odpovědět

  • panda120 panda120

    Babička Květuška:
    mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
    Děkuji moc

    Odpovědět

  • hosta hosta

    casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte:-D https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
    Zní to logicky:yes: ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    cathleen: máš pravdu, předsedo:-D. Já to dělám u všech kynutých těst;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit ;-) mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.

    Odpovědět

  • Lucka Lucka(neregistrovaná)

    hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Arnicka Arnicka

    Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
    P.S nebo i sem na stránky děkuji:-*

    Odpovědět

  • Bulinka Bulinka(neregistrovaná)

    Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba

    Odpovědět

  • Babička Květuška Babička Květuška(neregistrovaná)

    Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
    Přeji hodně úspěchu a hezký den.:-K

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede ;-) Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle :-) Jen nevím, zda takovou možnost máte.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky jak dlouho péct vánočku testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak péct vánočku recepty kynutá vanočka pečení vánoček kynutá vánočka vanočka pečeni pečení vánočky v horkovzdušné troubě jak dlouho pect mazanec chyby při pečení vánočky pečení vánočky ve formě výborná domácí vánočka proč vánočka po upečení klesne vánočka mojí babičky vánočka mojí babičky