Cukrářská vánočka (mazanec)

toprecepty.cz Kuchař:

Moučníky , Kynuté, Ostatní 63 názorů

519

Suroviny

500 g polohrubé mouky
110 g másla
110 g cukru
vanilka (příp. vanilkový cukr)
2 žloutky
30 g droždí
1/4 l mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
špetka citronové kůry
špetka muškátového oříšku
špetka anýzu
špetka soli
vejce na potření
pár mandlí na posypání
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažného mléka rozmícháme trochu mouky, přisladíme 1 lžící cukru a rozdrobíme droždí – necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme sůl. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme vanilku, koření, mouku, přilijeme kvásek a mléko. Vymícháme a pak do něj zapracujeme rozinky a nahrubo sekané mandle, zaprášíme moukou a necháme kynout.

  2. Potom těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku. Potřeme vejcem a posypeme nahrubo sekanými mandlemi. Do horního copu vpíchneme 3 špejle, aby se nám vánočka v troube nerozjela a pečeme.

Poznámka

Z tohoto množství uděláme 1 větší vánočku nebo 2 mazance.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 975 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cukrářská vánočka (mazanec)

  • panda120 panda120

    Babička Květuška:
    mohu Vás poprosit o radu - píšete, že nejdřív nalejete kvásek a pak zasypáváte moukou, já v jiném receptu mám napsáno, že nejdřív mouka a pak zalívat mlékem, budu ráda za Váš postřeh.
    Děkuji moc

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: no, protože jsem byla tak poučena již v mládí, tak vlastně nezkoušela, jen jednou jsem nalila rozpuštěné máslo dřív než kvásek a vůbec mi těsto nechtělo kynout. Zásadní je ale pro mne, že s takto kynutým těstem se báječně pracuje, nelepí, je pružné, nemusí se podsypávat moukou. Možná by to bylo stejné, kdyby se tuk nepřidával až při druhém kynutí ale při zpracování PO tekutině, ale z dvojího kynutí neslevím:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Já vím Bohumile, já vím, že to tak děláte:-D https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
    Zní to logicky:yes: ale zkoušela jste vedle sebe 2 vánočky - jednu tak a druhou onak, zda je mezi nimi po upečení vůbec jaký poznatelný rozdíl?;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen:vravím, maminka to robila, ja zabúdam...:-))

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    cathleen: máš pravdu, předsedo:-D. Já to dělám u všech kynutých těst;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Lucka, magdalenka: tuk se do těsta přidá a vmísí později proto, aby stačila mouka tekutinou dobře (lépe) nabobtnat, v pohodě vytvořit lepkovou síť - jinak by tuk mohl ještě nenabobtnaná zrníčka škrobu neprodyšně obalit ;-) mělo by se to dělat u těst, kde je tuku více, ale já osobně to dělávám opravdu málokdy :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lucka: moja mamka nepochádzala z Čiech a robila to tiež - vlažný tuk alebo olej až po tom kysnutí vmiesila do cesta...asi je to osvedčená finta dobrých gazdín.

    Odpovědět

  • Lucka Lucka(neregistrovaná)

    hosta:Dobrý den,zaujal mě postup kynutí bez tuku. Určitě to zkusím. Zajímalo by mě, zda je to specifický postup přípravy vánočky pro některou oblast Čech? Protože jsem o takovém postupu ještě nikdy neslyšela.
    Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Arnicka Arnicka

    Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba
    P.S nebo i sem na stránky děkuji:-*

    Odpovědět

  • Bulinka Bulinka(neregistrovaná)

    Měla bych dotaz,když je vánočka upečená,krásně naskočená,proč mi po vytažení z trouby klesne? Děkuji za odpověd.Prosím ,odpovězte mi na email děkuji.Líba

    Odpovědět

  • Babička Květuška Babička Květuška(neregistrovaná)

    Stefinka.S: Stefinko, máte moc řídké těsto. Zkuste si z naváženého množství mouky oddělit 1/3 a ze zbytku zadělat těsto, možná s menším množstvím mléka a bez tuku a (másla). Dlouho míchejte, až je těsto hladké a nechytá se krajů nádoby. Pak teprve zapracujte tuk. Pozor, přidáním tuku těsto opět trochu zřídne. Nechte vykynout (1 - 2 hodiny). Potom těsto vyndejte na vál a ručně zapracujte tu odloženou mouku. Těsto musí mít hustotu skoro jako dětská plastelína.Zapleťte vánočku a nechte opět hodinu až dvě kynout. Troubu, máte-li horkovzduch, nemusíte předehřívat. Nastavte na 15O°C a pečte 1 hodinu. Jestli vám větrák funí moc, pečte půl hodiny bez větráku a půl hodiny s větrákem. To už je otázka typu trouby a praxe. Zarolujte tady na této diskuzi trochu níž, dala jsem zde podrobný popis na vánočku podle mojí babičky.
    Přeji hodně úspěchu a hezký den.:-K

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Moc mléka, když je příliš řídké těsto, při pečení se neudrží tvar;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Stefinka.S: Zkusila jste už plést vánočku ze 6ti pramenů? Ta se zaručeně nerozjede ;-) Jinak u klasiiky zkuste každou vrstvu trošku hřbetem ruky prohloubit a pak tam teprve posadit další. Místo špejlí štípala moje babička z polínka tenké třísky a těmi vánočku vyztužila. Drží lépe než špejle :-) Jen nevím, zda takovou možnost máte.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Stefinka.S:myslím, že je moc mléka, já mám na kg mouky asi 4 dcl mléka a ani toto těsto není z nejtužších:-)) - zkus dát mléka jen 200 ml

    Odpovědět

  • Stefinka.S Stefinka.S

    Potřebuju radu. Dělala jsem tuto vánočku teď asi čtyřikrát od vánoc, je chuťově výborná, krásně vláčná, vydrží měkká i dýl jak týden, jsem fakt nadšená. Ale prostě rozjíždí se mi, mám z ní skoro placku, na chuti jí to neubere, vždycky se stejně sní, ale chci se zeptat, čím to je, co dělám špatně. Předevčírem jsem jí dělala naposledy, tak jsem místo jedné velké udělala dvě menší a stejně teda nakynuly do větších, ale stejně prostě spadly, i když dávám doprostřed špejle... může za to kynutí, špatné postavení pletenců na sebe, pečení nebo čím to je? Budu péct pro ségru ve středu nebo ve čtvrtek další, tak abych to případně zkusila lépe... děkuji.

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: mazanec jako od babičky pečení vánočky domácí vánočka od babičky testo na vanocku pečení mazance vánočka podle babičky jak dlouho péct vánočku jak péct vánočku kynutá vánočka recepty kynutá vanočka vanočka pečeni pečení vánoček výborná domácí vánočka jak dlouho pect mazanec pečení vánočky v horkovzdušné troubě vánočka-recept pečení mazanců vánočka mojí babičky teplota na pečení vánočky vánočka mojí babičky

Zapomněl/a jsem heslo