

Velikonoční mazanec
Suroviny
- Použijeme těsto jako na vánočku:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 3 dkg kvasnic
- 10 dkg rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 1/2 dkg soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- citrónová kůra
- necelou 1/4 litru vlažného mléka
- rozinky
- vajíčko na potření
- spařené, oloupané a nasekané mandle na posypání
Postup přípravy receptu
Z trochy mléka, kvasnic a trochy cukru uděláme kvásek.
Všechny suroviny smícháme, přidáme kvásek s trochou mléka a dobře prohněteme.
Necháme alespoň hodinu kynout, vytvoříme bochánek.
Necháme ještě vykynout a pak potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Zpočátku při teplotě 200°C, ke konci pečení můžeme teplotu snížit (záleží na vaší troubě).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Velikonoční mazanec
-
Jeden z nejlepších mazanců, co jsem kdy jedla
Těsto jsem dělala v pekárně, jen mouky bylo potřeba trošku víc. Luxusní, děti snědli skoro celý ještě teplý
-
Leni, skvělý recept. Mazanec chutnal, budu muset připékat.
-
zkusila jsem, místo klasických kvasnic jsem dala sušené a fakt super. Doporučuji když začne tmavnout přikrýt alobalem a dopéct na mírnou teplotu.
-
fakt good
-
je to takový moc lehký ae je to rychlí mňam mňam