Jedněmi nenáviděné, druhými milované houby. Kdy rostou a jaké pokrmy jsou nejoblíbenější?
Houbaření spojené s procházkami lesem milují děti i dospělí. A co víc si přát, než domů donést plný košík voňavých hub, ze kterých budou báječná jídla. Kromě chuti také přináší zdravotní benefity - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitu, zbavují toxických zátěží a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Obsahují také provitamín A, vitamíny skupiny B (i B12), vitamín D, vápník, hořčík, fosfor nebo železo. Houby se navíc skládají z více než z 90% z vody, obsahují minimum tuku a nemají žádné kalorie.
Kde a kdy rostou houby?
Pravidlem je, že houby začínají nejvíce růst po velkých deštích (přibližně10 dní po nich) a následném teplém (ne však horkém) počasí. Kdy a kde houby rostou?
- Houby mají rády poklidné prostředí a zejména dostatek vlhkosti. Naopak, nemají příliš rády vítr a moc sucha. Zkuste proto hledat na místech v závětří a s optimální vlhkostí půdy. Tam, kde je podhoubí, rostou houby.
- Obecně houby rostou po celý rok, některé druhy i během zimního období. Ta pravá houbařská sezóna, kdy rostou nejoblíbenější druhy jedlých hub, však začíná někdy v květnu/červnu a trvá až do listopadu.
Nejoblíbenější pokrmy z hub
K nejoblíbenějším pokrmům z hub patří především houbové polévky a omáčky, smaženice, řízky, houbový guláš, slané koláče, ale i třeba karbanátky či houbový salát. Houby se také perfektně hodí k základu pod maso. A pokud milujete houbovou chuť, ale vadí vám jejich konzistence, můžete si snadno vyrobit houbové koření, a to jak drcené, tak i tekutý extrakt.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Omeleta se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 13 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 19 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 22 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno 19. 4. 2024 08:50
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a kde správně skladovat chléb? Na ledničku musíme zapomenout, dobře se ale osvědčily len i speciální sáčky
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou