9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
19. 1. 2022 Vaření
Jsme národ omáčkový, proč si to nepřiznat. Žádná jiná země na světě nemá tolik druhů omáček a není jimi tak proslavená jako my. Tak si pojďte s námi připomenout nejoblíbenější české omáčky i s recepty, které zaručeně fungují!
Rajská jako z ráje
Rajská omáčka patří k jasným klenotům české kuchyně. Nesmí v ní chybět rajský protlak, cukr, sůl i skořice, někdo nedá dopustit ani na cibulový základ s vývarem a kořenovou zeleninou. Zkrátka, s rajskou se vyplatí se trochu pomazlit. Jestli si k ní pak zvolíte kolínka, knedlíky, nebo třeba nočky, to je na vás, my nabízíme recepty na nejlepší rajské omáčky jako od babičky. Zkuste a nebudete litovat:
Svíčková jako na svatbě
Jak už jsme psali dříve a musíme to zopakovat, svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba nebo jiné významná událost. Ovšem uvařit a správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, navíc, každá rodina má svůj vyzkoušený recept. V kuchařské soutěži MasterChef Česko zkoušeli soutěžící svíčkovou „vytunit“ třeba portským vínem nebo jalovcem. My nabízíme spíš klasiku, jakou znáte právě ze všech možných svateb, promocí nebo dobrých restaurací:
Koprovka jako od babičky
I když právě není sezona kopru, tuhle lahodu si můžete užít kdykoliv v roce díky mražené nebo konzervované bylince. Je sice pravda, že kopr každému nevoní, ale na druhé straně je koprovka jednou z nejoblíbenějších omáček. Má příjemně navinulou sladkokyselou chuť, k níž skvěle ladí vařené vajíčko nebo vařené hovězí. Jak koprovku udělat opravdu poctivě, o tom jsme psali v našem článku, dnes nabízíme vyzkoušené a léty prověřené recepty, které nezklamou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí závitky s omáčkou z nivy: Výborná kombinace se studenou sýrovou omáčkou plnou bylinek i jemné chutě česneku
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 51 minutami
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 15 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 17 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29