Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Německá zelňačka s klobáskou a karamelizovanými jablky zasytí a ještě si skvěle pochutnáme
Zdroj: Toprecepty, mika59

Pomalu se začíná ochlazovat a počasí dává najevo, že podzim je opravdu tady. A s ním nastávají časy, kdy přijde vhod trochu posilovat imunitu a dodat tělu vitaminy. Polévka s kysaným zelím je na to jako dělaná. A když přidáte ještě jablka, jako v tomto německém receptu, žádná rýma si na vás nepřijde. 

Zelňačka pro zdraví

Zelňačka patří k nejzdravějším polévkám vůbec. Ostatně už její hlavní ingredience, tedy kysané zelí, patří skoro k "zázračným potravinám". Kromě toho, že je doslova vitaminovou bombou, jde o fermentovaný produkt, což znamená, že je vynikajícím zdrojem probiotik (bakterií mléčného kvašení), jež mají pozitivní vliv nejen na naše zažívání, ale podle studí prospívá také naší imunitě. 

Různé podoby zelňačky

Zelná polévka je populární nejen u nás, ale i u mnoha našich sousedů. Není divu, že se vaří v mnoha verzích. Klasická česká zelňačka je pikantnější a má červenou barvu díky paprice, podobně jako ta polská, moravská kyselica je zase bílá a zjemněná smetanou a na Slovensku do ní kromě brambor a klobásy přidávají ještě sušené švestky, které jí dodají lehkou nasládlost. 

Dokonalá kombinace zelí a jablek

A stejně jako švestky fungují do zelňačky i jablka. Jablka se se zelím kombinují i v jiných pokrmech – někdy se přidávají do dušeného zelí, jindy zase do salátu z kysaného zelí, do zelí na němž pečete kuře či kachnu nebo do různých zapékaných pokrmů.

Lehce nakyslá jablka totiž báječně doplňují kyselé zelí, dodávají mu však i sladkou chuť, takže pak zelí není nutné doslazovat cukrem. Rozvařená jablka pak díky obsahu pektinu pokrm z kysaného zelí i hezky zahustí, takže zase můžete vynechat mouku. A jablka samozřejmě zvýší i množství vitaminů v celém jídle. 

Nejen v Německu ale i u nás

Zelná polévka s jablky je populární v Německu. Právě odsud se zřejmě dostala i do našich příhraničních oblastí, kde se podobná zelňačka často vařila hlavně v podhorských oblastech. Jako do podobných polévek, jejichž úkolem bylo zasytit spoustu hladových krků, se do ní přidávaly i brambory. V německých verzích jablečnou chuť podporuje i přídavek jablečné šťávy nebo cideru.

Pro zjemnění chutí pak polévce nakonec prospěje přidání smetany na vaření nebo zakysané smetany. A kdyby vám v polévce chybělo maso, můžete ji vylepšit o klobásky či kousek uzeného masa. Díky tomu je tato zelňačka opravdu vydatná. A jak ji připravíte? Zkuste ji v této vylepšené variantě s calvadosem. Ta rozhodně zahřeje i uvnitř. 

Budete potřebovat: 2 šalotky, 2 jablka s červenou slupkou, 150 g malých kabanosů nebo jiných klobásek, 1 lžíci oleje, 350 g kysaného zelí, 250 ml jablečného moštu a 250 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího), 3 jarní cibulky, 1/8 l smetany, 1 žloutek, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 malá jablka, 20 g másla, 80 g cukru a 4 cl calvadosu. 

  1. Oloupejte šalotku, rozpulte jablka, vyřízněte jádřince a jablka nakrájejte na kostičky, nakrájejte kabanosy a vše osmahněte na středním plameni na rozehřátém oleji. Přidejte kysané zelí a také ho orestujte. Přilijte jablečný mošt a vývar, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
  2. Jarní cibulky očistěte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Smetanu rozšlehejte se žloutkem, zahustěte jí polévku (pozor, aby se zelná polévka dále nevařila, jinak se žloutek srazí) a dochuťte solí a pepřem.
  3. Zbylá jablka oloupejte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a nakrájejte na klínky. Na středním plameni zkaramelizujte máslo s cukrem, vhoďte do něj jablka, podlijte calvadosem a dochuťte solí a pepřem.
  4. Nalijte zelnou polévku do talířů, navrch naaranžujte zkaramelizované plátky jablek a nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Podávejte nejlépe s tmavým farmářským chlebem. 
  5. Zelňačku můžete během vaření doplnit také kousky mrkve, pro barvu, a při servírování se někdy doprostřed dávají šťouchané brambory pro větší zasycení. 

Náš tip: Pokud byste chtěli zkusit trochu jinou zelnou polévku, můžete si uvařit i valašskou kyselicu podle našeho video receptu

 
Zdroje informací: 
Healthline.com - 8 Surprising Benefits of Sauerkraut 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více