Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
5. 6. 2023 Vaření
I když původ smaženého sýra nenajdeme v naší domovině, už na menu většiny restaurací zdomácněl díky masivní poptávce. Eidam jistě vévodí žebříčku pro svou poměrně nízkou cenu ve srovnání s jinými druhy, existuje však celá řada jiných variant, které stojí za vyzkoušení.
Odkud se vzal smažený sýr?
Vzhledem k tomu, že historie smaženého sýra sahá až do středověku, nelze s jistotou říci, která země si může připsat prapůvodní recept do svých gastrodějin. Zmapováním cesty smažáku na české talíře se podrobně věnoval pořad Zmlsané dějiny, v němž přisuzují tvůrci prvenství severní Itálii.
První důkaz o české verzi smažáku se objevuje až v knize Vaříme podle norem z roku 1953, kde se nachází předpis na smažený ementál a gorgonzolu zabalenou do plátku slaniny. Tehdy však šlo o recepty určené spíše jako luxusní předkrmy do restaurací vyšší úrovně.
Mohlo by vás zajímat
Sýry vhodné na smažení
Druhů sýrů, které lze zabalit do klasického trojobalu a osmažit, existuje celá řada. Jde především o polotvrdé sýry, výjimkou ale nejsou ani sýry s modrou plísní, sýry typu camembert či feta, usmažit se dají dokonce i oblíbené uzené sýry původem ze Slovenska.
Co však musí sýr na smažák splňovat, je obsah tuku v sušině, který by měl být minimálně 35 %. Nižší podíl tuku způsobí, že se sýr tepelnou úpravou nerozteče a zážitek zdaleka nebude takový, jak očekáváme. Tuk je totiž, jak je všeobecně známo, také nositelem chuti.
Na těchto smažených sýrech si nepochutnáte
Z rejstříků sýrů vhodných na smažení rovnou vyškrtněte všechny s obsahem tuku 35 % a méně (tedy i všechny light výrobky), kromě jedné výjimky, na kterou přijde řada na konci článku.
Na smažení se také nehodí příliš tvrdé sýry typu parmezán, které jsou navíc až moc chuťově výrazné. Tento typ však může zahrát menší roli v kombinaci s méně výrazným sýrem, například nastrouhaný, nasypaný na plochu druhého sýra a zajištěný plátkem šunky. Jaké sýry tedy zvolit pro co nejlepší výsledek?
Polotvrdé sýry
Eidam, gouda, čedar, ementál a jim podobné polotvrdé sýry jsou na smažení ideální. Krásně se roztékají, mají vyváženou chuť a zvolíme-li osvědčenou metodu obalování, o které se dočtete zde, není třeba se obávat vytečení při smažení.
Plísňové sýry
Typickým zástupcem plísňového smaženého sýra je Hermelín či camembert, u kterých se ovšem musí počítat s tekutějším vnitřkem. Díky pevnějšímu plísňovému okraji je však malé riziko, že se obsah dostane přes obal na pánev. Vyšší kusy je dobré podélně překrojit napůl, aby se stihly dokonale propéct, proti předčasnému vytečení poslouží z řezné strany zábrana z kolečka šunky nebo salámu. Z plísňových sýrů se dá na smažení použít i Niva, ta je ovšem velmi výrazná a doporučujeme ji v této úpravě spíše jako chuťovku nakrájenou na proužky.
Sýry balkánského typu
Balkánský sýr, feta a další podobné sýry tohoto typu jsou typické svojí vysokou slaností. Ta se však dá před obalením a usmažením eliminovat namočením do vody přes noc. Vodu během lázně několikrát vyměníte a dostanete tak akorát slaný sýr, se kterým se po osušení dá dobře pracovat. Balkánský sýr však nesmí být příliš drobivý, což sice dražší, ale o to chutnější feta, splňuje.
Mozzarella
O mozzarelle je známé, že nemá příliš výraznou chuť a přejímá chutě ostatních ingrediencí, čehož lze využít při experimentování se smaženým sýrem. Osmažit můžete mozzarellu nakrájenou na plátky, nudličky nebo koupit tzv. třešinky mozzarelly a naplnit je třeba nakládanými rajčaty, italskou slaninou, olivami nebo kapary podle tohoto receptu.
Kozí sýry
Kozí sýry, ostatně stejně jako ty z kravského mléka, mohou mít různou konzistenci a je třeba sáhnout po těch pevnějších, u kterých nebude problém s obalením. Jde však o poměrně drahou záležitost.
Uzené sýry
Parenica, oštiepok, korbáčiky a další oblíbené uzené sýry, kterých máme na pultech obchodů díky našim slovenským sousedům dostatek, jsou v použití na smažák neprávem opomíjené. K uzené chuti se velmi hodí přidat plátek šunky. Korbáčiky se dají sehnat jak v uzené, tak i neuzené variantě podle chuti.
Tvarůžky
Olomoucké tvarůžky jsou zmiňovanou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Obsah tuku se pohybuje kolem 34 %, přesto jsou obalované smažené tvarůžky velká pochoutka, přirozeně ale jen pro ty, kterým nevadí jejich silné aroma, které se teplem ještě zvýrazní.
Tip: Jaký smažák je nejvhodnější pro děti?
Smažený sýr jistě není nejzdravějším pokrmem ani pro dospělé, natož pro děti. Jednou za čas jim však tuto již tradiční pochoutku dopřát můžete. Vyhýbat byste se v takovém případě však měli příliš slaným sýrům a sáhnout raději po jemnější, průměrně tučné mozzarelle nebo klasickém eidamu 40 %.
Zdroje informací:
Mall.tv: Je naším skutečným národním jídlem obyčejný smažák?
Ferpotravina.cz: Olomoucké tvarůžky
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)
Toto mě donutilo zaregistrovat se (ale nebojte se, už sem nepolezu, to extrémní množství otravných reklam neskousnu).
Jakože tvarůžky s obsahem tuku v desítkách procent? Děláte si srandu?
Motto autorky „„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““ v tomto kontextu ukazuje se být velmi vtipným.