Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

lemeL Kuchařka: lemeL

Doba přípravy: zhruba 2 hodiny 3 porce Vepřové maso 41 názorů

Suroviny

(na maso)
0,5 kg vepřové krkovice
5 stroužků česneku
sůl
pepř
kmín
1 cibule
50 g vepřového sádla
1 lžíce hladké mouky na zaprášení
(na zelí)
1 lžíce vepřového sádla
70 g slaniny na špalíčky
1 cibule
3/4 sáčku kysaného zelí
drcený kmín
krupicový cukr
sůl
ocet
2 lžíce hrubé mouky na zaprášení
Recept si zatím oblíbilo 39 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.

  2. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem.

  3. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi 1 a půl hodiny.

  4. Zelí pokrájejte, slijte lák do hrnečku.

  5. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín.

  6. Vmíchejte zelí, zalijte lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 3 lžíce cukru, 2 lžíce octa a sůl.

  7. Vařte 15 minut.

  8. Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout.

  9. Po přibližně 15 minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni.

  10. Pekáč, ve kterém jste pekli maso postavte na sporák a zahřívejte.

  11. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte.

  12. Zalijte 200 ml vody a zhruba patnáct minut vařte.

Poznámka

Zdroj: Apetit

Já jsem nedávala do zelí slaninu. Množství surovin jsem si v receptu upravila. Knedlíky jsem měla bramborové od babičky :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 558 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlo vepřo zelo podle Václava Friče

  • mika59 mika59

    Dělala jsem hodně podobně, zelí zahuštěné s bramborami ..maso (krkovička)pomalu pečená....dobrá klasika. S dovolením jsem přidala foto. :-K:-K;-)

    Odpovědět

  • BlaV. BlaV.

    :no: ani náhodou - sádlo ke krkovici, mouku do zelí a výpeku - to ne a to vařím už hodně dlouho dobu (doma jsme dělávali nejen knedlo - vepřo - zelo, ale pekl se s vepřovým i králík a kousek uzeného - nemělo to chybu - vypečné sádlo s kmínem a cibulí bylo pak vynikající na chleba)

    Odpovědět

  • Jamesis Jamesis

    I já, jako naprostý amatér v kuchyni, jsem dokázal tento recept připravit a dosyta se nažrat, protože to snad ani jinak pojmenovat nejde :-p skvělá práce, vážně ... a jakožto amatér mám pár výhrad, které z receptu nejsou úplně jasné:
    - v bodě 9 je zaprášit zelí hrubou moukou, přitom v ingrediencích se píše na zelí hladká mouka. Jakou teda moukou to práším? :-D
    - chybí mi tam upozornění, že si mám nějakou cibuli taky nechat na zelí (celou jsem ji použil do pekáče pod maso) :-(
    - zelí ze sáčku (Znojmia) nebylo třeba krájet - ono se v sáčku prodává i zelí, které je nutno pokrájet ??
    - sporák není dost velký na pekáč, respektive nevleze se na jeden hořák. Náhradní variantou bylo celý obsah přelít do menšího hrnce a dodělat to tam.
    - chybí mi v bodech upozornění: "Teď, Jakube, začni vařit knedlík jinak ti to maso se zelím vychladne, než ho za 20 minut uvaříš!"
    - celková příprava trvá téměř tři hodiny, je třeba s tím počítat (nahoře v rohu se píše přibližně dvě hodiny, ale to je málo) :-)

    Tedy děkuji mockrát !!! Určitě doporučím a ještě mnohokrát uvařím ! :-) :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    casino: dá se na tom přežít, ale chutná to jak klíh, co? :-p

    Odpovědět

  • casino casino

    zdenka.s:
    Jj, jak já vám rozumím...:-)
    Živiteli rodiny nedělal česnek dobře a abychom nepomřeli, tak máti vařila takřka bez česneku :-((
    No, jíst se to sice dalo, ale bylo to jak za trest ;-(

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Dneska bylo k obědu, moc jsme si pochutnali. Maso se rozpadalo, zelí se slaninou výtečné,(sterilované ,ze sklenice) jen jsem k tomu měla bramborové knedlíky. Ten česnek dal výpeku šmrnc a já po skoro padesáti letech vaření, už jinak dělat nebudu :yes::yes:

    Odpovědět

  • Dominika Dominika(neregistrovaná)

    Pred par rokmi som ako vysokoskolacka nasla tento recept a prvy krat som ho aj uvarila. Dnes su to asi 3 roky od posledneho pokusu, ale stale mi to trva 3 hodiny, kym vsetko stihnem :D Ale je to jedno z najlepsich jedal ktore ovladam a ktore som kedy jedla. Dakujem :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    lemeL: :-8

    Odpovědět

  • lemeL lemeL(autor receptu)

    Nevadí :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dovolila jsem si přidat foto, pokud nevadí :-)

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    My zrovna dojedli a pritel se vyjadril "tohle je jidlo na urovni". Zeli i maso vyborne :)

    Odpovědět

  • sarkaturka sarkaturka

    Nemá chybu...,pochvala od celé rodinky zítra pro velký úspěch k obědu,:-D:yes:

    Odpovědět

  • domdomca domdomca

  • lemeL lemeL(autor receptu)

    domdomca: vcelku :-)

    Odpovědět

  • domdomca domdomca

    A tu krkovici jste davali do pekace vcelku ci nakrajenou na platky? Ja jen, zda se mi vcelku dostatecne propece a zda se mi platky zase nepripali... jsem zacatecnik :-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: knedlo vepřo zelo recept knedlo vepřo zelo recept vepro knedlo zelo vepřo knedlo zelo vepřo knedlo zelo recept knedlo zelo vepřo recept recept na knedlo vepřo zelo recept na vepro knedlo zelo knedlo zelo vepřo recepty knedlo vepro zelo vepřo zelo knedlo recept knedlo vepro zelo vepřo knedlo zelo od babicky recept na vepřo ,knedlo ,zelo vepřo knedlo zelo video svíčková podle friče recept na knedlo zelo vepřo knedlo vepro zelo video recepty knedlo-vepřo-zelo knedlo vepřo zelo video