Co se zbytkem bramborového salátu? Můžete jej chytře zužitkovat ve studené kuchyni
Zbyl vám po štědrovečerním nebo jiném hodování bramborový salát? Dokud je čerstvý, můžete z něj vytvořit další nový pokrm s přidanou hodnotou. Máme pro vás několik nápadů na oblíbené způsoby využití salátu.
"Recyklace" vánočního salátu bývá terčem mnoha vtipů, ale jeho další využití nemusí být hloupé, ba právě naopak. Zapomeňme na různé odstrašující případy a zkusme salát zrecyklovat chytře. Získáme dobrou večeři nebo svačinu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít zbylý bramborový salát
Naše nápady se týkají výhradně studené kuchyně, protože salát většinou obsahuje majonézu a její tepelná úprava není doporučována.
- Obložené chlebíčky: Salát navršíme na plátky veky nebo bagety, obložíme uzeninou, plátkem vajíčka, kouskem kyselé okurky apod.
- Obložená vejce: Na talířek dáme hromádku salátu, navrch položíme rozpůlené vařené vejce, obložíme tenkými plátky šunky nebo salámu, nakládanou zeleninou a povrch můžeme zalít majonézou trochu zředěnou lákem z okurek. Podáváme s pečivem.
- Šunkové závitky v aspiku: Plátky šunky naplníme zbylým salátem, ozdobíme a zalijeme aspikem podle tohoto receptu.
- Aspiková miska: Do misky naskládáme salát, který úhledně ozdobíme šunkou a nakládanou i čerstvou blanšírovanou zeleninou, petrželkou apod. Celé zalijeme želatinou a necháme v chladnu ztuhnout.
- Aspikový dort: Ten vytvoříme obráceným postupem než misku. Na dno dortové formy vyložené potravinovou fólií nalijeme tenkou vrstvu želatiny, do ní ozdobně naaranžujeme nakládanou nebo čerstvou povařenou zeleninu, plátky vajec, sýrů a uzeniny. Zalijeme polovinou želatiny a když začne tuhnout, přidáme vrstvu zbylého salátu promíchaného se zbytkem želatiny. Po zatuhnutí dort opatrně vyklopíme na rovný podnos, sloupneme fólii a aspik nakrájíme.
Pokud máte svůj osvědčený tip, jak zužitkovat zbylý bramborový salát, napište nám jej do komentářů.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Poradíme, co s nahromaděnými čokoládovými figurkami nebo vajíčky, na které už není chuť. Zkuste vyrobit domácí studentskou pečeť
Komentáře
28. 12. 2023 19:51