Vrstvený aspik

Karolina09 Kuchařka: Karolina09

Studená kuchyně 5 názorů

Suroviny

2 sklenice Moravanky
7 vajec
200 g kvalitní šunky, krájené na jemné plátky
150 g šunky v celku
400 ml majonézy
120 g práškové želatiny
kvasný ocet
sůl
cukr
zeleninový vývar
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. 6 překrojte na 1/2, jedno nakrájejte na kostičky. Šunku vcelku nakrájejte na kostičky asi 0,3 x 0,3 cm.

  2. Moravanku slijte a nálev dejte stranou, roztřiďte zeleninu na - hrášek, papriku, okurky, cibulky, feferonky a kořenovou zeleninu. Asi 1/2 okurek nakrájejte na plátky a druhou na kostičky a ty přidejte ke kořenové zelenině. Cibulky a feferonky do tohoto receptu nepoužívám, ale je to otázkou preferencí.

  3. Nálev doplňte vodou, ochuťte solí, octem a cukrem tak, abyste měli 1 litr tekutiny. Nechte přejít varem do rozpuštění sypkých surovin. Nálev by měl být chuťově velmi výrazný, zchladnutí chutě srazí. Nechte zchladnout tak na 80 C.

  4. Odlijte asi 0,5 l nálevu, vmíchejte želatinu - 40 g (je to dvojnásobné množství, než se běžné uvádí) a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte na dno forem asi do 2 cm výšky - množství je na 12 silikonových muffinových formiček, o průměru 9 cm. Nechte částečně ztuhnout při pokojové teplotě.

  5. Na čirý aspik klaďte dle fantazie plátky okurek, papriku, hrášek, polovinu vejce. Překryjte plátkem šunky.

  6. Asi do 0,2 l nálevu s již rozpuštěnou želatinou (20 g) vmíchejte majonézu a nalijte jako další vrstvu. Tuto vrstvu můžete vynechat.

  7. Do zbylého nálevu se želatinou přidejte zeleninový vývar, vmíchejte majonézu a kořenovou zeleninu s nakrájenými okurkami, šunkou a vejcem nakrájenými na kostičky. A překryjte formičky poslední vrstvou. Nechte ztuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne.

Poznámka

Vrstvení záleží na fantazii. Většinou dělám - čirý aspik - okurka, 1/2 vejce, paprika nebo hrášek, jak se vejde - pak šunka plátková a naposled aspik se zeleninou a šunkou. Nebo - čirý aspik - okurka, paprika nebo hrášek - šunka plátková, 1/2 vejce, majonézový aspik - plátková šunka - aspik zeleninový. Musí se dodržovat zásada - aspik částečně zchladlý, příliš teplý by způsobil kontaminaci žloutkem z vajíčka a jednotlivé vrstvy by do sebe zapustily. Když je příliš studený, nespojí se. Moc neporadím, jsou to léta praxe, trvalo mi to nějakou dobu, výsledek je vždy dobrý, jen ta estetická stránka nemusí být to pravé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 100 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vrstvený aspik

  • Dorabety Dorabety

    Aspiky nejsou nic náročného. Dělám čas od času krom báboviček či mističek i dorty, stačí dodržet zásadu zrcadlového vzhledu, - skládat suroviny obráceně a také tak, aby se pod ně dostala tekutina - želatina, kterou stačí připravit dle návodu. Vždy mám výsledný výrobek na první dobrou

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    klukodvody: Za dob studií jsem byla na praxi na ředitelství RaJ, za účelem vyhotovení elaborátu o kalkulaci cen počínaje IV. bez obsluhy konče I. Znala jsem to vše papírově. V té době mi ani nezajímalo, co jím, ale spíš s kým:-D. Teď mi víc zajímá, co jím

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Tak tohle je připomínka mého dávného mládí, kdy jsme museli v učení na studenou kuchyni a dělali se aspiky. Šéfka studené byla na aspiky ujetá a zdobily se aspiky s vykrajovanými vzory kytiček a podobně. Dodnes mám různá vykrajovátka a formičky. Hezká práce. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09(autorka receptu)

    Anna Kocikova: U báboviček je to snadnější. Nebo to chce pomocníka, těch 12 kousků je maximum, co jde zvládnout v jedné osobě, právě kvůli té teplotě. To "rozkrojení" byl příliš velký teplotní rozdíl mezi vrstvami.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Aspik je u nás velice oblíbený a ty Tvé bábovičky vypadají moc hezky:-K:yes:
    Jednou jsem také dělala vrstvený do silikonové formy srnčího hřbetu a po vyklopení se mi oddělil po celé délce v místě po prvním ztuhnutí...vypadalo to,jako kdybych ho úmyslně rozkrojila:-D Ty bábovičky budou určitě lepší:-8

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo