Jak pěstovat rukolu. Péče je snadná, rostliny potřebují dostatek prostoru a vláhy
Rukola (roketa) je listová zelenina s příjemně štiplavou chutí a pěkně vytvarovanými lístky. Listy si můžeme běžně koupit, prodávají se v plastových vaničkách, stejně jako listy špenátu nebo trhaného salátu. Tato zelenina u nás zažívá v posledních letech velkou popularitu a snadno si ji vypěstujeme.
Svou chutí rukola (roketa) připomíná řeřichu, ředkvičky nebo křen, a nechutná každému. Pokud ale patříte mezi její příznivce, můžete si ji snadno vypěstovat. Rostlina je nenáročná na prostor a snadno se sklízí. Její listy na talíři působí velmi ozdobně. Hodí se k doplnění jídel studené i teplé kuchyně, přidáváme je do svačinových baget a salátů, zdobíme jimi pizzu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat rukolu
Pěstování rukoly je snadné.
- Rukolu pěstujeme jako jednoletku ze semínek.
- Semínka rukoly vyséváme obvykle na záhon, ale k pěstování stačí také truhlík nebo květináč.
- Rukolu lze pěstovat i na vatě nebo vlhkém ubrousku, obdobně jako známou řeřichu. V zimě nám příjemně obohatí jídelníček. Podívejte se, jak nakličovat semena tvořící gel.
- Výsevy provádíme od března do srpna, a to buď do řádků nebo naširoko. Nejlepší jsou opakované výsevy, abychom měli stále k dispozici svěží a chutné mladé listy.
- Na konci léta semena vyséváme do chráněných prostor (do fóliovníku) nebo je na záhonech přikryjeme bílou netkanou textilií, rostliny oceníme pro zimní a časnou jarní sklizeň.
- Semínka nevyséváme příliš husto - budou potřebovat ke svému růstu a rozrůstání prostor.
- Pravidelná zálivka je nutná především během léta, aby si listy zachovaly dobrou chuť.
- Když rostliny začnou vykvétat, již ztrácí příjemnou chuť - listy jsou tužší, štiplavé a nahořklé. Rostliny vytrháme a raději pěstujeme "další dávku".
- Když necháme rukolu vykvést, sama se vysemení a pokud semínkům dáme příležitost, vyrostou další mladé rukoly. Když je třeba, přesadíme je na vhodné místo.
- Letní teploty způsobují dřívější vybíhání rostlin do květu, proto je vhodnější stanoviště v polostínu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet rukolu
Výborné listy využijeme především v syrovém stavu. Hodí se také na přípravu pesta.
- Se sklizní rukoly začínáme již přibližně měsíc po výsevu, někdy později - v závislosti na počasí.
- Sklízíme buď jednotlivé listy nebo seřezáváme (pomocí nože či nůžek) celé rostlinky (asi 2,5 cm nad povrchem půdy). Ty pak znovu obrazí a brzy můžeme sklízet další úrodu.
- Sklizené listy rukoly spotřebujeme vždy co nejdříve po sklizni. Dobře je před konzumací umyjeme, aby v nich nezůstala zemina nebo hmyz.
Podle následujícího videa připravíte výborné pesto z rukoly:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře