Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?
2. 8. 2021 Životní styl
Promeškali jste možnost vysadit si na zahrádce bylinky? Řeřichu si můžete vypěstovat kdykoliv během roku a stačit vám k tomu bude jen kousek vaty a miska. Navíc vám vyroste hodně rychle, už za pár dní si jí můžete ozdobit třeba chleba s máslem.
Vypěstujete ji snadno a rychle
Drobná rostlinka s malými lístečky řeřicha setá neboli také řeřicha zahradní se může pěstovat i na zahradě, na záhonku ale potřebuje stálou vlhkost. Do zeminy ji můžete vysazovat od jara do podzimu, v létě je její vrcholné období. Pokud ji pěstujete na záhonku, je lepší ji držet v polostínu, jinak rychle vykvete a ztrácí pak svou chuť. Ale ani kvetoucí řeřicha není k zahození, právě ta se používá v lidovém léčitelství. Ze záhonu se řeřicha sklízí až po 10-14 dnech, i proto je jednodušší si ji nechat vyrůst na již zmiňované vatě doma na parapetu.
Mohlo by vás zajímat
Jediné co potřebujete je trocha sluníčka a také dobrou paměť, abyste nezapomněli vatu zvlhčovat. Semínka, která koupíte v jakémkoliv zahradnictví, jen nasypete na navlhčenou vatu nebo kapesník. Pro lepší udržení vlhkosti se doporučuje misky zakrýt potravinovou fólií. Důležité je, aby semínka na vatě naplavala, klíčit začnou velice rychle a za pět dnů už máte rostlinku vzrostlou. Může dorůst výšky až 60 cm, sklízí se ale většinou, když má jen pár centimetrů. V tu chvíli je řeřicha i nejlepší, nejchutnější a zdraví nejprospěšnější. Z vyšších rostlinek se sestřihává vršek a bylina znovu dorůstá. Sklízet ji pak můžete i několikrát.
Mohlo by vás zajímat
Léčivka vhodná do čajů i mastí
Řeřicha pochází z Íráku a vůbec ze zemí Blízkého východu, odkud se rozšířila do celé Evropy a Asie. Používala se již v období antiky a i u nás byl salát z řeřichy populární již ve středověku. Patří do čeledi brukvovitých, celkem existuje přibližně 175 druhů řeřichy. Řeřicha je doslova vitaminová bomba a předčí dokonce i citrusy. Jak se uvádí na stránkách Healthwithfood.org, řeřicha obsahuje vitamin A, vitaminy skupiny B, dále vitaminy C, D, E a K. Kromě toho je bohatá i na velké množství minerálů - draslík, hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor a jód. Jako bonus jsou v ní ještě nasycené mastné kyseliny a vláknina. Řeřicha se proto využívá jako klasická léčivka.
Mohlo by vás zajímat
Podle stránek Britannica.com vyniká řeřicha svými pročišťujícími schopnostmi, doporučuje se při kašli, neboť usnadňuje vykašlávání, ulevuje od bolestí zad, pomáhá při trávicích obtížích i zánětech močových cest a měchýře. Řeřichu je možné odšťavnit a pak na pročištění organizmu užívat 2-3 lžíce denně. Zbavíte se únavy a budete mít víc energie. Připravit si z ní můžete i čaj jako z každé jiné bylinky. Jednu lžíci čerstvé nebo lžičku sušené bylinky zalijte 250 ml vody a nechte 10 minut louhovat. Pijte 3x denně. Tinktura z řeřichy je vhodná na potírání bolavých zad a kloubů. Na ni zalijte 2 lžíce řeřichy vodkou nebo jiným alkoholem a nechte 14 dní louhovat. Dáváte-li přednost mazání mastí, vmíchejte 4 hrsti nasekané řeřichy do rozpuštěného sádla a nechte ztuhnout.
Mohlo by vás zajímat
Do pomazánek i do salátů
Řeřicha setá se používá nejen jako léčivá bylina, ale i jako listová zelenina. Většinou si ji lidé vysazují v zimě nebo na jaře, kdy není dostupná jiná zelenina. Proč si ale nevychutnat její výjimečnou chuť po i v létě? Má výrazně kořenité aroma a štiplavou trochu pepřovou a mírně nahořklou chuť. Konzumuje se vždy čerstvá, v tepelném stavu ztrácí cenné látky, ale i svou typickou chuť. Přidává se do salátů, pomazánek či polévek, nejlepší je ale stejně jen nasypaná na chlebu s máslem a navíc ještě s vařeným vajíčkem. Vynikající jsou naklíčená semínka, ta jsou prý dokonce mnohem zdravější než vzrostlá rostlina. Použití je přitom stejné. K dochucení salátů je vynikající řeřichový ocet. Připravíte ho snadno: Několik hrstí řeřichy i s květy zalijte třemi šálky vinného octa a 10 dní louhujte na slunci.
Témata
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno před 7 hodinami
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Čokoládové preclíky
Přidáno před 20 hodinami
Bůček s pekingským zelím
Přidáno před 21 hodinami
Kunovjanská kuřecí játra
Přidáno 29. 11. 2023 13:18
Ananas ve vlastní šťávě
Přidáno 29. 11. 2023 12:53
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více