Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Pixabay, RitaE

Naklíčená semínka jsou plná důležitých živin a velmi hodnotná pro naši výživu. Navíc si je vypěstujeme snadno a kdykoliv. Potíž ale může nastat, když se pustíme do nakličování semínek tvořících gel. Poradíme, jak na to.

Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud bychom totiž umístili semínka tvořící gel např. do patrových nakličovacích misek, výsledkem by bylo zklamání.

Jak nenakličovat semínka tvořící gel

Nastala by totiž tato situace - semena by vstřebávala tekutinu a kolem nich by vznikalo spoustu gelu, který by ani nešlo proplachovat - voda by totiž neodtékala, vytvářela gel a nejspíš bychom byli z této situace bezradní. Gel naopak oceníme při přípravě chia semínek ke konzumaci, ale o tom už je další článek:

Semínka tvořící gel 

Jsou to semena, která při namočení vytváří ve svém okolí gel. Kromě populárních chia semínek sem patří i rukola (roketa), pohanka, len, řeřicha, psyllium (jitrocel indický). Lze sem zařadit i hořčičné semeno, ale v tom případě je množství tvořícího se gelu nižší. 

Postupujeme tak, jak si většina z nás již vyzkoušela při nakličování řeřichy. Semena nakličujeme na vlhké podložce.

  • Připravíme si k nakličování vhodnou misku. Může to být buď jednoduchá plastová miska (tácek, talířek) nebo miska přímo určená k nakličování s otvůrky k odtékání vody. Nakličovací misky mohou mít i vrchní víka, která pomohou udržet uvnitř příjemnou teplotu. 
  • Do misky položíme podložku - např. vatu, několik ubrousků nebo přeložené papírové kuchyňské utěrky
  • Podložku navlhčíme a rovnoměrně ji posypeme suchými semínky. Tato semínka předem nenamáčíme
  • V misce pro nakličování by neměla stát voda, přebytečnou vodu necháme odtéct
  • Je třeba udržovat stálou vlhkost, dobrým pomocníkem je jednoduchý rozstřikovač.
  • Klíčící semínka průběžně proplachujeme, nejméně dvakrát za den, ale můžeme i častěji.
  • Přebytečnou vodu pokaždé slijeme, ale zároveň chráníme semínka před vyschnutím. 
  • Jakmile semínka začnou růst, můžeme proplachování provádět i pod tekoucí vodou z kohoutku - vždy přidržujeme na jedné straně podložku, misku držíme zešikma a mírně puštěnou vodu necháme přes tácek protéct. 
  • Semínka k růstu potřebují pět až sedm dnů. Před sklizní je vystavíme dennímu světlu, aby získaly rostlinky pěknou barvu.
  • Poté semínka jednoduše sestříháme pomocí nůžek. Konzumujeme je v čerstvém stavu.
  • Naklíčená semínka a podložku (např. papírovou utěrku nebo ubrousek) po sklizni vyhodíme. 
  • Rada na závěr: Při manipulací s nakličovanými semínky dbáme o čistotu - vždy si předem umyjeme ruce a všechny pomůcky i použitá voda musí být čisté.

K nakličování lze použít také zeminu nebo substrát, udržujeme je vždy vlhké.

Pomazánka s uzeným lososem a řeřichou

Na závěr pro vás máme tip na pomazánku, kterou si můžeme připravit podle následujícího videa. Bohatě ji ozdobíme svěží řeřichou. Její natě se vyznačují pikantní chutí připomínající ředkvičky.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky