Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Naklíčená semínka jsou plná důležitých živin a velmi hodnotná pro naši výživu. Navíc si je vypěstujeme snadno a kdykoliv. Potíž ale může nastat, když se pustíme do nakličování semínek tvořících gel. Poradíme, jak na to.
Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud bychom totiž umístili semínka tvořící gel např. do patrových nakličovacích misek, výsledkem by bylo zklamání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nenakličovat semínka tvořící gel
Nastala by totiž tato situace - semena by vstřebávala tekutinu a kolem nich by vznikalo spoustu gelu, který by ani nešlo proplachovat - voda by totiž neodtékala, vytvářela gel a nejspíš bychom byli z této situace bezradní. Gel naopak oceníme při přípravě chia semínek ke konzumaci, ale o tom už je další článek:
Semínka tvořící gel
Jsou to semena, která při namočení vytváří ve svém okolí gel. Kromě populárních chia semínek sem patří i rukola (roketa), pohanka, len, řeřicha, psyllium (jitrocel indický). Lze sem zařadit i hořčičné semeno, ale v tom případě je množství tvořícího se gelu nižší.
Jak semena tvořící gel nakličovat
Postupujeme tak, jak si většina z nás již vyzkoušela při nakličování řeřichy. Semena nakličujeme na vlhké podložce.
- Připravíme si k nakličování vhodnou misku. Může to být buď jednoduchá plastová miska (tácek, talířek) nebo miska přímo určená k nakličování s otvůrky k odtékání vody. Nakličovací misky mohou mít i vrchní víka, která pomohou udržet uvnitř příjemnou teplotu.
- Do misky položíme podložku - např. vatu, několik ubrousků nebo přeložené papírové kuchyňské utěrky.
- Podložku navlhčíme a rovnoměrně ji posypeme suchými semínky. Tato semínka předem nenamáčíme.
- V misce pro nakličování by neměla stát voda, přebytečnou vodu necháme odtéct.
- Je třeba udržovat stálou vlhkost, dobrým pomocníkem je jednoduchý rozstřikovač.
- Klíčící semínka průběžně proplachujeme, nejméně dvakrát za den, ale můžeme i častěji.
- Přebytečnou vodu pokaždé slijeme, ale zároveň chráníme semínka před vyschnutím.
- Jakmile semínka začnou růst, můžeme proplachování provádět i pod tekoucí vodou z kohoutku - vždy přidržujeme na jedné straně podložku, misku držíme zešikma a mírně puštěnou vodu necháme přes tácek protéct.
- Semínka k růstu potřebují pět až sedm dnů. Před sklizní je vystavíme dennímu světlu, aby získaly rostlinky pěknou barvu.
- Poté semínka jednoduše sestříháme pomocí nůžek. Konzumujeme je v čerstvém stavu.
- Naklíčená semínka a podložku (např. papírovou utěrku nebo ubrousek) po sklizni vyhodíme.
- Rada na závěr: Při manipulací s nakličovanými semínky dbáme o čistotu - vždy si předem umyjeme ruce a všechny pomůcky i použitá voda musí být čisté.
K nakličování lze použít také zeminu nebo substrát, udržujeme je vždy vlhké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pomazánka s uzeným lososem a řeřichou
Na závěr pro vás máme tip na pomazánku, kterou si můžeme připravit podle následujícího videa. Bohatě ji ozdobíme svěží řeřichou. Její natě se vyznačují pikantní chutí připomínající ředkvičky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 12 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 13 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
7 skvělých jídel, do kterých se dobře hodí rukola. Nenáročná zelenina má výbornou chuť a široké využití
Komentáře