Jak připravit záhony před setím a sázením zeleniny. 7 tipů pro dobrou úrodu
Na nové výsevy a výsadby nejprve pečlivě nachystáme záhony, správně připravená půda je důležitým předpokladem budoucí dobré sklizně. Začátečníci mohou udělat zbytečné chyby nebo na něco zapomenout, proto si připomeneme, jak postupovat.
Semínka zeleniny i květin mohou být kvalitní, odrůdy dobře zvolené a venkovní podmínky ideální, ale pokud nebudou záhony správně připravené, tak nemůžeme čekat dobrou úrodu, leckdy ani semínka nevyklíčí. Obdělaná plocha by měla být na dobře osvětleném místě. Pěstování zeleniny ve stínu pod stromy nebo hned vedle staveb nebývá příliš úspěšné. Důležitá je dostupnost zavlažování a také blízkost kompostu, na který budeme odnášet plevely.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit zeleninové záhony
Obdělanou plochu máme již od podzimu zrytou a zemina je ponechaná v celých hroudách. Jakmile půda oschne, pustíme se do práce.
- Než začneme s úpravou záhonů, můžeme půdu přihnojit dobře vyzrálým kompostem, který na plochu rovnoměrně rozhodíme. Kompost dáváme pod zeleninu, která ho bude potřebovat (hlavně pod košťáloviny a plodovou zeleninu, případně pod brambory).
- Dále si na pomoc vezmeme motyčku a kovové hrábě. Zeminu pečlivě uhrabeme, přitom rozmělníme všechny hroudy.
- Než rozměříme záhony, promyslíme si, jakým směrem je umístit s ohledem na zalévání a další nutnou péči, aby obsluha byla pohodlná.
- Povrch obdělané plochy rozdělíme na jednotlivé záhony, dobrým pomocníkem je metr. Šířka záhonů by měla být taková, abychom z cestiček dosáhli až do jejich středu a nemuseli do nich šlapat. Obvykle vyhovuje šíře 1,2 m. Délka záhonů již není podstatná.
- Mezi záhony vytvoříme cestičky přiměřené šířky (obvykle 25–30 cm). Měly by nám dovolit pohodlný pohyb i s potřebným nářadím. Příliš široké cestičky nás zbytečně připravují o prostor k pěstování, ale příliš úzké jsou nepraktické.
- Rovné cestičky a okraje záhonů vytvoříme pomocí šňůry natažené mezi dvěma kolíky. Cestičky ušlapeme tak, aby zůstaly na povrchu rovné.
- Když při přípravě záhonů uvidíme kořeny vytrvalých plevelů (např. pýru), pečlivě je vybereme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře