Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kompost? Univerzální a kvalitní hnojivo získáme zcela zadarmo
Zdroj: Pixabay, Manfred Antranias Zimmer

Kompost je tím nejdostupnějším organickým hnojivem pro každou zahradu. Pomocí kompostu se nejen "zbavíme" různých biologicky rozložitelných odpadů, ale také za jeho pomoci výrazně zlepšíme kvalitu a úrodnost zahradní půdy.

Na tvorbě kompostu pracujeme celoročně, přidáváme do něj nový materiál během celé sezóny a dokonce i v zimě. Kvalitní a dobře rozložený kompost je velkým přínosem pro naše pěstitelské úsilí. I když ho rozvážet můžeme kdykoliv, věnujeme se mu především na jaře a na podzim.

Jak vytvořit kvalitní kompost

Uvnitř hromady kompostu stoupá teplota a pozvolna ničí všechny nežádoucí patogeny (choroboplodné zárodky) a semena plevelů. Při tvorbě kompostu spoustu práce odvedou různé mikroorganismy a také obyčejné žížaly. Výsledkem procesu je kvalitní a univerzálně použitelné organické hnojivo.

  1. Na kompost vybereme vhodné místo, ideální je stín nebo polostín, aby nedocházelo k zbytečnému vysychání.
  2. Kompost může být volně na hromadě (pokud máme dostatek prostoru), ale častěji ho dáváme do dřevěného bednění nebo do plastových kontejnerů
  3. Kompost vzniká z různých organických matriálů, které házíme na hromadu, mícháme je se zeminou a průběžně proléváme vodou (aby nedocházelo k vysychání).
  4. Při zakládání nového kompostu přidáme vždy trochu staršího kompostu (skoro zralého, z minulé dávky), případně trochu hnoje nebo drůbežího trusu. 
  5. Občas kompost přeházíme (1–2x), čímž proces zrání ještě urychlíme. Při přehazování mícháme materiál, který je na okrajích kompostu s materiálem uvnitř. Kompost v plastových kontejnerech nejde tak snadno přehazovat, proto ho alespoň občas provzdušníme za pomoci kovové tyče.
  6. Kompost potřebuje k dozrání cca 6–12 měsíců. Nicméně kompost, který nepřehazujeme nebo do něj dáváme větší posklizňové zbytky a jiné materiály, bude potřebovat času výrazně více.
  7. Ve správně zralém kompostu již nejsou znát jednotlivé složky, ze kterých vznikl. Hmota má zemitou vůni, je kyprá a dobře se rozpadá.  
Jaká příprava kompostu se vám více osvědčila? V dřevěném bednění, na volné hromadě nebo v plastových kontejnerech? Těšíme se na vaše názory do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více