Jak restovat zeleninu. Chutná výtečně, je lehce křupavá a plná barev
Zelenina je oblíbenou součástí celé řady jídel, kterým dodává barevnost, výbornou chuť a také důležité živiny. Zeleninu si dopřáváme syrovou, vařenou, zapékanou nebo smaženou v trojobalu. Ale používáte také restovanou zeleninu? Pokud ne, podívejte se, jak ji připravit.
Jak restovat zeleninu
Postup restování je rychlý a poměrně šetrný. K restování se hodí především čerstvá zelenina, ale v nouzi použijeme i mraženou.
- Zeleninu nejprve očistíme, omyjeme a osušíme. Je-li třeba, tak také oloupeme nebo okrájíme.
- Poté zeleninu nakrájíme na podobně velké kousky, případně nudličky nebo kroužky (paprika). Při různé velikosti by potřebovaly k tepelné úpravě odlišně dlouhou dobu.
- Připravíme si pánev s trochou tuku (případně tukem jen vytřenou) a po rozehřátí na ni dáme zeleninu, pouze v nízké vrstvě na pokrytí pánve.
- Pokud restujeme více druhů většího množství zeleniny, je vhodnější jednotlivé druhy restovat postupně, každý zvlášť.
- Jinou možností je začít restováním tvrdších druhů a měkčí postupně přidávat.
- Během restování (opékání) zeleninu opatrně mícháme nebo spíš jen šetrně přehazujeme, aby si kousky zachovaly pěkný tvar. Restování trvá jen několik minut.
- Správně orestovaná zelenina je sice uvnitř změklá, ale přesto křupavá.
- Hotovou zeleninu osolíme, případně dochutíme kořením a bylinkami.
- Pokud restujeme zcela bez tuku, trochu tuku přidáme až do hotové orestované zeleniny.
- Tip: Vyzkoušejte restované proužky kapií a podávejte je k chlebu s máslem nebo s čerstvou topinkou. I když se jedná o velmi jednoduché jídlo, pochutnáte si.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře