Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
Restování neboli opékání je velmi rychlá tepelná úprava při vysokém žáru a ve velmi malém množství tuku, nebo i zcela bez něj. Pokud maso opečeme na pořádně rozpálené pánvi, zůstane veškerá šťáva uvnitř, a maso získá pěknou hnědou kůrčičku. Je to způsob úpravy pro rychlé jídlo k obědu nebo večeři, ale hodí se jen pro některé druhy masa.
Restovat můžeme křehké kusy masa, jako je vepřová panenka, plec nebo krkovice, hovězí maso vhodné na steaky, z drůbežího masa především prsa, mleté maso apod. Očištěné maso předem nakrájíme a pokud to vyžaduje recept, můžeme ho okořenit nebo namarinovat.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak správně restovat (opékat)
- 30 minut před tepelnou úpravou vyjmeme maso z chladničky, aby zbytečně neochlazovalo rozpálenou pánev.
- Na středním až vyšším plameni rozpálíme dostatečně velkou pánev a do ní případně přidáme trochu tuku. Někdy stačí tukem jen pánev potřít.
- Pánev je připravená, když nad ni nastavíme rozevřenou dlaň a ucítíme intenzivní žár.
- Vložíme maso a alespoň minutu masem nehýbáme, aby se mohlo opékat. To platí zvláště u steaků a větších kusů masa.
- Masem mícháme nebo ho obracíme až tehdy, když se samo pánve „pustí“. V opačném případě se masová vlákna naruší a z masa zbytečně uniká šťáva. Místo míchání doporučujeme pro zkušenější maso „prohazovat“, aby se kousky nezačaly trhat nebo třepit.
- Po opečení ze všech stran už můžeme k masu přidat zeleninu, rýži (nudle) a opékat společně.
- Steaky a velké kusy po opečení necháme několik minut zakryté odležet, aby se z nich uvolnila šťáva. Mezitím z výpeku připravíme omáčku.
- Steaky a jiné plátky restované bez výpeku konzumujeme hned po přípravě, protože by mohly nepříjemně ztuhnout.
- Maso v kouscích, opékané se zeleninou, můžeme po vychladnutí uložit do krabičky na další den.
Využití restování
Opékání je základem přípravy všech druhů steaků a všech tzv. minutek. Tuto techniku využijeme u všech stir-fry pokrmů (rychle opečené maso se zeleninou) a hojně využívá opékání asijská kuchyně. Restování se také často využívá před následným dušením.
Podle našeho videa se můžete naučit steak podle známého kuchaře:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 14 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 20 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.