Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé zimní saláty nás lákají svou chutí, vůní a barevností. Je v nich křupavá zelenina, grilovaná nebo krátce zapečená, doplněná svěžími zelenými lístky bazalky, rukoly nebo salátu. Skvěle chutnají s pečivem, příjemně nás zahřejí a zasytí.
Teplé barvy pro zahřátí
Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou bazalkou, pažitkou nebo petrželkou. Chutné jsou na oleji osmahnuté proužky kapie i mrkev, uvařená v páře a ozdobně nakrájená vlnkovaným nožem.
Brambory nebo těstoviny
Častým základem teplých zimních salátů bývají brambory - vařené nebo pečené, těstoviny s atraktivním tvarem i rýže. Zeleninu přidáme buď syrovou, grilovanou nebo krátce napařenou. Upravujeme ji tepelně pouze tak dlouho, aby si zachovala svěžest, křupavost a pěknou barvu.
Sýry v zimních salátech
Své důležité místo v zimních salátech mají sýry. V naších receptech najdeme tip na salát, který před podáváním krátce zahřejeme v troubě, čímž se přidaný sýr začne roztékat. K salátům dobře chutná pečivo, výborné jsou křupavé dalamánky, ještě teplé česnekové bagety nebo jiné zapékané rychlovky.
Luštěniny, maso a vejce
Do zimních salátů přidáváme uvařená vajíčka nebo kousky pečeného masa. Často se připravují zimní luštěninové saláty. Používáme do nich fazole, sóju, cizrnu a čočku. Přípravu těchto salátů urychlí použití konzervované luštěniny (v plechovce nebo ve skle). Teplé luštěninové saláty jsou chutnou přílohou.
Zdravé saláty, které nás zahřejí, jsou dobrou volbou během chladných dnů. Připravujeme si je k večeři nebo jako hlavní jídlo. Dopřejeme si je co nejčastěji. Stejně tak si pochutnáme na vydatných zahřívacích polévkách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 3 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 6 hodinami
Salát z květáku romanesco s rýží a čočkou beluga
Přidáno před 15 hodinami
Gulášová polévečka
Přidáno před 16 hodinami
Koláče s povidlovo-makovou náplní a se švestkami
Přidáno 13. 9. 2024 21:15
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládový croissant jako z Emily in Paris. Kultovní pečivo ze slavného seriálu vás vmžiku přenese do města lásky a módy
Jak připravit hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny. Tohle jsou nejžádanější speciality
Hřib hnědý, zvaný suchohřib, je v kuchyni naprosto univerzální a velmi oblíbená houba
Komentáře