Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuky a oleje nejsou pro naše tělo zlo, v přiměřeném množství mu rozhodně neublíží. Důležité je však brát zřetel na to, jaký typ tuku k čemu používáte. Některé jsou vhodné do studené kuchyně, jiné do kuchyně teplé.

Rozdíl mezi tukem a olejem je vidět na první pohled, při pokojové teplotě má totiž tuk pevný tvar, zatímco olej je kapalný. Je to zapříčiněno poměrem nasycených mastných kyselin v daných tucích a olejích.

Studená nebo teplá kuchyně

Do jaké kuchyně se tuk nebo olej hodí, to záleží na bodu zakouření, což značí teplotu, při které se začínají tuky přepalovat.

Oleje rafinované a nerafinované

Rostlinné oleje dělíme na rafinované a nerafinované. Rafinované oleje jsou průmyslově zpracované při vysokých teplotách, jsou čiré, řídké a téměř bez chuti. Kvůli tomuto zpracování jsou málo výživově hodnotné. Oproti tomu nerafinované oleje jsou lisovány za studena, jsou hustší a mají typické aroma i chuť. Výživově jsou hodnotné, plné minerálů i vitamínů. Také se jim říká (extra) panenské.

Zdravé tuky samozřejmě nenajdete jen v rostlinných olejích a živočišných tucích, obsahují je i vejce, semínka, ořechy, avokádo, rybí olej nebo kvalitní maso.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více