Z jakého masa připravíte ten nejlepší guláš, který sklidí úspěch u celé rodiny
Guláš je jídlo, které se dá snadno ošidit a výsledkem je nedobrá masová směs. Pokud si ale na něm dáme záležet a správně připravíme maso, budeme mít lahodný oběd, který potěší každého strávníka. Nechte se od nás inspirovat a uvidíte sami.
Guláš může být hovězí, vepřový i zvěřinový. Všeobecně platí, že do guláše dáváme odřezky a kližky, zpracujeme do něj také plece a můžeme sáhnout i po krku. Je dobré si s masem dát práci a vykrájet tuk i šlachy, které by nám ve výsledném jídle nechutnaly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jakého masa uvařit guláš?
Tradičním masem pro přípravu guláše je hovězí a zvěřina.
- Pokud sáhneme po hovězím mase, je dobré zvolit plec, přední a zadní kližku nebo karabáček, což je sval nad kližkou, který obsahuje hodně kolagenu jako kližka, ale je masitější. Další dobrou volbou je krk, ten ale obsahuje více tučných částí, které je dobré odřezat. Aby byl hovězí guláš měkký a šťavnatý, je potřeba počítat s delší časovou přípravou, a to alespoň 2–3 hodiny. Jedině tak mají klihovaté části čas se rozpustit a dodat guláši perfektní chuť.
- Máme-li k dispozici zvěřinu, vybereme na guláš plec, kližku, krk i ostatní odřezky a malé svaly, které jinak neupotřebíme. A to platí jak u masa z divočáka, srnčího i z vysoké, tedy z jelena nebo laně. Pokud máme tu možnost, volíme maso z mladšího zvířete, ideálně do 2 let věku. Starší samci jsou pohlavně dospělí a jejich maso má charakteristické aroma, leckdy až nepříjemný zápach. Takové maso se musí mořit, aby se zápachu zbavilo.
- Z vepřového masa vaříme nejčastěji segedínský guláš, na který opět vybereme plec nebo krkovici. Vepřové maso je měkčí, není tedy třeba ho vařit tak dlouho jako v případě hovězího masa.
- Mnozí dělají guláš i z krůtího, kuřecího nebo králičího masa.
V našem videoreceptu se můžete inspirovat při přípravě jeleního guláše, který bude chutnat výtečně jak s houskovým knedlíkem, tak i s obyčejným chlebem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 13 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 14 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Jogurtový chlebíček
Přidáno 11. 6. 2024 17:56
Přečtěte si Zobrazit více
Zpěvák Ben Cristovao je veganem z přesvědčení. Zvířata žijí v nekřesťanských podmínkách, říká slavný influencer
20 receptů na nejlepší guláše: Vyzkoušejte i zeleninový, bramborový nebo houbový
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Komentáře