Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mořidel na zvěřinu je několik druhů. Vyberte si, které vám nejvíce k naložení masa vyhovuje
Zdroj: Toprecepty.cz

Mořidla působí tak, aby zvěřina byla po tepelné úpravě křehká, jemná a chutná. Do mořidel nakládáme obvykle králičí nebo zaječí zadek, srnčí kýtu nebo hřbet, maso daňčí, jelení a kančí.

Jak namořit zvěřinu

Nakládáme obvykle zvěřinu starší, ale ani tu nenakládáme nadlouho, abychom masu spíš neuškodili. Kyselá mořidla nepřipravujeme kyselá příliš, protože maso má potom moc ostrou chuť. Jako kyselou složku mořidla používáme ocet, ke kančímu můžeme místo octa použít bílé víno.

Postup nakládání masa

Není to nic složitého a zvládne to každý. Rozpis je na 1-1,5 kg masa.
  • 1/2-3/4 l vody a 2 lžíce 8% octa smícháme, přidáme 4-6 kuliček pepře, 4-6 kuliček nového koření, špetku tymiánu a 1-2 bobkové listy. Nálev necháme přejít varem a vychladnout.
  • Připravíme očištěnou a na kostky nebo plátky nakrájenou zeleninu: 2 mrkve, 1 větší petržel, 1 celer a 2 střední cibule. Připravenou zeleninou vyložíme dno kameninové nádoby.
  • Odblaněné a omyté maso protáhneme slaninou, osolíme, položíme na zeleninu a zalijeme nálevem.
  • Zatížíme a necháme asi 2-4 dny v chladnu, každý den maso v nálevu otáčíme. Před tepelnou přípravou necháme maso okapat. Mořidlo se k vaření nepoužívá.
  • Stejným způsobem můžeme naložit také hovězí maso na svíčkovou.

Další možnosti naložení zvěřiny

Vybereme si, co nám nejvíce vyhovuje.

  • Kromě tekutého nálevu můžeme maso jen obalit hrubě nakrájenou cibulí, která stírá pro někoho nepříjemnou chuť divočiny. Tuto cibuli pak k přípravě jídla nepoužíváme.
  • Také hrubě drcené kuličky jalovce, ve kterých je maso obalené, ho udrží v dobré kondici 2-4 dny. Na 1-1,5 kg masa potřebujeme 2-3 hrsti bobulí.
  • Jeden ze způsobů poradil náš jiný článek s názvem "Vyhráli jste na mysliveckém plese"  (odkaz je na začátku tohoto článku) - jde o naložení do mléka nebo podmáslí.
  • Další možností je potřít prošpikované maso rozehřátým máslem a uložit v chladnu na 2 dny. Pak maso jen vložíme na pekáč vyložený zeleninou a dáme péct. Pomalu se rozpouštějící máslo zjemní chuť masa. Tato metoda je vhodná pro mladší kusy zvěřiny.

Zvěřina pro zpestření jídelníčku

Zvěřina má méně tuku než maso chované na výkrm. Také obsahuje hodně železa a vitamínů skupiny B. Nejen tím je považována za zdravou potravinu a občas si jí můžeme zpestřit jídelníček. Náš videorecept ukazuje přípravu kančího guláše:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více