Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda je podle maďarského receptu způsob zpracování zeleniny do podoby salátu v octovém nálevu. Šlo o zachování vitamínů pro zimní období, kdy byl nedostatek kvalitní zeleniny a nebylo mnoho možností, jak ji uchovat až do jara.

Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do našich kuchyní v podobě rozmanité zeleniny plné vitamínů, jichž není v současné době nikdy dost.

1

Co je čalamáda

Čalamáda je salát ze strouhané zeleniny v nálevu. Základem čalamády je libovolná směs zeleniny - přebytky ze zahrady, darovaná zelenina nebo levně koupená na trhu. Takto sterilovaná zelenina vydrží celou zimu a je výbornou zásobárnou vitamínů a chutí. Podává se jako zeleninový salát nebo jako příloha k masu.

2

Jaká zelenina se dává do čalamády

Hlavními surovinami pro přípravu čalamády jsou zelí, barevné papriky, rajčata a cibule. Dalšími surovinami bývají lesní houby, mrkev, cukety, okurky, nedozrálá rajčata, feferonky, ačokča, květák, fazolové lusky nebo kedlubny. Je možné použít jakoukoli zeleninu.

3

Jak naložit zeleninu do čalamády

Zeleninu je potřeba předem připravit - očistit, omýt, nastrouhat nahrubo, nakrájet na nudličky nebo na kostičky, květák rozebrat na růžičky.

  1. Pokrájenou a nastrouhanou zeleninu nasypeme do mísy a promícháme se směsí soli, cukru, octa a koření. Promačkáme, aby zelenina mírně změkla a pustila šťávu. Necháme ji několik hodin odpočívat, pak zeleninu napěchujeme do sklenic, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a zavaříme.
  2. Čalamáda s předem připraveným nálevem - strouhanou a nakrájenou zeleninu pečlivě upěchujeme do sklenic, zalijeme teplým octovým nálevem, zavíčkujeme a zavaříme. Pokud směs obsahuje větší množství zelí, je lepší ho předem posolit a promačkat, aby změklo.

4

Jak udělat pikantní čalamádu

Pikantní čalamádu připravíme z pálivých paprik nebo přidáním feferonky, mletého pepře, wasabi, chilli papričky, kousků křenu. Ostré ingredience přidáváme s rozvahou, jejich pálivost se uležením čalamády zvýší. 

5

Jak udělat nálev na čalamádu

Na nálev použijeme tekutinu, kterou zelenina pustila při odležení nebo si jej připravíme předem. Receptů je mnoho - jsou i rodinné recepty, podle kterých si lidé připravují stejný nálev po celé generace.

Příklad nálevu na naložení:

  • Použijeme 6 lžic soli, 600 g cukru, 1 litr vody, 1 litr octa a asi 300 ml oleje. Tekutinu krátce svaříme, aby se cukr a sůl rozpustily.
  • Po vychladnutí smícháme se zeleninou a obsah mísy promačkáme. Směs necháme odležet i několik hodin nebo do druhého dne.

Příklad octového nálevu na zalití:

  • Svaříme 0,5 litru vody, 0,4 litru octa, 40 g soli, 20 g cukru, nové koření, celý pepř a bobkový list. Objem zvýšíme podle množství zeleniny.
  • Vaříme, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Necháme mírně vychladnout nebo necháme odležet do dalšího dne, aby koření uvolnilo intenzívnější aroma.

6

Jak dlouho sterilovat čalamádu

Dobře uzavřené sklenice vkládáme do hrnce na napařovací podložku nebo utěrku, zalijeme horkou vodou a zaváříme 15 minut na 95–100°C. Poté je vytáhneme na dřevěné prkénko a necháme vychladnout. Někdo dává přednost sterilizování v mikrovlnné troubě, což je vhodné pro menší počet sklenic - trvá to kolem 6 minut na nejvyšší výkon. Zavařování v klasické troubě má své nesporné výhody - zpracujeme větší počet sklenic bez hrnce. Zeleninu zavařujeme po dobu 1 hodiny na 150 °C.

7

Jak udělat čalamádu bez zavařování

Pokud nechceme čekat několik měsíců na rozležení čalamády v nálevu, můžeme si ji připravit i bez zavaření a konzumovat hned:

  • Nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu vložíme do mísy, kde ji zalijeme chladným nálevem z vody, octa, soli, cukru a koření. Promačkáme, aby trochu změkla a necháme ji několik hodin odležet. Plníme do sklenic tak, aby byla zelenina potopená a uschováme v chladu.
  • Zeleninu v míse posypeme solí a cukrem a pořádně rukama prohněteme. Necháme odležet do druhého dne. Zeleninu napěchujeme rukou v rukavici do sklenic a zalijeme šťávou, která se odležením uvolnila. Uschováme v chladu a můžeme hned ochutnávat.
  • Kvašená čalamáda se připravuje ze strouhané zeleniny, smíchané se solí, které by mělo být asi 2 %. Prosolenou zeleninu natlačíme do kameninové nádoby a necháme ji 5 dnů kvasit. Musí být stále zatížená a potopená. 

8

Jak dlouho vydrží čalamáda

Sterilovaná čalamáda vydrží i několik let bez ztráty chuti a křehkosti. Někdo věří, že teprve po dvou letech je čalamáda správně uleželá a může se začít  konzumovat. Čalamády, připravené k okamžité spotřebě, vydrží v ledničce několik dnů.

9

Jaké směsi jsou podobné čalamádě

Vybrali jsme několik příkladů:

  • Čalamáda pochází z Maďarska, ale i jiné země mají podobné zeleninové směsi.
  • Indické čatní je hustá omáčka z mleté zeleniny, česneku, rozinek, octa, okořeněná tradičním indickým kořením.
  • Salát plný vitamínů je kimchi z Koreje, jehož základem je zelí, zázvor, chilli, česnek a sójová omáčka.
  • Uncle Ben's z USA je směs ze zeleniny, hlavně paprik a rajčat, s kečupem, chilli a worchesterem. Používá se jako hotová omáčka nebo příloha k masu.
  • Kvašená zelenina pickles je plná vitamínů a látek ke správnému fungování těla. K její přípravě potřebujete jen strouhanou zeleninu a sůl

10

Jak skladovat zeleninu bez sklepa

Zeleninu můžeme uchovat několika způsoby, ale vždy na chladném místě:

  • V lednici ve spodní zásuvce, která je pro zeleninu určená a má správnou teplotu.
  • V nádobě s pískem, kam zapíchneme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).
  • Ve špajzu se zabudovaným větráním nebo s větracím okénkem.
  • V mikrotenovém sáčku a vlhké papírové utěrce vložíme zeleninu do lednice.
  • Ve vlhké utěrce v lednici, kam umístíme např. kořenovou zeleninu na stojato.
  • Ve vakuu - díky vakuovací fólii vydrží zelenina čerstvá o pár dnů déle.
  • Na sítech, lískách - v chladu a temnu, kde zelenina osychá.

Na jeden ze způsobů přípravy čalamády ze můžete podívat v našem videoreceptu a možná dostanete chuť ji také vyzkoušet:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více