Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Čalamáda je podle maďarského receptu způsob zpracování zeleniny do podoby salátu v octovém nálevu. Šlo o zachování vitamínů pro zimní období, kdy byl nedostatek kvalitní zeleniny a nebylo mnoho možností, jak ji uchovat až do jara.
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do našich kuchyní v podobě rozmanité zeleniny plné vitamínů, jichž není v současné době nikdy dost.
Mohlo by vás zajímat
1
Co je čalamáda
Čalamáda je salát ze strouhané zeleniny v nálevu. Základem čalamády je libovolná směs zeleniny - přebytky ze zahrady, darovaná zelenina nebo levně koupená na trhu. Takto sterilovaná zelenina vydrží celou zimu a je výbornou zásobárnou vitamínů a chutí. Podává se jako zeleninový salát nebo jako příloha k masu.
2
Jaká zelenina se dává do čalamády
Hlavními surovinami pro přípravu čalamády jsou zelí, barevné papriky, rajčata a cibule. Dalšími surovinami bývají lesní houby, mrkev, cukety, okurky, nedozrálá rajčata, feferonky, ačokča, květák, fazolové lusky nebo kedlubny. Je možné použít jakoukoli zeleninu.
3
Jak naložit zeleninu do čalamády
Zeleninu je potřeba předem připravit - očistit, omýt, nastrouhat nahrubo, nakrájet na nudličky nebo na kostičky, květák rozebrat na růžičky.
- Pokrájenou a nastrouhanou zeleninu nasypeme do mísy a promícháme se směsí soli, cukru, octa a koření. Promačkáme, aby zelenina mírně změkla a pustila šťávu. Necháme ji několik hodin odpočívat, pak zeleninu napěchujeme do sklenic, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a zavaříme.
- Čalamáda s předem připraveným nálevem - strouhanou a nakrájenou zeleninu pečlivě upěchujeme do sklenic, zalijeme teplým octovým nálevem, zavíčkujeme a zavaříme. Pokud směs obsahuje větší množství zelí, je lepší ho předem posolit a promačkat, aby změklo.
4
Jak udělat pikantní čalamádu
Pikantní čalamádu připravíme z pálivých paprik nebo přidáním feferonky, mletého pepře, wasabi, chilli papričky, kousků křenu. Ostré ingredience přidáváme s rozvahou, jejich pálivost se uležením čalamády zvýší.
5
Jak udělat nálev na čalamádu
Na nálev použijeme tekutinu, kterou zelenina pustila při odležení nebo si jej připravíme předem. Receptů je mnoho - jsou i rodinné recepty, podle kterých si lidé připravují stejný nálev po celé generace.
Příklad nálevu na naložení:
- Použijeme 6 lžic soli, 600 g cukru, 1 litr vody, 1 litr octa a asi 300 ml oleje. Tekutinu krátce svaříme, aby se cukr a sůl rozpustily.
- Po vychladnutí smícháme se zeleninou a obsah mísy promačkáme. Směs necháme odležet i několik hodin nebo do druhého dne.
Příklad octového nálevu na zalití:
- Svaříme 0,5 litru vody, 0,4 litru octa, 40 g soli, 20 g cukru, nové koření, celý pepř a bobkový list. Objem zvýšíme podle množství zeleniny.
- Vaříme, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Necháme mírně vychladnout nebo necháme odležet do dalšího dne, aby koření uvolnilo intenzívnější aroma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
6
Jak dlouho sterilovat čalamádu
Dobře uzavřené sklenice vkládáme do hrnce na napařovací podložku nebo utěrku, zalijeme horkou vodou a zaváříme 15 minut na 95–100°C. Poté je vytáhneme na dřevěné prkénko a necháme vychladnout. Někdo dává přednost sterilizování v mikrovlnné troubě, což je vhodné pro menší počet sklenic - trvá to kolem 6 minut na nejvyšší výkon. Zavařování v klasické troubě má své nesporné výhody - zpracujeme větší počet sklenic bez hrnce. Zeleninu zavařujeme po dobu 1 hodiny na 150 °C.
7
Jak udělat čalamádu bez zavařování
Pokud nechceme čekat několik měsíců na rozležení čalamády v nálevu, můžeme si ji připravit i bez zavaření a konzumovat hned:
- Nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu vložíme do mísy, kde ji zalijeme chladným nálevem z vody, octa, soli, cukru a koření. Promačkáme, aby trochu změkla a necháme ji několik hodin odležet. Plníme do sklenic tak, aby byla zelenina potopená a uschováme v chladu.
- Zeleninu v míse posypeme solí a cukrem a pořádně rukama prohněteme. Necháme odležet do druhého dne. Zeleninu napěchujeme rukou v rukavici do sklenic a zalijeme šťávou, která se odležením uvolnila. Uschováme v chladu a můžeme hned ochutnávat.
- Kvašená čalamáda se připravuje ze strouhané zeleniny, smíchané se solí, které by mělo být asi 2 %. Prosolenou zeleninu natlačíme do kameninové nádoby a necháme ji 5 dnů kvasit. Musí být stále zatížená a potopená.
8
Jak dlouho vydrží čalamáda
Sterilovaná čalamáda vydrží i několik let bez ztráty chuti a křehkosti. Někdo věří, že teprve po dvou letech je čalamáda správně uleželá a může se začít konzumovat. Čalamády, připravené k okamžité spotřebě, vydrží v ledničce několik dnů.
9
Jaké směsi jsou podobné čalamádě
Vybrali jsme několik příkladů:
- Čalamáda pochází z Maďarska, ale i jiné země mají podobné zeleninové směsi.
- Indické čatní je hustá omáčka z mleté zeleniny, česneku, rozinek, octa, okořeněná tradičním indickým kořením.
- Salát plný vitamínů je kimchi z Koreje, jehož základem je zelí, zázvor, chilli, česnek a sójová omáčka.
- Uncle Ben's z USA je směs ze zeleniny, hlavně paprik a rajčat, s kečupem, chilli a worchesterem. Používá se jako hotová omáčka nebo příloha k masu.
- Kvašená zelenina pickles je plná vitamínů a látek ke správnému fungování těla. K její přípravě potřebujete jen strouhanou zeleninu a sůl.
10
Jak skladovat zeleninu bez sklepa
Zeleninu můžeme uchovat několika způsoby, ale vždy na chladném místě:
- V lednici ve spodní zásuvce, která je pro zeleninu určená a má správnou teplotu.
- V nádobě s pískem, kam zapíchneme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel).
- Ve špajzu se zabudovaným větráním nebo s větracím okénkem.
- V mikrotenovém sáčku a vlhké papírové utěrce vložíme zeleninu do lednice.
- Ve vlhké utěrce v lednici, kam umístíme např. kořenovou zeleninu na stojato.
- Ve vakuu - díky vakuovací fólii vydrží zelenina čerstvá o pár dnů déle.
- Na sítech, lískách - v chladu a temnu, kde zelenina osychá.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 58 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Pikantní zeleninová chuťovka: Čalamáda podle maďarského receptu nemá chybu a zvládne ji připravit každý
Kdo nemá zavařovací hrnec s teploměrem, může zavařovat menší množství sklenic v mikrovlnné troubě
Křen je užitečná trvalka: Není náročný na pěstování, odolá suchu i mrazu a v dvojici s vepřovým ovarem je nenahraditelný
Komentáře