Manžel Marie Terezie František Lotrinský miloval francouzskou kuchyni, ale doma měl nařízeno jíst rakouská jídla
23. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Žít v 18. století ve stínu manželky nebylo rozhodně běžné. Ačkoli manžel rakouské císařovny Marie Terezie František Štěpán byl oficiálně korunován císařem, ve skutečnosti šlo jen o titul bez politického významu. V soukromí byl skromný a okázalý život mu byl cizí. Francouzský původ nezapřel ve vztahu k dobrému jídlu.
Galantní Francouz
S manželkou Marii Terezií žili na tehdejší dobu v klidném a spokojeném manželství. Dokonce sdíleli i společnou ložnici, což u aristokratů nebyla vůbec běžná záležitost. To mu ovšem nebránilo v občasných záletech. Jako galantní francouzský šlechtic zval dámy svého srdce nejprve na večeře do paláců mimo Vídeň. Marie Terezie ale měla své špehy, takže téměř okamžitě vždy věděla, kde se manžel zrovna „zapomněl“.
František Lotrinský bývá často zobrazován jako flegmatik, ale i příjemný, okouzlující, trochu povrchní a smyslný člověk, který možná i dobrovolně respektoval autoritu své ženy.
Mohlo by vás zajímat
Vybraný jídelníček
Císařovna Marie Terezie se ráda dobře (a hodně) najedla. To měli s manželem společné. Rozdíl byl ve výběru jídelníčku. František Lotrinský byl zvyklý na vybranou francouzskou kuchyni. Ta v té době byla ovlivněna především královských dvorem Ludvíka XIV. a nabídka byla špičková.
Moderní tehdy ve Francii bylo vařit kaštanový krém s lanýži nebo dýňovou polévku. František si rád pochutnal i na zvěřinových pokrmech. Oblíbený byl zaječí guláš či pečený bažant. Každý chod se vždy zapíjel kvalitním – jak jinak – než místním vínem. Jemné moučníky se rozplývaly na jazyku a servírovaly se s horkou čokoládou nebo kakaem.
Mohlo by vás zajímat
Manželka se musí poslouchat
Na podobné pochoutky si ale František Lotrinský musel nechat zajít chuť a dopřávat si je pouze při případných cestách do Francie. Marie Terezie vládla v císařské domácnosti pevnou rukou. A když se rozhodla, že v Rakousku se mají jíst rakouské pokrmy z rakouských regionálních surovin, vídeňský císařský dvůr šel příkladem.
František tedy jako vždy poslechl a konzumoval doma pouze rakouská jídla. Abychom to ale uvedli na pravou míru: šlo o mimořádně chutné a špičkové pokrmy. A Marii Terezii se nedá upřít, že pozvedla úroveň rakouské gastronomie. Nicméně Františka táhlo jeho kulinární srdce do Francie.
Mohlo by vás zajímat
Co se servírovalo na vídeňském dvoře?
Některá jídla podle názvu úplně rakousky nevypadala, ale potraviny na jejich přípravu pro císařskou kuchyni kupovaly pouze lokální. To je případ janovských paštiček, miniaturních kuliček z listového těsta plněných ochuceným telecím masem. Poměrně často byl na jídelníčku předkrm v podobě nadýchaných šneků z kynutého těsta plněný pro změnu račím masem, protože si ho oblíbila Marie Terezie.
Z polévek se na císařském stole objevovala hrachová se smetanou, s kousky uzené ryby a malými plátky osmaženého chleba. Početná rodina Marie Terezie a Františka Lotrinského měla každý den k obědu nebo k večeři drůbež, kuře marinované v červeném víně bylo favoritem.
Pověstných sladkých teček na konec byl pokaždé velký výběr, ale ořechový dort se skořicí a muškátovým oříškem vedl.
Císařovna Marie Terezie se postupně projedla k obezitě. Její manžel také nebyl úplně nejštíhlejší. Ne zrovna ideální životospráva mohla být i jedním z důvodů, proč František Lotrinský roku 1765 v pouhých šestapadesáti letech náhle zemřel na infarkt.
Náš tip: František Lotrinský by určitě hrachovou polévku někdy rád vyměnil za nějakou typicky francouzskou, jakou je cibulačka podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
habsburger.net: Franz Stephan – Im Schatten Maria Theresias
falstaff.com: Die Lieblingsspeisen der Habsburger
servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku