Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na výborný retro ořechový dort? S pudinkovo-máslovým krémem a provoněný rumem chutná skvěle
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Vzpomínáte si na poctivé pořádné dorty, které se pekly kdysi? Tak mezi takové patří i dort s vlašskými ořechy. Jednoduché lehké těsto a krém odlehčený pudinkem a provoněný rumem dohromady fungují skvěle.

Nedělní sladká tradice

Když jsem byla malá, můj tatínek, někdy i v mém doprovodu, chodíval každou neděli dopoledne do cukrárny pro zákusky. Cukrárna tehdy stávala na náměstí u divadla a byla vyhlášená po celé Ostravě. Brávali jsme odtamtud větrníky, věnečky, punčáky, které miluje moje máma dodnes, a nebo jednotlivé porce dortů. 

Právě dorty mi, jako malé, moc nechutnaly, krémy na mě byly těžké a hodně máslové. Později, když jsem se vdala, začala jsem hned v 19 letech sama vařit a péct a zkoušela jsem všechno možné. Mimo jiné i dorty. Postupně jsem ale těžké máslové krémy nahradila odlehčenými máslovo-pudinkovými krémy, nebo šlehaným bílkovým krémem. 

Pudinkovo-máslový krém ale u nás doma vede. Je snadný na přípravu, dá se velmi variabilně dochutit a i ve své základní verzi je skvělý. Proto jej používám i do tohoto ořechového dortu. Recept na korpus je pak ze staré klasické kuchařské knihy. 

Když jsem před týdnem tento dort upekla a dala jej muži do práce, kolegové jej skoro "vdechli" a jeden pronesl, že takový dort kdysi nejvíc chutnal jeho dědovi. Tak věřím, že zachutná i vám. 

Recept na ořechový dort

Na korpus potřebujete: 6 vajec, 180 g moučkového cukru, 6 lžic horké vody, 200 g polohrubé nebo hladké mouky, 100 g mletých vlašských ořechů, 1/2 prášku do pečiva

Na krém:150 g moučkového cukru, 300 g másla, 300 ml mléka, 1 pudinkový prášek, mleté ořechy a rum 

Na dokončení: meruňkový džem a vlašské ořechy 

Jak na to? 

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky smícháme s cukrem a utřeme. Postupně po lžících přidáváme horkou vodu a vyšleháme do pěny. 
  2. Bílky ušleháme dotuha. Ke žloutkům přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, opatrně přimícháme mleté vlašské ořechy a nakonec zlehka zapracujeme sníh. 
  3. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 35-45 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Poté korpus vyjmeme a necháme vychladnout. 
  4. Na krém uvaříme z pudinkového prášku, mléka a části cukru hustý pudink. Ten vylijeme do talíře, přikryjeme, potravinářskou folií a necháme zcela vychladnout. 
  5. Změklé máslo prošleháme se zbylým cukrem a po částech za stálého šlehání smícháme s pudinkem. Nakonec vmícháme mleté ořechy (2-4 lžíce) a dochutíme rumem (asi jednou lžící). 
  6. Korpus vyjmeme z formy, podélně prokrojíme a obě poloviny pomažeme džemem. Poté na spodní část korpusu naneseme část krému, přiklopíme horní částí korpusu a krémem dozdobíme celý dort i shora a po stranách.
  7. Pokud chceme, boky dortu posypeme mletými ořechy a nahoře dort dozdobíme pomocí cukrářského sáčku. Přidáme půlky jader vlašských ořechů, necháme vychladit a podáváme. 

    Moje tipy: 
    Při přípravě pudinkovo-máslového krému není až tak důležité co do čeho vmícháte jako to, aby obě suroviny, tedy jak máslo, tak pudink, měly zhruba stejnou teplotu. Pudink může být klidně chladnější, ale máslo musí být změklé. Pak můžete klidně jak pudink, tak máslo dát do jedné mísy a vyšlehat společně.
    Množství másla v krému můžete dle libosti upravovat. Čím víc másla přidáte, tím lépe bude krém držet tvar. 
    S rumem naopak šetřete. Pro dochucení stačí trošku, tekutina by mohla narušit konzistenci krému. 
    Krém lze dochutit i kakaem, vanilkou, skořicí...dle vaší chuti. 

    gastronomická novinářka Šárka Adámková

    „Vaření je moje vášeň!“

    Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

     

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více