Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošní zimy je horká čokoláda s červeným vínem. Použít ale musíme správnou čokoládu i správné víno
Zdroj: Freepik, freepik

Milujete horkou čokoládu? A nejlépe se zahřejete svařeným vínem? Dá se to skvěle spojit! Důkazem, že to jde, je nápoj Hot Wine Chocolate. Tato horká čokoláda je vylepšená červeným vínem, takže si v jednom dáte nejen nápoj na zahřátí, ale i dezert.

Víno a čokoláda se k sobě výborně hodí

Víno se páruje s mnoha potravinami a mnohdy je doslova věda vybrat k jídlu to správné víno, které se s ním co nejlépe snoubí a ještě povznese jeho chuť k dokonalosti. Při párování jídla a vína si většinou vybavíme slané pokrmy, víno se dá ale velmi dobře kombinovat i s dezerty, třeba s čokoládou. Ta se báječně hodí převážně k červenému vínu. Obě ingredience mají bohatou chuť a přidání trochy cukru je nejlepší způsob, jak je vyvážit a vše spojit. Smetanovost čokolády a kyselost vína pak společně dokážou zajistit nezapomenutelný chuťový prožitek.

Jak párovat víno s čokoládou?

K párování vína a čokolády je samozřejmě vhodné jen kvalitní víno a kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa (69–75 %). To ostatně platí i pro případ, že máte v plánu oba nápoje smíchat. Neznamená to však, že co nejvyšší procento je nejlepší. Vysokoprocentní čokoláda (s obsahem kakaové hmoty až 90 %) bývá totiž až moc hořká a může pak celý chuťový dojem pokazit. Na chuť čokolády má vliv i to, odkud pocházejí kakaové boby. Nejvhodnější jsou přitom ty z Kolumbie, neboť mají jemnou chuť.

Víno vybírejte kvalitní

Samozřejmě záleží i na výběru vína. Čokoláda totiž chuť vína nezakryje, jen ji zvýrazní a doplní. Z „krabičáku“ zkrátka lahodný nápoj nevykouzlíte. Nejvhodnější jsou odrůdy Merlot, Pinot Noir Shiraz nebo Cabernet Sauvignon. I s vínem ale můžete v nápoji experimentovat. Pokud si opravdu potrpíte na sladké, klidně použijte nějakou sladší odrůdu, případně můžete zkusit přímo sladké ovocné víno. Výborně se do nápoje hodí třeba i portské či jiné dezertní víno. Ostatně horká čokoláda je vynikající i s nějakým likérem nebo pálenkou či rumem. Ale to už je zase jiný nápoj.

Dokonalé snoubení chutí vína a čokolády

Horká čokoláda s vínem nadchne i ty, kteří jinak samotnému vínu moc nefandí. Má krásně bohatou chuť s lehkými ovocnými tóny, které horkému nápoji dodává právě víno. Její chuť je úžasně vyvážená a nápoj je jen příjemně oživený alkoholem, který zvyšuje jeho zahřívací schopnosti. S vínem se to samozřejmě nesmí přehnat, jinak by byl nápoj až příliš kyselý, na druhou stranu by zase mělo být v čokoládě cítit. Mléko můžete použít klasické, v případě rostlinných alternativ je nejlepší ovesné. Třeba mandlové či kokosové mají již hodně výraznou chuť, která by přebyla chuť vína a čokolády.

Recept na Red Wine Hot Chocolate

Na rozdíl od běžné horké čokolády nemusíte tento nápoj zdobit šlehačkou ani bonbony marshmallow, je nádherně bohatý sám o sobě. A jak takový lahodný nápoj připravíte?

Budete potřebovat: 350 ml plnotučného mléka, 60 g čokolády vyšším podílem kakaa, 180 ml červeného vína (případně můžete třetinu vína ubrat a nahradit ji portským), 1 lžíci kakaového prášku, 2-3 lžíce cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/4 lžičky skořice.

Postup: Mléko zahřejte v hrnci na střední teplotu. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a přidejte ji do mléka. Pomocí jemného sítka prosijte do hrnce s mlékem kakaový prášek a promíchejte, aby nebyly v nápoji žádné hrudky. Přidejte cukr, vanilkový extrakt, červené víno a skořici. Vše pomalu šlehejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Když se mléko začne vařit, snižte teplotu a vařte ještě několik minut. Během vaření několikrát pomalu zamíchejte. Nápoj podávejte samotný, klidně jej ale můžete ozdobit i šlehačkou.  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více