Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Sádlem vonící pochoutka ze zbytků husí pečínky
9. 11. 2023 Vaření
Nechce se vám na svatého Martina péct celou husu? Pokud byste si ale přece jen nějakou husí pochoutku chtěli stylově dopřát, jsou tyto husí koláčky podle šéfkuchaře Hynka Vávry to pravé. Je to vlastně taková celé husí menu v kapesním balení a chutnají naprosto úžasně.
Husí koláčky z Hliněné bašty
Speciální husí koláčky vymyslel Hynek Vávra, šéfkuchař a majitel vyhlášené restaurace Hliněná bašta v Průhonicích nedaleko Prahy, kde můžete koláčky i ochutnat. Tato specialita je vlastně takovou dokonalou kombinací všech martinských specialit.
Je v ní maso z husy, kysané zelí, kynuté těsto nahrazuje houskový knedlík a v neposlední řadě je takovou alternativou ke sladkým kynutým koláčům, které na žádném posvícení nesmějí chybět. Jen tyto spíš uspokojí milovníky slaných jídel.
Mohlo by vás zajímat
Místo celé husy koláče
Husí koláčky jsou vynikající chuťovkou, pokud pořádáte méně formální svatomartinskou akci. Na jejich přípravu vám stačí koupit třeba jen husí stehna nebo prsa, jejichž pečení je snadné a mnohem rychlejší než u celé husy. Pokud byste ale celou husu stejně připravovali můžete koláčky upéct až po svatém Martinovi a aspoň tak najdete využití pro zbytky z husí pečínky.
Recept na husí koláče?
Pokud to máte do Hliněné bašty daleko, nemusíte smutnit. Hynek Vávra nám poskytl svůj recept a vy si tak husí koláčky můžete klidně upéct i doma. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g upečené husy i s kůží (pokud pečete celou husu, odeberte si část masa i s výpekem), 100 ml sádla, 1 cibuli, 300 g kysaného zelí, kmín celý a drcený a sůl. Na těsto si připravte: 100 g hladké mouky na kvásek, 500 g polohrubé mouky, 100 g žitné mouky, 300 g škvarků nakrájených nadrobno, 200 g kysaného zelí pokojové teploty, 30 g droždí, 1 lžíce cukru, 200 ml mléka (můžete je nahradit i pivem, vodou nebo zákysem), 100 ml husího výpeku (studeného) nebo sádla, 1 vejce, 1 lžíci mléka, hrubozrnnou sůl a kmín na posypání koláčků.
- Z hladké mouky, droždí, cukru a trochy vlažného mléka si udělejte kvásek a nechte ho vzejít cca 20 minut na teplém místě. Do velké mísy dejte zbývající polohrubou a žitnou mouku, nasekané škvarky a kmín a promíchejte. Přidejte kvásek, zbylé mléko a sádlo nebo výpek z husy a začněte vypracovávat těsto.
- Postupně přidávejte kysané zelí, které jste si ohřáli do pokojové teploty a překrájeli, aby nebylo dlouhé. Hněťte, dokud nevypracujete vláčné těsto, které se nebude lepit. Podle potřeby dosypejte případně trochu mouky a přidejte sůl. Těsto nechte 20 minut odpočinout. Znovu zpracujte a nechte opět odpočinout cca 5 minut.
- Těsto si rozdělejte na díly, na každý koláč potřebujete 80 gramů těsta. Z těsta pak uválejte kuličky a z nich vytvarujte placky.
- Maso i s kůží natrhejte na kousky. Na sádle z husy orestujte na proužky nakrájenou cibuli skoro dohněda, přidejte oba druhy kmínu a kysané zelí, promíchejte a nakonec přidejte natrhané maso. Opět promíchejte a nechte odstavené vychladnout.
- Lžící naneste náplň doprostřed koláčků, okraje překlopte k sobě jako do tvaru šátečku a zabalte jako buchty. Spojem dolů dejte koláčky na plech vyložený pečicím papírem.
- Vejce (případně jen žloutky) prošlehejte s mlékem a mašlovačkou koláčky pomažte. Posypejte je celým kmínem a hrubou solí a nechte kynout ještě asi 10 minut. Nakonec vložte koláčky do trouby předehřáté na 220 °C, dokud na povrchu nezezlátnou. Dospodu trouby je dobré vložit nádobu s vodou. Hotové koláčky nechte trochu vychladnout a podávejte.
Náš tip: Na postup přípravy koláčků se můžete podívat i v naší fotogalerii.
Fotogalerie - Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta. Netradiční svatomartinské pohoštění si zamiluje
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Husí koláčky z kynutého těsta podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Sádlem vonící pochoutka ze zbytků husí pečínky
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní