Pět nejlepších jarních polévek: Hráškovou skvěle doplní osmažená slanina, medvědí česnek dá šmrnc i obyčejné bramboračce
27. 3. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na svěží jarní polévky? Máme pro vás pět různých polévek, které jsou v tomto období nejoblíbenější. Vychutnejte si špenátovou, hráškovou, polévku s medvědím česnekem, brokolicovou nebo bylinkovou.
Nejlepší jarní polévky
Jaro o sobě hezky dává vědět a tráva je ještě zelenější. Všechno se zabarvuje a je svěžejší. Právě takové jsou i ty nejlepší jarní polévky. Nechybí v nich typické ingredience pro jaro. Oblíbené jsou polévky s medvědím česnekem, špenátem, mladým hráškem i brokolicí a bylinkami, jako je kopřiva, sedmikráska, petrželka, pažitka, řeřicha, jitrocel, pažitka.
Mohlo by vás zajímat
1. Jarní polévka s bylinkami
Jarní kuchyně je skvělá v tom, že některé ingredience můžeme sehnat jen tak na louce a v lese. Můžeme využít řadu rostlin. Výborné jsou nejen obyčejné mladé kopřivy, které se krátce upravují krátkým spařením ve vroucí vodě. Jarní polévku krásně ozdobí květy sedmikrásek, které bez obav můžeme i sníst. Energii dodá i řeřicha.
Náš tip: Vynikající je i jarní mrkvová polévka s bylinkami, přichystejte si ji.
2. Špenátová polévka
Mezi nejlepší jarní polévky patří svěže zelená špenátová polévka. Důležité je špenát správně upravit a nedovolit mu, aby zhnědl. Bylinku pouze omyjeme, pokrájíme a pár sekund rychle vaříme v osolené vodě, a pak ji prudce zchladíme. Tento proces zvaný blanšírování zajistí, že bude špenát v polévce vynikající. Luxusnější variantu doplníme o smetanu, ať už o tu na vaření nebo o šlehačku. Využít můžeme i uzenou slaninu, případně i voňavé chlebové krutonky.
3. Polévka s medvědím česnekem
Jednou z nejtypičtějších rostlin časného jara je medvědí česnek. Přidat ho můžeme do klasické česnečky, dá se z něj přichystat varianta špenátové polévky. Hodí se ale také do jiných polévek a skvěle chutná i bramborová polévka, kterou vylepšíme právě nasekaným a oblanšírovaným medvědím česnekem, jako jsme to udělali se špenátem.
Náš tip: Připravte si bramborovou polévku s medvědím česnekem.
4. Hrášková polévka
Jednoduchou hráškovou polévku mají rády děti i dospělí. Vynikající je hlavně z mladého čerstvého nebo mraženého hrášku. Na zahuštění můžeme využít nastrouhanou bramboru. Chuť doplní osmažená slanina. Na zjemnění se hodí smetana.
Náš tip: Vyzkoušejte polévku s mladým hráškem.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
5. Brokolicová polévka
Brokolicová polévka může chutnat naprosto skvěle a nepotřebujete k tomu mnoho. Nejvíce potěšíme chuťové buňky, když část brokolice uvaříme a rozmixujeme a část růžiček pouze pár minut povaříme v osolené vodě a následně prudce zchladíme. Zůstane jejich krásně zelená barva. Brokolicová polévka vylepšená čedarem chutná fantasticky.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete také připravit milionovou polévku našich babiček, ve které nechybí ani jarní bylinky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat doma řeřichu? Krásně ozdobí nejen velikonoční stůl a dochutí jídlo, její pěstování zvládne i zahradnický začátečník
Božské chlebové krutonky podle Petry z MasterChefa: Ochucené česnekem a sýrem si je zamiloval i Jan Punčochář
Polévka z hlívy ústřičné s medvědím česnekem a brambory voní houbami, zasytí i velké jedlíky a je hotová za chvíli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá česnečka: Jednoduchá polévka nám dodá vitaminy i tekutiny. Podle receptu od babičky chutná božsky
3 zelené jarní polévky báječně chutnají: Jemná z kopřiv s cibulkou, rychlá ze špenátu s česnekem a svěží z chřestu s hráškem
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná