Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat doma řeřichu? Krásně ozdobí nejen velikonoční stůl a dochutí jídlo, její pěstování zvládne i zahradnický začátečník
Zdroj: Toprecepty, maris

Na velikonoční stůl patří zelené barvy vyrůstajících rostlinek. Jednou z nich je i řeřicha. Jídelníček se s ní dá zpestřit nejen o Velikonoce. Jak ji doma vypěstovat? Je to docela jednoduché.

Jak patří řeřicha k Velikonocům

Řeřicha je zdroj cenných látek pro náš organismus. V době, kdy nemáme ze zahrádky žádnou zeleninu, si snadno vypěstujeme tuto rostlinku v misce. A jak souvisí s Velikonoci? Velikonoce jsou také svátky jara, kdy všechno pučí a zelená se. Většinou se na velikonoční stůl dává osení, ale může jít i o jiné zelenající se rostlinky. A právě řeřicha díky snadnému pěstování je výbornou možností, jak si zkrášlit stůl a ještě udělat něco pro zdraví a jídelníček.  

Proč pěstovat doma řeřichu

Řeřicha setá (Lepidium sativum), které se někdy říká i řeřicha zahradní, je jednoletá bylina, ze které využíváme hlavně listy. Nejčastěji to bývá v podobě zhruba týdenních rostlinek, které odstřihneme nůžkami. Řeřicha je plná vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek, které se, jak uvedli vědci ve studii, využívají pro posílení imunity, při nedostatku vitaminu C, při průjmu, na migrénu, artritidu, ale také třeba jako antioxidant.

Kromě toho drobné lístečky v misce vypadají velmi dekorativně a krásně ozdobí nejen velikonoční stůl.

Jak pěstovat doma řeřichu

Semínka řeřichy seženeme i v obchodech s potravinami, nejlepší jsou sáčky s datem výroby v letošním roce. Semínka s blížícím se datem expirace ztrácejí klíčivost. 

Na samotné pěstování nám stačí málo. Kousek vaty, případně papírové ubrousky, miska nebo talířek a semínka. Misku vysteleme vatou a zalijeme ji trochu vodou. Na to pak nasypeme semínka řeřichy. Nakonec je ještě mírně postříkáme vodou z rozstřikovače.

Aby semínka dobře vzešla, musí být stále vlhká, jinak by uschla. Růst můžeme urychlit tak, že misku překryjeme igelitovým sáčkem a vytvoříme tak minipařníček. 

Vyklíčená řeřicha se začíná zelenat už během pár dnů, sklízí se asi za týden po vysetí. Vezmeme si nůžky, odstřihneme nadzemní část a využijeme ji podle našich představ a chutí, ideálně v syrové podobě. Tepelnou úpravou částečně ztrácí účinné látky.

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak řeřichu zařadit do jídelníčku

Listy řeřichy mají nahořklou chuť podobnou ředkvičce. Na osvěžení jídla rostlinky nepotřebujeme příliš. Hodí se na nejrůznější pomazánky včetně vajíčkové a dalších dobrot s vajíčky. Řeřicha také krásně korunuje chuť různých polévek a vypadá velmi dekorativně. Přidává se až na talíř. Řeřicha se také hodí do salátů, třeba do pikantního mrkvového.

Zdroje informací:
sciencedirect.com: Chapter 62 - Health Benefits of Garden Cress (Lepidium sativum Linn.) Seed Extracts
ncbi.nlm.nih.gov: Evidence for Health-Promoting Properties of Lepidium sativum L.: An Updated Comprehensive Review

Náš tip: Pomazánka s lososem a řeřichou

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více