Božské chlebové krutonky podle Petry z MasterChefa: Ochucené česnekem a sýrem si je zamiloval i Jan Punčochář
28. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Křupavé krutony už bereme jako nezbytnou součást mnoha polévek. Dodávají totiž chuť navíc, kterou běžné pečivo jen stěží zvládne. Vytvořit ovšem skvěle chutnající kruton není žádná legrace, pokud však máte správný recept. Petra z MasterChef Česko 2023 vymyslela geniální kombinaci, se kterou slaví obrovské úspěchy.
Ze zahušťovadla delikatesou
Dokážou pozvednout salát do nebeských výšin, vylepšit a zahustit polévku, anebo zpříjemnit večer u televize. Křupavé voňavé chlebové krutony mají zkrátka velký potenciál. Když je správně ochutíte a opečete, je to delikatesa za pár kaček.
Mohlo by vás zajímat
Když Petra ohromí i porotce
Účastnice loňské řady populární kuchařské show MasterChef Česko Petra Kamencová se svými chlebovými krutonky nejdříve zaválela v soutěži, kde si je pochvaloval i šéfkuchař Jan Punčochář. „Je to fámozní, křupe to, má to plnou chuť toho sýra a jsem maximálně spokojen,“ prohlásil porotce televizní soutěže v jednom z dílů loňské řady.
Asi i proto, že její krutonky slavily takový úspěch u profíků, rozhodla se Petra odtajnit recept a nabídnout svou verzi na i na Instragramu. A sdílení i lajky nebraly konce. Petra se smíchem říká, že by si měla tento recept nechat patentovat.
Krutonky totiž ochucuje česnekem, sýrem a také lahůdkovým droždím, které je známé pro svou chuť umami. Téhle trojkombinaci odolá málokdo.
Co se týká doby trvanlivosti, má Petra jasno. „Ve vzduchotěsné nádobě vydrží určitě i dva týdny, ale to se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet,“ směje se Petra, která postup ukázala na videu. A my níže nabízíme originální Petřin recept.
Krutony podle Petry z MasterChef Česko
Na přípravu křupavých dobrot budete potřebovat: 1/2 kváskového chleba, asi 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce Podravky nebo jiného polévkového koření, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce parmezánu a pepř.
Jak na to?
- Polovinu chleba si nakrájejte na stejně velké kostičky, které dáte do větší mísy.
- Přilijte olej, přidejte polévkové koření, česnek, lahůdkové droždí, nastrouhaný parmezán, opepřete a dobře vše promíchejte.
- Krutony dejte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut lehce do hněda.
- Servírujte například s polévkou, hodí se třeba česnečka.
Náš tip: Skvělou vyprošťovací česnečku si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dáte si kapra, pstruha nebo lososa? Receptů z ryb je velké množství. Stačí si vybrat
V některých studiích se objevuje varování před vyšším obsahem rtuti u mořských ryb, ale klady jednoznačně převyšují. Opatrnější buďte u masa žraloků,… Číst více
Jak správně grilovat rybu a jak poznáte, že už je hotová? Zkuste fígl s kostí podle Zdeňka Pohlreicha!
Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost.… Číst více
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?
V posledním díle soutěže MasterChef Česko měli… Číst více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Milujete ze všeho cukroví nejvíc perníčky? Z… Číst více
Co dělat, když silikonové nádobí lepí? Pomůže rozpálená trouba, soda i horká voda!
Silikonové nádobí, ať už jde o formu na bábovku,… Číst více
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Možná jste se už přesvědčili na vlastní kůži, že… Číst více
Bez pečicích plechů se teď neobejdete. Víte, podle čeho je vybírat a jak se o ně starat?
Bez plechů na pečení se v žádné kuchyni… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Voní skoro tak krásně jako perníčky, jsou ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lahůdkové droždí dodá smaženému celeru jedinečnou chuť a křupavost. Na strouhanku už zapomenete
Jak na dokonalé gratinované brambory: Chuti prospěje muškátový oříšek, o křupavou krustu se postará plátek másla na povrchu
Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
Přečtěte si Zobrazit více
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé