Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

česnečka
Zdroj: Toprecepty

Česnečka je oblíbená česká polévka, i když někteří ji považují spíše jako podporu pro organismus. Oceníte ji nejen po náročné noci, ale i v chladných měsících. Vyzkoušejte tři varianty a zjistěte, jak tuto polévku vyšperkovat.

Česneková polévka má říz

Česneková polévka neboli lidově česnečka má díky stroužkům této zeleniny skutečný říz. Nechybí jí typická vůně, zahřeje a v době různých nachlazení je skutečnou podporou. Česnek patří do stejné čeledi jako cibule, šalotka a pórek. Pro vliv na zdraví se používal už během starověké historie. Zdokumentovaly ho významné civilizace, jako byli Egypťané, Babyloňané, Řekové, Římané i Číňané.

Vědci zatím zjistili, že většina zdravotních přínosů česneku pochází ze sloučenin síry. Aktivovaná je nasekáním, rozdrcením i žvýkáním. Česnek má nízký obsah kalorií a je bohatý na vitamín C, vitamín B6 a mangan. Obsahuje také stopová množství různých dalších živin. Ideálně sáhněte po českém česneku, který má mnohem větší sílu a lepší chuť. Využijte sílu česneku právě v česnečce.

Klasická česnečka

Česnečku si připravíte během chvilky a k základní verzi vám stačí jen pár surovin. V té nejjednodušší verzi se často využívá pouze prolisovaného česneku, soli, kmínu a vše se zalívá horkou vodou. Pokud si budete chtít vytvořit nejznámější a jednoduchou verzi, připravte si 250 ml vody na každou porci, střední bramboru na jednu porci, zhruba jeden česnek + dva navíc, 2 rozšlehaná vejce, pepř, kmín, na dochucení majoránku a sůl. Brambory nakrájené na kostičky s česnekem vložte do hrnce a pokmínujte. Zalijte vodou a vařte brambory doměkka. Ke konci varu vylijte do hrnce rozšlehaná vajíčka, nechte projít varem, přidejte majoránku a sporák vypněte.

O něco lepší verze je česnečka podle receptu od babičky naší čtenářky

Pokud si budete chtít připravit poctivou česnečku, vyměňte vodu za domácí vývar. Na talíři polévku ozdobte jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Do základu polévky můžete přidat velkou cibuli pokrájenou na kostičky, kterou jste předem osmažili dozlatova. Výborné jsou v polévce také osmažené kostky chlebu nebo rohlíkové krutonky. Nezapomeňte na to, že česnek je nejúčinnější syrový. Proto ideálně alespoň část česneku dejte prolisovaný až na talíř, než na něj nalijete polévku. Vydatnější verzi česnekové polévky získáte, když na vroucí polévku na talíři nasypete hrst strouhaného tvrdého sýra. Ten se v polévce navíc krásně rozpustí. 

Česneková polévka s fazolemi

Barevnější verzi česnečky získáte, když přidáte fazole, případně ještě klobásku. Připravte si ji podle tohoto receptu a získáte vydatnou polévku plnou vitamínů. Tady se používá česnek na plátky, který se vyvaří. Ideální je ještě alespoň trochu syrového česneku přidat na talíř.

Mohlo by vás zajímat

Česneková polévka se smetanou

Úplně jinou verzí je česnečka se smetanou. Zachutná všem milovníkům hladkých polévek. Vyzkoušejte ji podle tohoto receptu se smetanou. Pokud máte rádi pikantní jídla, nebo pokud se třeba potřebujete prohřát, můžete do česnečky přidat i najemno pokrájenou feferonku dle chuti.

Zdroj informací:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více