Dokonalá česnečka: Jednoduchá polévka nám dodá vitaminy i tekutiny. Podle receptu od babičky chutná božsky
8. 9. 2022 Vaření
Česnečka je oblíbená česká polévka, i když někteří ji považují spíše jako podporu pro organismus. Oceníte ji nejen po náročné noci, ale i v chladných měsících. Vyzkoušejte tři varianty a zjistěte, jak tuto polévku vyšperkovat.
Česneková polévka má říz
Česneková polévka neboli lidově česnečka má díky stroužkům této zeleniny skutečný říz. Nechybí jí typická vůně, zahřeje a v době různých nachlazení je skutečnou podporou. Česnek patří do stejné čeledi jako cibule, šalotka a pórek. Pro vliv na zdraví se používal už během starověké historie. Zdokumentovaly ho významné civilizace, jako byli Egypťané, Babyloňané, Řekové, Římané i Číňané.
Vědci zatím zjistili, že většina zdravotních přínosů česneku pochází ze sloučenin síry. Aktivovaná je nasekáním, rozdrcením i žvýkáním. Česnek má nízký obsah kalorií a je bohatý na vitamín C, vitamín B6 a mangan. Obsahuje také stopová množství různých dalších živin. Ideálně sáhněte po českém česneku, který má mnohem větší sílu a lepší chuť. Využijte sílu česneku právě v česnečce.
Mohlo by vás zajímat
Klasická česnečka
Česnečku si připravíte během chvilky a k základní verzi vám stačí jen pár surovin. V té nejjednodušší verzi se často využívá pouze prolisovaného česneku, soli, kmínu a vše se zalívá horkou vodou. Pokud si budete chtít vytvořit nejznámější a jednoduchou verzi, připravte si 250 ml vody na každou porci, střední bramboru na jednu porci, zhruba jeden česnek + dva navíc, 2 rozšlehaná vejce, pepř, kmín, na dochucení majoránku a sůl. Brambory nakrájené na kostičky s česnekem vložte do hrnce a pokmínujte. Zalijte vodou a vařte brambory doměkka. Ke konci varu vylijte do hrnce rozšlehaná vajíčka, nechte projít varem, přidejte majoránku a sporák vypněte.
O něco lepší verze je česnečka podle receptu od babičky naší čtenářky.
Pokud si budete chtít připravit poctivou česnečku, vyměňte vodu za domácí vývar. Na talíři polévku ozdobte jemně nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Do základu polévky můžete přidat velkou cibuli pokrájenou na kostičky, kterou jste předem osmažili dozlatova. Výborné jsou v polévce také osmažené kostky chlebu nebo rohlíkové krutonky. Nezapomeňte na to, že česnek je nejúčinnější syrový. Proto ideálně alespoň část česneku dejte prolisovaný až na talíř, než na něj nalijete polévku. Vydatnější verzi česnekové polévky získáte, když na vroucí polévku na talíři nasypete hrst strouhaného tvrdého sýra. Ten se v polévce navíc krásně rozpustí.
Česneková polévka s fazolemi
Barevnější verzi česnečky získáte, když přidáte fazole, případně ještě klobásku. Připravte si ji podle tohoto receptu a získáte vydatnou polévku plnou vitamínů. Tady se používá česnek na plátky, který se vyvaří. Ideální je ještě alespoň trochu syrového česneku přidat na talíř.
Mohlo by vás zajímat
Česneková polévka se smetanou
Úplně jinou verzí je česnečka se smetanou. Zachutná všem milovníkům hladkých polévek. Vyzkoušejte ji podle tohoto receptu se smetanou. Pokud máte rádi pikantní jídla, nebo pokud se třeba potřebujete prohřát, můžete do česnečky přidat i najemno pokrájenou feferonku dle chuti.
Zdroj informací:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Český česnek po celý rok
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Hitem letošního podzimu je černý česnek. Fantastické dochucovadlo vylepší pečené maso i obyčejnou smaženici