Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)
Kvašená korejská zelenina kimči je skvělá tím, že uchovává vitaminy po dlouhou dobu a bakterie mléčného kvašení pomáhají nejen našemu zažívání. V naší zemi je tomu podobné kysané zelí a okurky rychlokvašky. Kimči je trochu jiné, ale také vynikající. Doporučujeme.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 149 kJ / 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,20 g |
Tuky | 5,02 g |
Vláknina | 81,30 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17,78 g |
Sůl | 40,00 g |
Sacharidy | 123,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di
Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 11. 2023 15:48
15. 11. 2023 14:29
15. 11. 2023 12:16
14. 11. 2023 21:54
14. 11. 2023 21:54
9. 11. 2023 19:22
9. 11. 2023 11:58
8. 11. 2023 19:24
22. 10. 2023 14:38
21. 2. 2022 22:01
21. 2. 2022 20:02
21. 2. 2022 16:09
Jak je člověk vycepovaný z kvašení našeho zelí, které je samozřejmě s víčkem, tak jsem znejistěla Děkuji!
10. 8. 2018 19:49
21. 3. 2014 20:37
21. 3. 2014 13:04
Kimči
1 bílá ředkev (klidně i černá nebo ředkvičky)
2 - 3 cibule
1 menší hlávka bílého nebo čínského zelí
chilli - co kdo snese - radši hodně :) -NE SUŠENÉ - musí být čerstvé
pokud nemáš lze nahradit drcenými naloženými v soli
dávám 2 skleničky - v tom případě už nesolit
zázvor cca 1 velká hlíza
2 paličky česneku (český fialový stačí 1 palice)
Je víc způsobů jak to dělat a fantazii se meze nekladou.
Můj osvědčený :
V mačkátku na česnek vymačkám chilli a smíchám se solí.
Poměr váhy soli a chilli je cca 20% soli a 80% chilli.
Rozmačkám česnek, nastrouhám zázvor a nadrobno nakrájím cibuli.
Všechno se to mrskne do mixéru, akorát cibule se trochu nechá bokem.
Po rozmixování vznikne pálivá oranžová pasta, která by už měla být i osolená akorát
Nakrájíme zelí a ředkev, přidáme zbytek cibule a smícháme s pastou
Správně by se to mělo teď dát do soudku, nebo větší sklenice
a nechat to asi 3-4 týdny kysat jako zelí. Ale zatím mi to tak dlouho vydrželo jen jednou.
V Kambodži se to podává jako příloha k masům a rybě.
Samotnou pastu bez zelí a ředkve jsme vyzkoušeli na naložení ryb a kuřat na grilování
a bylo to výborné.
Poznámka.
Při strouhání zázvoru ti zůstanou takové jako štětiny
Ty vymačkej co půjde a vyhoď. Mixér je neveme.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Právě bylo uvařeno:
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Tesco uvařila před 4 minutami
Jednoduchý a rychlý slaný koláč
Dani25 uvařila před 5 minutami
Filet z pstruha na fenyklu a pórku
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 15 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
Janulka1996 uvařila před 43 minutami
Kuřecí čína
Zetkova uvařila před 1 hodinou
Kynutý tvarohový závin
MarieP uvařila před 1 hodinou
Plněné papriky z tlakáče
zahla uvařila před 1 hodinou
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Carolka409 uvařila před 1 hodinou
Rebarborový koláč
EvkaHavlikova uvařila před 1 hodinou
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
kraloja uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak založit kvas před pálením ovoce? Odbornice z pálenice doporučuje změřit cukernatost ovoce a odstranit stopky
Jak krájet zeleninu na proužky. Vyzkoušejte mrkev nebo celer ve stylu "julienne"
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
Další recepty
Tématické fráze: recept na kimči kimči kimči recept kvašená zelenina kimči kim či korejské kimči domácí kimči kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejské chilli kvašené zelí kimči recept kimči korejská kvašená zelenina kimči recepty kvašená zelenina kimchi recept kimchi recept korejské recepty korejské jídlo kimči jak se dela kimci
Suroviny: zelí pekingské, sůl mořská, voda, cibulka jarní, zázvor čerstvý, česnek, koření chilli, cukr krupice
Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7zow
38 názorů