Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept mám od svých předků ze Šumavy, kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 1. 2024 17:11
Merylas: Je to jídlo že staré Šumavy
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
17. 1. 2024 17:04
Moc ráda se vždy podívám na recepty našich babiček.
Já osobně toto jídlo z domova neznám.
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
25. 9. 2023 19:21
Miluji tohle jídlo a ani by mě nenapadlo tuhle dobrotu kazit nějakým masem. Nejraději k němu mám sterilované sladkokyselé zelí
6. 1. 2022 10:52
Marie Svarcova: Já děkuji. Tento recept pochází od nás že Šumavy a mám ho od příbuzné, která zde žije celý život a je jí již 80 let.
6. 1. 2022 09:53
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![<3 <3](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/4.png)
![<3 <3](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/4.png)
![<3 <3](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/4.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
14. 10. 2021 19:58
BlaV.: Moc děkuji za vyzkoušení.
14. 10. 2021 19:05
vyzkoušeno ze zbylých brambor, byla to chutná večeře
12. 10. 2018 16:46
klukodvody: Moc děkuji
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
12. 10. 2018 13:11
Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
11. 10. 2018 22:24
Je to fakt dobrota
- znám jako rýpl
- a ten druhý způsob určitě zkusím
![:yes: :yes:](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/28.png)
![:-) :-)](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/1.png)
![:-8 :-8](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/9.png)
11. 10. 2018 19:25
Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.
11. 10. 2018 19:13
Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.
11. 10. 2018 18:02
hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.
11. 10. 2018 17:36
![:-K :-K](https://static.toprecepty.cz/design/img/illust/emoticons/24/27.png)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 5 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 18 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Právě bylo uvařeno:
Cuketový fofr perník s ovocem
Mistrova uvařil před 3 hodinami
Kuře à la kachna na zelí
zutro uvařila před 4 hodinami
Hovězí plátek s hořčicovou omáčkou
BANIK9 uvařila před 5 hodinami
Rajská omáčka
romanadasa uvařila před 5 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Elivet uvařil před 6 hodinami
BeBe řez s kávovým krémem
Misinka91 uvařila před 6 hodinami
Špekáčky na kyselém zelí a pivu (bez kečupu)
Jitka J. uvařila před 7 hodinami
Moravský vrabec
Arasidka uvařila před 8 hodinami
Bezinkový sirup
Arasidka uvařila před 8 hodinami
Domácí kmínový chleba
machyrk uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: bramborové štercle pečení s kyškou co jsou stercle jidlo z brambor štercle jak se vaří štercle top recepty-stercle bramborák s kyškou rypl recept set top recepty youtubeseznam šmorn recept recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny: brambory, sádlo, sůl, mouka hrubá, česnek, uzenina, cibule, smetana
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Šmorn - bramborový trhanec
Hella
Hodnocení receptu je 4,8 (11×)