Šmorn - bramborový trhanec

Hella Kuchařka:

Bramborová jídla 8 názorů

56

Suroviny

1 brambora (asi 100 g)
2 lžíce hrubé mouky
sůl
tuk (sádlo, máslo, olej)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uvařené brambory nahrubo nastrouháme, osolíme, zasypeme hrubou moukou a vidličkou trochu prohrábneme.

  2. Na pánvičce rozehřejeme tuk a směs do něj nasypeme. Zprudka opékáme a vidličkou mícháme. Čím více opečené, tím lepší.

  3. Podáváme se zelným salátem. Můžeme připravit i na sladko (na másle), se švestkovým kompotem a sypat mákem.

Poznámka

Je to staročeské jídlo a má mnoho krajových obměn.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šmorn - bramborový trhanec

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    ...tak toto jsem jedl jednou na Šumavě u maminky mého strýce, .Už je to mim 5o let. Včera jsem slyšel recept v radiu. Tenkrát to bylo moc dobré, tak jsem zvědavý jak to vytvořím já:-D..

    Odpovědět

  • Zdenkakv Zdenkakv

    Tak mě napadlo, jestli tady šmornu - šmorn najdu a ejhle je tu. Pocházím ze Šumavy - Stachy a dělala jej/jí moje mamka. Brambory strouhané najemno, posypané krupičkou, osolit a rukama se to mísilo - drolkovalo a pak na vymaštěný plech do vyhřáté trouby. Tam se to občas prohráblo aby zrůžověl/a a pak jsme to posypali moučk. cukrem a zapíjeli mlékem. Je fakt, že jsem to dlouho nedělala, můj manžel není na sladká jídla. Ale vzpomínám na lívance, oukrop, kyselku, vdolky ... no prostě nostalgické vzpomínky;-(top recepty

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Díky za recept. Mně ho dělávala prababička ze Sušice, takže se taky přikláním k tomu, že to pochází odtamtud nebo z Německa. Lahůdka. Zítra ho udělám.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle se běžně dělá u nás na severu v Jizerkách a Podkrkonoší. Aspoň je vidět, jak se recepty šíří metelesku blesku :-D:-D, Hel, protože jsem na to vyrostla, dávám bodík a musí zas udělat ;-):-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Jentak Jentak(neregistrovaný)

    Jen tak jsem se podíval na internet, zda něco najdu o tomto jídle, jako dítě, někdy kolem let 1955 jsem jej dostával k jídlu babičky, která bydlela na Šumavě u Sušice, ale myslím že toto jídlo pochází z německa odkud přišla i má rodina. Jo, a dělalo se to na plechu v troubě.

    Odpovědět

  • Barber Barber(neregistrovaný)

    :yes: Je to jídlo mého mládí. Vařila ho babička i maminka. Bylo to jedno z prvních jídel, které jsem se naučila vařit. Zajímavé bylo, že ho nikdo v mém okolí neznal a tak jsem časem usoudila, že to musí být jídlo z pošumaví, odkud pocházeli babičky rodiče (Hory Matky Boží). Když jsem ho poprvé udělala svému manželovi, tak prohlásil, že je to sice dobrý, ale je to jak zobání pro slepice :-) Jo a u nás doma se tomu říkalo Šmor - bez -n na konci

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Hella, včera som odskúšala. K tomu kefír a nemalo to chybu! +

    Odpovědět

  • zizala zizala

    JJ, šmorn znám a dělám, je super, jen jsme tomu neříkali šmorn, ale žmolenka z brambor...:-p:yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo