Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař: Jana…

Cukroví , Pečené 250 názorů

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 134 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 332 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • Lenna86 Lenna86

    Zkoušeli jste někdo nahradit mouku za spaldovu hladkou?? Byly stejne dobre?

    Odpovědět

  • casino casino

    Katchabis:
    Barva?
    Já potírám vejcem PŘED pečením...
    No, to jste ale nemohla tušit, že :-)

    Odpovědět

  • Katchabis Katchabis

    Tak první várka bez medu upečená a musím říct že teda nic moc... Na chuť nejsou moc sladké a na pohled jsou takový hrozbě světlý... Takže si je určitě hrozně rád dá můj muž, protože ten sní úplně všechno :-D a jinak večer znovu a snad už správně :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Katchabis:
    No, samotného by mě zajímalo, bude-li v tom jaký rozdíl, ale předpokládám, že moc velký neééé:-)
    Prosím, zadělejte nové těsto a posléze upečte dvoje perníčky a napište, jak to dopadlo:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Katchabis: budú to potom nejaké keksíky, ale nie perníčky.

    Odpovědět

  • Katchabis Katchabis

    Dneska jsem si udělala těsto a když jsem po sobě uklízela všechny věci, zjistila jsem, že jsem zapomněla dát med, myslíte že to bude velký problém? Nebo mám raději zadelat na nové?

    Odpovědět

  • Alaqa Alaqa

    :yes: Povedly se na první pokus, jsou opravdu měkké, výborné.:-)

    Odpovědět

  • Silmarillion Silmarillion(neregistrovaný)

    Marcela : dokud je těsto lepivé, můžete přidávat mouku, ale postupně, abyste to nepřehnala, to by se pak zase trhalo... Konzistence těsta se může lišit podle velikosti vajec, kvality mouky, tuhosti medu atd. Recepty nemůžete brát jako dogma, protože nelze zaručit 100% stejné suroviny a tedy nelze ani dostat 100% stejný výsledek, občas je potřeba to doladit...

    Odpovědět

  • Marcela Marcela (neregistrovaný)

    Nechápu dala jsem vše dle receptu, ale je z toho lepiva nezpracovatelna hmota.. kde je zakopaný pes?????

    Odpovědět

  • Sabina Sabina (neregistrovaný)

    Zdravím, jdu dělat těsto a zítra upéct. Chci se zeptat, zda je tedy na ně brzo, když budu až přístí pátek rozdělovat do krabiček rodině ? aby neztvrdly. Jablíčko do krabice určitě dám.
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: Tak ať se na podruhé zadaří;-):yes:i Vám hezký adventní čas.:-K:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Děkuji za radu, a přeji nejen Vám ale všem krásn advent a příjemné pečení :-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: určitě,to si myslím je dost důležité,proto ani perníčky nevyběhly.;-)no a pro pejska nevím,přeci je tam dost věcí pro něj nevhodných,já bych to namlela a udělala třeba perníkové kuličky,ale dělejte jak myslíte;-);-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Simona Skolakova: spis je asi necham jako keksi pro psa :-) myslite ze je to tim ze tam nebyla soda ?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: No je to riziko,že nezměknou,já bych udělala nové a tyhle bych namlela a použila na nepečené cukroví.;-)

    Odpovědět

1 2 3 5 9 13 17

Tématické fráze: perníčky recept na perníčky nejlepší recept na perníčky pečení perníčků perníčky recept vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky vánoční perníčky hned měkké nejlepší perníčky těsto na perníčky recept perničky pečení perníčků recept pečeni pernicku recepty perníky ihned měkké domaci perničky zázvorky recept měkké těsto na perníčky měkké těsto na perníčky hned měkké perniky recept perníčky bez medu pečení perníků recept

Zapomněl/a jsem heslo