Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky, které jsou hned měkké

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období. Různorodé tvary plné medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly změknout. Ovšem s tímto receptem je budete mít měkké ihned.

Hodnocení receptu je 4,6 (399×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jana Zatloukalová

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 204 kJ /
2 917 kcal
Bílkoviny68,30 g
Tuky70,95 g
Vláknina12,10 g
Cholesterol 858 mg
Sodík 3,52 g
Sůl0,45 g
Sacharidy495,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Krok 2: Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Krok 3: Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečicím papírem. Krok 4: V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Krok 5: Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Krok 6: Pečeme 8–10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

TIP: Jak zdobit perníčky bílkovou polevou

Zveřejněno 24. 12. 2008

Poznámka autora Jana…

Každý harmonogram s přehledem postupu vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli alespoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet. I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímto.

Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, je skutečný kuchařský poklad. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají.

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální surovinu a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Proti jiným receptům je rozdíl hlavně v poměru ingrediencí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky, které jsou hned měkké

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6xw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (340)

Perníčky super, dělala jsem je loni i letos a i babička (98 let) je moc chválila a rovnou si je u mě objednala i na Velikonoce :-) Jen teda osobně do těsta dávám kakao, protože jsem zvyklá na tmavší... Jinak dodržuji poměry dle receptu. A zdobím klasicky bílkovou polevou.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Perníčky peču přes třicet let a mohu říct , že tenhle recept je opravdu skvělý

Je to úžasný recept na perníčky. Děkuji moc za něho 👏👏👏. Já jiný ani nedělám.

Vynikající, recept super. Děkuji, mizí tedy až moc rychle, děti si pochvalují, že lepší nejedly.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Podle diskuze jsem zdvojnásobila množství másla, perníčky jsou vynikající.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborné

Ráda bych se zeptala, zda když jsou měkké hned po upečení, zůstanou měkké celý měsíc? 😁
Moc děkuji za odpovědi.

Kajisek: Krásný den, ano, dobře uskladněné zůstanou krásně měkké i déle. Uložte je nejlépe do uzavíratelné dózy. Další tipy, jak uskladnit cukroví si můžete přečíst zde:

50g másla je málo, dávala jsem cca. 200g

Lolli: jo je to málo

Zobrazit starší odpověď

Recept ještě nebyl hodnocen 2,0

za mě zkusím jiný recept, nebo aspoň příště pridám kakao a budu péct delší dobu. Měkké hned jsou, ale chuťově to není ono

Nejlepší těsto na perníčky. Jsou voňavé, hned měkké🩷 akorát pozor, docela nabydou, takže trosku dal od sebe. Díky tomu jsou ale fakt měkoučké😇

Výborné, ani není potřeba přidávat jablko do krabice :).
Akorát mi dost nabyly, takže při druhé várce jsem je udělala tenčí než 0,5cm

Jsou moc dobré a opravdu hned po upečení měkké. Akorát příště dám trochu méně cukru. :-)

Ancoovicka: Ak ich potriete vajíčkom až po upečení, zostanú pekne lesklé.

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi potřením vajíčkem před anebo po upečení?

Ancoovicka: Před pečením vám povrch popraská a po upečení za horká zůstanou krásně lesklé 😘

Opravdu jsou krásně měkoučké! Postupovala jsem přesně podle receptu. Těsto jsem nechala rozležet (zapomněla jsem na něj :-D) a pak jsem pekla cca 0,5 cm vysoké tvary 10-11 min na cca 170°C horní-dolní ohřev. Děkuji za skvělý recept :yes::-K

Tématické fráze:
perníčky, recept na perníčky, nejlepší recept na perníčky, vánoční perníčky hned měkké, pečení perníčků, perníčky recept, vánoční perníčky měkké recept, vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky, těsto na perníčky, nejlepší perníčky, recept perničky, těsto na perníčky hned měkké, pečení perníčků recept, těsto na perníčky měkké, pečeni pernicku recepty, perníky ihned měkké, domaci perničky, perníčky bez medu, zázvorky recept měkké, perniky recept

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, soda jedlá, koření do perníku, máslo, vejce, med tekutý, žloutek, poleva bílková

Přidat fotografie receptu