Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař: Jana…

Cukroví , Pečené 259 názorů

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 152 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 747 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • pipre pipre

    Výborné perníčky :yes: Dnes jsem je vyzkoušela z poloviční dávky a budu dělat znova :-)

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Dnes jsem delala, jsou vyborne, s testem se dobre pracovalo, medu jsem pridala 2 lzice, ale teda vrchovate a koreni do perniku 2,5 kavove lzicky. Po upeceni jsem nepotirala syrovym vajickem, nemam rada tepelne neupravene vejce kvuli salmonele, protoze je jedi hlavne deti. Ale i tak jsou hezke, mekke a brzy budeme zdobit...:yes:

    Odpovědět

  • Mon Peri Mon Peri

    Perníčky jsou výborné, udělala jsem další várku a přidala více medu a dávám prášek do perníku tak místo sody a přidala kakao, jsou vynikající. Akorát ty první jsou už tvrdé,přitom byly úplně měkoučké, tak jsem zvědavá jestli ještě zmeknou, teď jsou v chladu, tak to může být i tím, že?

    Odpovědět

  • Lamicka Lamicka

    Perníky jsou moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Letos jsem podle podle tohoto receptu. Dala jsem 2 lž. koření (a klidně bych příště ještě jednu přidala) a mouky bylo taky malinko víc. Jinak jsem přesně dodržela recept. V ledničce jsem nechala odležet 24 hodin. Krásně se s testem pracovalo, stačilo lehce podsypat, nic se netrhalo a nelepilo. Pekla jsem na 160C 9 min. Na první pohled se mi zdaly světlejší, ale po potreni zloutkem dostaly krásnou barvu a lesk. Nechala jsem chladnout na plechu. Po vychladnuti úžasne mekke, nepreslazene a mají výbornou pernikovou chuť. Pravda, nevoní tolik, jak jsem zvyklá. Uvidíme, jestli nebudou tvrdnout. Zítra budu zdobit a asi preventivně šoupnu do krabice jablko. :)

    Odpovědět

  • Sisinka45 Sisinka45

    Dnes poprvé perníčky, tento recept je super, měkké hned po vychladnutí. Vyzkoušela jsem natřít žloutek před pečením, taky super, jsou lesklé...Uložila jsem si do oblíbených, za rok opakovačka. Moc děkuji paní Janě, jsou výborné...:-K

    Odpovědět

  • MartaO MartaO

    Dnes jsem vyzkoušela. Příprava jednoduchá, neumím péct sladké tak oceňuji! Nebyl čas nechat do druhého dne, ale i tak jsou moc dobré a zatím opravdu měkké! Snad neztvrdnou jako ty co jsem pekla naposledy. Prozatím za mě palec nahoru :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nicole.H: Já pekla včera na 160 a 12-14 minut. Když na ně zatlačíš prstem musí být ještě trošičku měkké , ale vespod už ne !
    Když otevřeš troubu a čichneš, musí být cítit koření a ne syrová mouka, tehdy jsou hotové! Když ne, klidně v přidej teplotu a čas. Dávám 2,5 ČL koření na 1 těsto a ochutnám, než dám odležet jestli je v tom dost koření.
    První várku hlídej, každá trouba peče jinak ! Moje například o 10 stupňů míň než je na termostatu nastaveno. Přeju dobré pečení.

    Odpovědět

  • Nicole.H Nicole.H

    Dobrý den, mám dotaz :-8 Zkoušel ste někdo perníčky upéct z poloviční dávky? A na kolik kusů to případně vyjde? Děkuji za odpověd :-)

    Odpovědět

  • bebeoli bebeoli

    Lenna86: samotnou špaldovou mouku bych nepoužila, ale děla jsem ze žitné mouky a parníčky jsou super.

    Odpovědět

  • Lenna86 Lenna86

    Zkoušeli jste někdo nahradit mouku za spaldovu hladkou?? Byly stejne dobre?

    Odpovědět

  • casino casino

    Katchabis:
    Barva?
    Já potírám vejcem PŘED pečením...
    No, to jste ale nemohla tušit, že :-)

    Odpovědět

  • Katchabis Katchabis

    Tak první várka bez medu upečená a musím říct že teda nic moc... Na chuť nejsou moc sladké a na pohled jsou takový hrozbě světlý... Takže si je určitě hrozně rád dá můj muž, protože ten sní úplně všechno :-D a jinak večer znovu a snad už správně :-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Katchabis:
    No, samotného by mě zajímalo, bude-li v tom jaký rozdíl, ale předpokládám, že moc velký neééé:-)
    Prosím, zadělejte nové těsto a posléze upečte dvoje perníčky a napište, jak to dopadlo:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Katchabis: budú to potom nejaké keksíky, ale nie perníčky.

    Odpovědět

  • Katchabis Katchabis

    Dneska jsem si udělala těsto a když jsem po sobě uklízela všechny věci, zjistila jsem, že jsem zapomněla dát med, myslíte že to bude velký problém? Nebo mám raději zadelat na nové?

    Odpovědět

1 2 3 5 10 14 18

Tématické fráze: perníčky recept na perníčky nejlepší recept na perníčky pečení perníčků perníčky recept vánoční perníčky měkké recept vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky vánoční perníčky hned měkké těsto na perníčky nejlepší perníčky recept perničky pečení perníčků recept těsto na perníčky hned měkké pečeni pernicku recepty perníky ihned měkké těsto na perníčky měkké domaci perničky zázvorky recept měkké perníčky bez medu perniky recept

Zapomněl/a jsem heslo