Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař:

Cukroví , Pečené 227 názorů

Recept si zatím oblíbilo 113 kuchařů
5113

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 113 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 839 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • lenty lenty

    ja se snad nikdy nepoucim, ze u tohohle receptu je jedna davka proste desne malo. uz zase zadelavam potreti. za me snad nejlepsi recept co jsem kdy tady navstivila. uz bych si ho konecne mela taky zapsat do notysku. :) a opravdu jako beton nikdy nebyly.

    Odpovědět

  • Martina Martina (neregistrovaný)

    Ja je delala presne podle receptu a vubec nezmekly jsou tvrde jako beton. Takze nedoporucuji!!:no:

    Odpovědět

  • Alaskaaala Alaskaaala

    Supr recept, nechapu jak muze byt nekdo tak drzy v predchozich komentarich. Vyborny recept, dekuji!

    Odpovědět

  • casino casino

    Petra:
    No, abych nebyl za sprosťáka, tak tvrdost neřeším..., ale ta nevoňavost patrně receptem nebude..., jste si si jista, že jste nic nezvojtila?;-)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Můj manžel to vyjádřil nejlépe - hnus. Když pominu, že práce s těstem byla naprosto šílená, po třech dnech jsou perníčky stále tvrdé, navíc absolutně nevoní.
    Takže jdu rychle udělat nové, podle starého receptu, sice už nezměknou, ale horší než tyto určitě nebudou.

    Odpovědět

  • Kukuřička Kukuřička(neregistrovaná)

    Myslíte že vadí když to udělám bez sody :-?

    Odpovědět

  • Ivca75 Ivca75

    Děkuji za super receptík.Už jsem asi dvakrát dělala a vždycky se povedlo. Jsou to nejlepší preníčky co jsem kdy jedla. Doma mají velký úspěch. :-K:yes:;-)

    Odpovědět

  • mejtys mejtys

    :yes:Děkuji! Děkuji! Děkuji! Tento recept je zázračný! Perníčky jsou hned měkké a druhý den ještě měkčí! Přidávám je mezi vánoční stálice! Zkusím recept obměnit, aby neobsahoval cukr a místo bílé mouky zkusím nakombinovat jiné druhy, ale poměr surovin určitě zanechám. Ještě jednou děkuji a přeji bohatého Ježíška!:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Táňa:
    No, jako pokus o reklamu :no: ale ten rum je fakt špica :yes:
    Akorát tydýt nebo nějaký movitý Trumpera by použil 10x dražší delikatesu a cpal ji do pečiva, když navíc vedle naší VOŇAVÉ klasiky ani neležela:-D
    OT: Kdysi jsem z legrace 23 roků starý Ron ZACAPA úspěšně prezentoval jako 40 letý Cognac:yes: (Táňa: kolik flašek mi dáte za tuto reklamu, he?:-D

    Odpovědět

  • Táňa Táňa(neregistrovaná)

    Chci dělat perníčky, ale nechse se mi kupovat klasický rum, protože máme doma tento: http://www.warehouse1.cz/zacapa-23-centenario-rum-... a potřebuju ho postupně zdělat. Myslíte, že se bude hodit do českých perníčků? Já vím, tohle je super rum, našla jsem ho podle názvu na webu i u autorizovaného sidtributora, takže to určitě bude klasa. Ale na destiláty moc nejsme, tak ho chci spotřebovat aspoň nějak - bude se hodit na pečení?

    Odpovědět

  • Božena Božena(neregistrovaná)

    Tyhle perníčky jsou skvělé, že se nemusí péci dopředu, aby změkly. Ani nesmějí. Už proto, že se dají jíst hned, jak nepálí - to by se člověk napekl, protože rychle zmizí. Veliká výhoda je, že neobsahují kakao, takže je můžou i ti, kdo nesmí čokoládu. Za ten recept díky. :-K

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    casino: Vy jste opravdu nepostradatelny.Chtela jsem jeste dodat ,ze nevim v jakem mnozstvi,protoze diky vnouckovi,ktery si precetl mamincinu kucharku,kdyz mu bylo asi dva a pul roku,nevim mnozstvi,ale Vy jste to vyresil.

    Odpovědět

  • casino casino

    nanny:
    No, bez gramáže by toho moc nenapekla, že :-? :-p
    (Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku.... ):-)
    ***
    Na 500g mouky:
    10 g anýz
    10 g badyán
    5 g nové koření
    5 g hřebíček
    5 g fenykl
    5 g skořice

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    La Furi Roja: Take zdravim
    Moje maminka pouzivala jako pernikove koreni
    Skorice
    nove koreni mlete
    badyan
    hrebicek
    fenykl
    Nekdo pridava i koryandr
    Preji pekny den

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja

    Zdravím, nesehnala jsem perníkové koření, jr všude beznadějně vyprodané. Dá se nahradit? Skořicí a zázvorem? Děkuji :)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo