Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař:

Cukroví , Pečené 244 názorů

5129

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 129 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 177 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • Alaqa Alaqa

    :yes: Povedly se na první pokus, jsou opravdu měkké, výborné.:-)

    Odpovědět

  • Silmarillion Silmarillion(neregistrovaný)

    Marcela : dokud je těsto lepivé, můžete přidávat mouku, ale postupně, abyste to nepřehnala, to by se pak zase trhalo... Konzistence těsta se může lišit podle velikosti vajec, kvality mouky, tuhosti medu atd. Recepty nemůžete brát jako dogma, protože nelze zaručit 100% stejné suroviny a tedy nelze ani dostat 100% stejný výsledek, občas je potřeba to doladit...

    Odpovědět

  • Marcela Marcela (neregistrovaný)

    Nechápu dala jsem vše dle receptu, ale je z toho lepiva nezpracovatelna hmota.. kde je zakopaný pes?????

    Odpovědět

  • Sabina Sabina (neregistrovaný)

    Zdravím, jdu dělat těsto a zítra upéct. Chci se zeptat, zda je tedy na ně brzo, když budu až přístí pátek rozdělovat do krabiček rodině ? aby neztvrdly. Jablíčko do krabice určitě dám.
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: Tak ať se na podruhé zadaří;-):yes:i Vám hezký adventní čas.:-K:-K

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Děkuji za radu, a přeji nejen Vám ale všem krásn advent a příjemné pečení :-))

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: určitě,to si myslím je dost důležité,proto ani perníčky nevyběhly.;-)no a pro pejska nevím,přeci je tam dost věcí pro něj nevhodných,já bych to namlela a udělala třeba perníkové kuličky,ale dělejte jak myslíte;-);-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Simona Skolakova: spis je asi necham jako keksi pro psa :-) myslite ze je to tim ze tam nebyla soda ?

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Jana: No je to riziko,že nezměknou,já bych udělala nové a tyhle bych namlela a použila na nepečené cukroví.;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Ahoj , dělala jsem loni a super<3. Letos jsem tam ale zapoměla dát sodu, skoro nevyběhly a jsou opravdu tvrde 8-(8-(, yslíte že ještě změknou nebo mám raději udělat nové ?? a kdy začít zdobit ?? děkuji za rady

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Ještě nikdy jsem nepsala komentář k receptu, ale tady mi to​ nedá...každý rok hledám pouze tento recept na perníčky a každý rok jsem nad míru spokojená s výsledkem...jsou opravdu vynikající...jdu na ně:-p

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Bara: Mám stejný problém. Také mám perníčky pórovaté.

    Odpovědět

  • Bara Bara(neregistrovaná)

    Co je spatne kdyz pernicky jsou po upeceni porovate nikoliv hladounke? ???? Jinak recept super..pernicky chutne a opravdu mekke.

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM

    Lenka: super tak to zkusím teda neznám děkuji :-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    MiskaM:
    Miško, je dobré je dát do nějaké nádoby a k nim přidat půlku jablíčka. Perníčky vždy dám do krabice, navrch na kousek bavlněné látky položím rozkrojené jablko a zhruba po týdnu jablko měním. Perníčky zůstávají měkké :-)

    Odpovědět

1 2 3 5 9 13 17

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: perníčky recept na perníčky nejlepší recept na perníčky pečení perníčků perníčky recept vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky vánoční perníčky hned měkké nejlepší perníčky těsto na perníčky recept perničky pečení perníčků recept pečeni pernicku recepty perníky ihned měkké zázvorky recept měkké domaci perničky těsto na perníčky měkké perniky recept pečení perníků recept perníčky bez medu recepty na pernicky

Zapomněl/a jsem heslo