Perníčky, které jsou hned měkké

Cukroví PečenéPerníčky Doba přípravy: 30 minut příprava , 8 minut tepelná úprava , doba pečení 1 plechu 267 názorů

Cukroví PečenéPerníčky Doba přípravy: 30 minut příprava , 8 minut tepelná úprava , doba pečení 1 plechu 267 názorů

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, vsypejte vše do mísy.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte pečícim papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka od kuchařky

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle.

Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje a hlavně taky dobře chutnají.

Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Komentáře k receptu Perníčky, které jsou hned měkké

  • Lucy75 Lucy75

    <3 Kvůli tomuto geniálnímu receptu jsem se SEM ZAREGISTROVALA, ABYCH MOHLA PODĚKOVAT !! Že jsem ve svých 45letech po x marných pokusech KONEČNĚ UPEKLA MĚKOUČKÉ PERNÍČKY !! Dřív byly jak šutr.. letos jsem vsadila na tohle a jsem vděčná !! vyválela jsem na hrubší a jsou jak med a heboučké.. nic tvrdého.. Děkuji !!:yes::-K Jinak i na silnější kousky stačí osm minutek v pohodě a fakt maličko dál od sebe, dost "nabudou", což vůbec není na škodu :-8

    Odpovědět

  • Lubka9 Lubka9

    Nicole.H: Ano, dělal jsem z třetinové dávky a vyšlo to na jeden plech.

    Odpovědět

  • Lubka9 Lubka9

    Včera jsem dělal těsto - poprvé - a dnes jsem upekl, vše je super, ale vykrojené formy perníku se musí dávat hodně daleko od sebe na pečící papír na pekáči, jinak se spečou dohromady ! Chuťově to nemá chybu !

    Odpovědět

  • Anna S Anna S

    S těstem se výborně pracuje, minimum mouky na podsyp. Pridala jsem lzicku skoricea hnedy cukr. Do dalsi varky pridam lzicku kakaa. Mam radsi tmavsi.
    Ale super...presne 8min. Dekujeme :-)

    Odpovědět

  • ScarlettCrimson ScarlettCrimson

    Úžasné, dokonalé. Prostě nejlepší <3

    Odpovědět

  • MisaP3 MisaP3

    Včera jsme je upekli poprvé a už nikdy jinak. Jsou výborné a opravdu měkké :yes:

    Odpovědět

  • Crussida Crussida

    Teď jsem je dopekla z poloviční dávky na zkoušku. Recept jsem dodržela jen na poloviční dávku jsem dala celou a půl lžičky koření. S těstem se mi pracovalo OK. Trošku jsem se bála, když jsem začala válet, že praská a měla jsem dát víc másla jak tu všichni psali, ale nakonec to žádná tragédie nebyla! :) Horkovzdušná trouba 170, 7 minut. Nevím, nezdály se mi hotový tak jsem to tam ještě na minutu šoupla. Takže 8 minut cca. Zkoušela jsem tenčí - ty trošku zezlatověly a tluščí ty si zachovaly světlou barvu. Tenčí trošku křupavý, ale zuby si o to fakt nevylámete. Tluščí měkký. Za mě super. :yes:
    PS: Poloviční dávka je cca jeden plech - cca 30 kousků, ale záleží jaké máte vykrajovátka, že :) Já dělala variaci koček, nějaké menší některé větší. :-8

    Odpovědět

  • gabikka gabikka

    Dělám je už několikáté Vánoce. Jsou skvělé. Dnes opět už jsou v krabici.:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Výborné perníčky :yes: Dnes jsem je vyzkoušela z poloviční dávky a budu dělat znova :-)

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Dnes jsem delala, jsou vyborne, s testem se dobre pracovalo, medu jsem pridala 2 lzice, ale teda vrchovate a koreni do perniku 2,5 kavove lzicky. Po upeceni jsem nepotirala syrovym vajickem, nemam rada tepelne neupravene vejce kvuli salmonele, protoze je jedi hlavne deti. Ale i tak jsou hezke, mekke a brzy budeme zdobit...:yes:

    Odpovědět

  • Mon Peri Mon Peri

    Perníčky jsou výborné, udělala jsem další várku a přidala více medu a dávám prášek do perníku tak místo sody a přidala kakao, jsou vynikající. Akorát ty první jsou už tvrdé,přitom byly úplně měkoučké, tak jsem zvědavá jestli ještě zmeknou, teď jsou v chladu, tak to může být i tím, že?

    Odpovědět

  • Lamicka Lamicka

    Perníky jsou moje nejoblíbenější vánoční cukroví. Letos jsem podle podle tohoto receptu. Dala jsem 2 lž. koření (a klidně bych příště ještě jednu přidala) a mouky bylo taky malinko víc. Jinak jsem přesně dodržela recept. V ledničce jsem nechala odležet 24 hodin. Krásně se s testem pracovalo, stačilo lehce podsypat, nic se netrhalo a nelepilo. Pekla jsem na 160C 9 min. Na první pohled se mi zdaly světlejší, ale po potreni zloutkem dostaly krásnou barvu a lesk. Nechala jsem chladnout na plechu. Po vychladnuti úžasne mekke, nepreslazene a mají výbornou pernikovou chuť. Pravda, nevoní tolik, jak jsem zvyklá. Uvidíme, jestli nebudou tvrdnout. Zítra budu zdobit a asi preventivně šoupnu do krabice jablko. :)

    Odpovědět

  • Sisinka45 Sisinka45

    Dnes poprvé perníčky, tento recept je super, měkké hned po vychladnutí. Vyzkoušela jsem natřít žloutek před pečením, taky super, jsou lesklé...Uložila jsem si do oblíbených, za rok opakovačka. Moc děkuji paní Janě, jsou výborné...:-K

    Odpovědět

  • MartaO MartaO

    Dnes jsem vyzkoušela. Příprava jednoduchá, neumím péct sladké tak oceňuji! Nebyl čas nechat do druhého dne, ale i tak jsou moc dobré a zatím opravdu měkké! Snad neztvrdnou jako ty co jsem pekla naposledy. Prozatím za mě palec nahoru :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Nicole.H: Já pekla včera na 160 a 12-14 minut. Když na ně zatlačíš prstem musí být ještě trošičku měkké , ale vespod už ne !
    Když otevřeš troubu a čichneš, musí být cítit koření a ne syrová mouka, tehdy jsou hotové! Když ne, klidně v přidej teplotu a čas. Dávám 2,5 ČL koření na 1 těsto a ochutnám, než dám odležet jestli je v tom dost koření.
    První várku hlídej, každá trouba peče jinak ! Moje například o 10 stupňů míň než je na termostatu nastaveno. Přeju dobré pečení.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 10 14 18

Tématické fráze: perníčky recept na perníčky nejlepší recept na perníčky vánoční perníčky hned měkké pečení perníčků perníčky recept vánoční perníčky měkké recept vánoční cukroví nejlepší recepty perníčky těsto na perníčky nejlepší perníčky recept perničky těsto na perníčky hned měkké pečení perníčků recept těsto na perníčky měkké pečeni pernicku recepty perníky ihned měkké domaci perničky perníčky bez medu zázvorky recept měkké perniky recept