Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař:

Cukroví , Pečené 208 názorů

5101
Recept si zatím oblíbilo 101 kuchařů

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 101 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 668 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • Ashelia Ashelia(neregistrovaná)

    Super recept je podobný tomu mému pár generací starému a moc nečitelnému :-D proto jsem hledala na internetu a našla tento. Jsem fakt ráda že jsem našla skoro na chlup stejný recept u kterého jsem se mohla ujistit že dělám vše správně jen u toho našeho se přidává trocha kakaa pro trochu hnědší barvy :-8
    Jak tu čtu tak někomu se těsto drolí a tak, já jsme s ním žádné problémy neměla vše hnětu rukou, lépe se to promačká a vše spojí. Děkuji za moc dobrý recept :-K

    Odpovědět

  • Vani Vani(neregistrovaný)

    Úžasné! Moc díky za recept! S těstem se pracovalo naprosto sqěle a díky tomu jsem si výrobu užila!!! A navíc super chuť!

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    1. S těstem jsem se babrala asi 2hodiny, než to mělo nějakou formu.;-(
    2. Do rána to tak ztvrdlo, že se s tím už nedalo vůbec nic dělat a skončilo to v koši.:-//
    Dnes jsem si našla recept v 20let starém časopisu a těsto sem měla cca za 30minut.

    Odpovědět

  • Pavlína Pavlína(neregistrovaná)

    Jana: těsto je třeba dlouho zpracovávat, chce to trpělivost ;-)

    Odpovědět

  • Pavlína Pavlína(neregistrovaná)

    Úžasný recept, díky moc! Dělala jsem perníčky se čtyřmi dětmi a byly nadšené. Těsto se nelepí, nemusí se podsypávat moukou, opravdu se s ním krásně pracuje. Povedly se nám ukázkové výtvory :-K. Snad jen pro ostatní: přidala jsem trošku másla, nakonec ho bylo dohromady 100g a jěstě trošku perníkového koření. Musíte dlouho zpracovávat, než dosáhnete správné konzistence, chce to trpělivost, ale výsledek stojí za to!

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Ahoj, mám dotaz: jak dlouho před vánocemi je mám péct? Nikdy sem perníčky nedělala, tak nevím. A kdy mám zdobit, druhý den nebo až před vánoci? Dík za rady :-p

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Asi dělám něco špatně,mám drobenku:-D
    Tak jsem přidala máslo a docílila těsta,ale při válení se opět začalo drolit a praskat;-(

    Odpovědět

  • veronika veronika(neregistrovaná)

    Šárka: já potíram mlékem :)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Šárka: zkus do té plechovky přidat do ubrousku zabalenou půlku jablka - po týdnu vyměń a nech v chladu, změkne takto jakékoliv cukroví:-)

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Mám dotaz: zatím jsem nikdy neměla perníčky měkké ( i když stejné těsto dcera - a měkké měla. Něco dělám asi špatně). Dnes zkusím toto těstoo...Jen mám velký problém použít syrové vejce - žloutek na potření - nikdy nepotírám po upečení - nevěřím syrovým vajíčkům. Bude to mít vliv na měkkost perníčku? nebo mám potřít vodou? Poraďte prosím, jsem už zoufalá z pečení "zaručeně hned měkkých perníčků" a nikdy měkké nejsou - a moje maličká vnučka má tak ráda perníčky (čokoládu a podobné dobrotky nejí, tak jí chci udělat aspoň takhle nějakou mlsotku). A poradíte, jak a do čeho ukládat? Dříve jsem ukládala do krabice dortové, loni do plechovky s ubrouskem papírovým - a stále tvrdé jak kámen :-( Pomoooooc:-(

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Po všech letech hledání receptu,kde by perníčky neskončily jako ozdůbky na stromku ,jsem konečně našla:-)Tento.Jsou výborné.Už se těším jak je pošlu synovi do Londýna.Perníčky miluje.Děkuji.PS:recept zustane naším rodinným pokladem:-K

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Dekuji za receptik. Testo se zpracovavalo moc dobre, s detmi vykrajime a bude hotovo :-).

    Odpovědět

  • Iveta Iveta(neregistrovaná)

    oluska: Příště zkuste dát míň medu. Čím víc ho tam je, tím víc jsou perníčky tvrdé :-)

    Odpovědět

  • kristyna89 kristyna89

    Delala jsem je tri dny zpatky.Jsou mekke .parada.Dlouho jsem takovej recept hledala.dekuji :-K

    Odpovědět

  • susmevem susmevem

    Perníčky jsem dělala poprvé a jsou úžasné. Sice jsem musela dát o trochu víc másla, bo se těsto ze začátku drolilo, ale pak už to bylo super. Chutnají skvěle a určite se na jiný perníčkový recept nechystám. ...<3

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo