Perníčky, které jsou hned měkké

Jana Zatloukalová Kuchař:

Cukroví , Pečené 176 názorů

578
Recept si zatím oblíbilo 78 kuchařů

Suroviny

400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 78 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte.

  2. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

  3. Troubu předehřejte na 160°C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi 0,5 cm, vykrájejte tvary a skládejte je na plech.

  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Poznámka

Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 211 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Perníčky, které jsou hned měkké

  • Bergiska Bergiska

    Proste super recept. Testo se lepilo jen mirne, trocha mouky na vale to zpravila. Ani se nedrobilo. Testo mi vypracovala domaci pekarna, takze i maslo stacilo. Jen jsem nemela koreni na pernicky, ale kyprici prasek do perniku, tak jsem tam dala dve lzicky. Pro jistotu jsem dala i tu sodu. Vcera upeceny, dnes je jime a jsou krasne mekke. Diky za recept.:yes:.

    Odpovědět

  • jaluma36 jaluma36

    tyhle pernicky pecu par let a vždy se povedli,skousela jsem i jiné recepty ale tyhle se mi vždy povedli takze jiné nedelam:-K

    Odpovědět

  • lenina_b lenina_b

    Těsto se šíleně drobilo, musela jsem přidat ještě máslo, aby to drželo dohromady...

    Odpovědět

  • vanice vanice

    Výborné, děkuji :-K. Nejprve jsem se mořila s jiným receptem na perníčky, ty se stále drolily a nakonec jsem půlku po různých experimentech hodila vztekle do koše. Tyto nezklamaly. Upekla jsem z dvojité dávky a půl dávky mouky jsem nahradila moukou žitnou. Opravdu nemají chybu :yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra

    Přestože se názory různí, přidám se k těm spokojeným. Perníčky jsem nikdy nepekla, ačkoli je milujem, ale strach z neúspěchu mi to nedovolil. Člověk stárne a ze spousty věcí si už tolik nedělá, a tak letos zažila má 25 let stará mizerná trouba premiéru.A výsledek? Dokonalý. No napoprvé...Tedy těsto šlo zpracovat dobře, všechny suroviny v pokojové teplotě, uhnětené do pevné hladké "plasteliny";-).Nic se nedrolilo. Odpočívalo tři dny - nestíhám. Dnes rozválené opět se nedrolilo jen bylo pevné a dalo to trochu práce. Vykrajování super a pečení v té hajtře plynové skoro naplno deset minut. No trošku vyskočily, čuníci jsou vypasení, ale i po zchladnutí jsou perníčky měkké. Uvidíme zítra, ale déle asi nevydrží, puberťáci se na ně plíží.:-D Přidala jsem lžičku kakaa na barvu, koření odhadla, chuťově jsou dobré, lepší budou s polevou. Nicméně po prvním ochutnání se mi zdály takové susší, Po přečtení posledního komentáře jsem došla též k názoru, že trošku více másla by těsto zjemnilo nejen pro zpracování, ale i po upečení by byli vláčnější. Takže až mi to snědí, budu experimentovat. Každopádně díky za recept. Koneckonců perníčky nejsou věda :yes:

    Odpovědět

  • Eva Eva

    Jsem celkem zkušená už starší kuchařka, takže jsem pochopila hned při hnětení, proč se některým těsto drobilo. Spojilo se mi po dlouhém úsilí, ale potvrdila se má domněnka, že je tam málo másla. Totožný recelt je u Moniky Brydové se 75 g tuku a hlavně s poznámkou, že se musí rozležet tři týdny. Zřejmě jsem si také naběhla, když jsem chtěla nějaký nový recept. Uvidím po pečení. Jinak mám recept, kde je 500 g mouky 80 g másla, což je reálné. :-O
    http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky/272-vanoc...

    Odpovědět

  • Rostislav Meisl Rostislav Meisl

    ty perníčky bili vynikající budu je péct každý rok.100%100:yes::yes:

    Odpovědět

  • DitaD DitaD

    Tak já můžu potvrdit, že recept je super, s těstem se bezva pracuje a perníčky i po vychladnutí krásně měkké!!! :) Právě začínáme zdobit. Za mne rozhodně bodík a fotečky :)

    Odpovědět

  • Kvetoslava2010 Kvetoslava2010

    Kakao se nepřidává? Chtěla bych je vyzkoušet, tak abych něco nepokazila ;-)

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Našla jsem ve foťáku fotku, kterou jsem zapomněla přidat, tak přidávám až nyní.:-8:-8:-8 Velikonoční zdobení tu už ode mne máš, tak teď ještě vánoční. :-);-):-8:-K

    Odpovědět

  • Akanka29 Akanka29

    Trochu s obavami jsem perníčky dnes vyzkoušela a dopadlo to na výbornou. Jsou měkké i po vychladnutí, krásně vypadají i dobře chutnají. Musela jsem už upéct z druhé dávky, tu první várku děti ochutnávali, zbylo jich jen pár ;-) Zkoušela jsem už hodně receptů, ale ode dneška vím, že dál už zkoušet nemusím, ten dokonalý recept jsem si našla a moc za něj děkuju! Jen ještě malá technická poznámka - pekla jsem na 180st. v horkovz. troubě 7 - 8 minut max. . Myslím, že když někomu ztvrdnou, může to být delším pečením.

    Odpovědět

  • Tamarix Tamarix

    Perníčky jsou krásné na oko, ale ne na zub. Jsou tvrdé a ani nejsou moc voňavé.:-( Přitom jsem pracovala podle návodu. Tohle cukroví osobně moc nemusím - tak moc nesmutním. Rozdrtím je a snad ptáci si na nich pochutnají.

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Konečně výborné a hlavně měkké perníčky!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Nicol Nicol

    Dělala jsem je přesně podle návodu a i čtyři dny po upečení jsou tvrdé jak beton. Měkké byli dokud nevychladly...tak nevím, kde se stala chyba...

    Odpovědět

  • danutka danutka

    Perníčky jsou luxusní ,doporučuji !!!:yes::yes::-)):-))

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo