

Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
Suroviny
- 50 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 větší cibule
- 500 g rajčat nebo 5 polévkových lžic rajského protlaku)
- 1 čajová lžička švestkových povidel
- 1 čajová lžička mleté škořice
- špetka perníkového koření
- 5 zrnek celého pepře
- 2 zrnka nového koření
- kousek bobkového listu
- asi 2 polévková lžíce octa
- 1 polévková lžíce cukru
- 1,5 l vody nebo vývaru z hovězího předního masa
Postup přípravy receptu
1 verze podle babičky: Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce.
Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme.
Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba. Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa.
2. verze podle babičky bez jíšky: Rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.
Poznámka od kuchařky
Dala jsem obě verze receptů podle bábinky z kuchařky, ze které vařila. Všechny slovní výrazy a citace jsem zde ponechala, neměnila jsem je, jinak by to už zase nebylo jinak a ne podle bábinky. Omáčky jsou zde zcela určitě, ale zkusila jsem "staročeskou omáčku " tak, jak se vařila dříve podle babičky z Kuchařky z naší vesnice.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky
-
no to musím zkusit
- trošku skořice dávám do každé rajské omáčky, ale nikdy jsem nedávala povidla - ale vím, že babičky uměly
-
Díky všem děvčata
-
spagetka: díky Špagi, taky jsem zvolila variantu s rajčatama, tu druhou variantu s protlakem zkusím někdy jindy, jo, staročeská kuchyně má svůj půvab pořád a hlavně v dnešní době
-
Ivuš, omáčku znám velmi dobře, povidel ALE DÁVÁME VÍC a ne protlak ale jen rajčata - jo promiň velký písmena, už se mi to nechce přepisovat
, jinak
-
1974andrea: je to v názvu podle té kuchařky, podle mne je to omáčka rajská s příchutí povidel a skořice, ale chutnala nám více, jak klasická rajská, to very, ale povidel je třeba dát ivíce, ale přece jen od klasické rajské se tak trochu liší i když je jí hodně podobná, vždy říkám, zkusit a pak uvidíš
-
varilamyskakasicku:Já se právě ptala, jestli to má být vlastně rajská s přídavkem povidel nebo trošku chuťově jiná. Dík
-
1974andrea: Andrejko, já jsem to zkusila opatrně, podle kuchařky a surovin, nezdálo se mi to moc, ta dávka je opravdu malá, ale popravdě, dala bych příště klidně 1 PL, jen se změní trochu barva omáčky, že není tak symbolicky červená, jak bývá zvykem, už mi říkal i manžel, dej jich více těch povidel,
ale jinak jsme si moc pochutnali, příště dám určitě více, to bude jedině dobře, jinak budu asi zkoušet recepty z této stařičké kuchařky, docela jsou tam zajímavé postupy, hodně mne to inspiruje, občas mne to i dost věcí zarazí, ale zase něco jinak a po staročesku i koření zajímavá, něco na tom je, Andrejko, jinak díky
-
Ivčo, to je zajímavá omáčka s přídavkem povidel, jen mi přijde, že je jich tam hodně málo a v tom množství nebudou cítit. Opravdu tam je jen jedna malá lžička na 1,5 l omáčky?
-
úžasné
-
Presne podle meho gusta..
-
toto by mě zaručeně chutnalo, vím to
-